Woensdagmiddag 11u20, de mail van Streekproduct.be met deze gevulde kipfilet met mosterd valt in mijn mailbox. 15u20 (ik weet het, ik pleit schuldig, da’s tijdens mijn kantooruren, sjjjt!), ik bestel mosterdpoeder en mosterdzaadjes. Normaal maak ik mijn To Do-lijstje pas op donderdag, maar voor deze kipfilet ging ik meteen overstag. Wat zag dit er lekker uit! Alles: het koekje, het kroketje, de kipfilet gevuld met spinazie,… Dit is zelfs zo mooi en lekker dat ik het ga opnemen in mijn kerstmenu voor wie het financieel wat moeilijker heeft in dit corona jaar. Het hoeft niet per se kreeft of kaviaar te zijn om lekker te zijn toch?
Ik zou er misschien wel voor opteren om er nog een roomsausje bij te serveren. Tjah, Madam Room hier he. ?
Ik presenteerde het gerecht op een Sanodegusto bord, een gepatenteerd bord dat maar liefst 30 min warm blijft, waardoor je ruimschoots de tijd hebt om het gerecht in alle rust te dresseren!

Gevulde kipfilet met mosterd
Ingrediënten
Voor de gevulde kipfilet:
- 4 kipfilets
- 2 eiwitten
- 50 ml room
- 1 el mosterd
- Spinaziebladeren
Voor het kipkroketje:
- 2 kippenbillen
- 1 liter kippenbouillon
- Peper
- Zout
- Tijm
- Laurier
- Citroentijm
- Bloem
- 4 eiwitten
- Paneermeel
Garnituur
- 1 stengel prei
- 100 ml kippenbouillon
- 50 g boter
- Paddenstoelen van het seizoen
Voor het mosterdkoekje:
- 50 g boter
- 50 g eiwit
- 50 g mosterdbloem
- 50 g suiker
- 1/2 tl mosterd
- Mosterdzaadjes
Instructies
Voor de gevulde kipfilet:
- Haal de sous-filets van de filets, hak ze fijn in een cutter, kruid met peper, zout en de mosterd. Voeg de eiwitten toe en maal verder. Als laatste voeg je straalsgewijs de room toe. Eens gemengd stoppen met malen.
- Snij de filets in "enveloppe" en beleg met blaadjes spinazie. Spuit of lepel wat farce in de filet en leg dit op een vel aluminiumfolie. Plooi toe en rol strak op. Gaar in de oven voor 30 min op 150° C. Neem uit de aluminiumfolie, bruin wat boter en bak even aan in de pan.
Voor het kipkroketje:
- Leg de billen in een kookpot, voeg alle aromaten en kippenbouillon toe. Zet op een zacht vuurtje en laat voor een uurtje sudderen. Pluk het vlees van de billen en snij zeer fijn, voeg een beetje kookvocht toe om het vlees te laten plakken. Plaats in de frigo voor enkele uren. Eens opgesteven, rol je bolletjes en paneer je klassiek met bloem, eiwit en paneermeel. Paneer ze nog een tweede keer. Bak de kipkroketjes vlak voor het serveren in de frituurpan.
Garnituur
- Snij het wit van de prei in 2 en spoel zorgvuldig. Snij in gelijke stukken en leg in een sauteuse of pan met de kippenbouillon en boter. Laat zeer zacht sudderen.
- Maak de seizoenspaddestoelen schoon en bak ze kort aan.
Voor het mosterdkoekje:
- Meng de zachte boter met eiwitten, suiker, mosterd en de mosterdbloem. Meng heel goed en smeer in rondjes uit op een bakmat, garneer met mosterdzaadjes. Bak in een oven van 170° C gedurende 5 min, laat afkoelen.
Afwerking
- Snijd de gebakken filet in mooie sneden, schik op het bord. Voeg de garnituur toe en werk af met het kroketje en koekje.
Notities
Bron: recept van chef Simon Goyens van L’oh in Tielt-Winge voor de website Streekproduct.be
Goeiemorgen Myriam,
Ik veronderstel dat je de mosterdbloem zelf maakte?
Wat is de verhouding hiervan?
Alvast bedankt
Carine
Dag Carine,
Neen, ik bestelde mosterdpoeder bij Pit & Pit.
Groetjes,
Myriam
Hoi! De mosterdkoekjes, zijn dat die mooie blaadjes? Heb je daar een vorm van?
De mosterdkoekjes zijn inderdaad die blaadjes. Ik gebruik daarvoor een silicone mal van Silikomart. Die heb ik ooit gekocht bij Profilec in Brugge. Je kan de eigenares van de winkel mailen via peggy@profilec.be. Ik heb snel even online gezocht voor je, maar koon de mal niet direct terugvinden. De kostprijs was om en bij de 12 EUR, herinner ik me.
De kip zou ook vervangen kunnen worden door kalkoen, toch zou ik heel graag eens een heerlijk ouderwetse kalkoen in al zijn glorie zien in je kerstmenu 🙂
Goch, Marleen, die vind je op alle gekende kanalen zoals Dagelijkse Kost, Libelle Lekker, Solo Open Kitchen,… Waarom zou ik dan nog zoiets bloggen?
Succes met de kipfilet of kalkoenfilet, als je dat verkiest!
Recept gevulde kipfilet
Bij het kipkroketje staat bak de mosterdkroketjes in de pan maar bij de ingredienten vind ik geen mosterd; wel bij de gevulde kipfilet
verder een fijne kerst en dank voor de fijne recepten
Je hebt helemaal gelijk, Andrea. Is een fout op de oorspronkelijke site die ik domweg heb overgenomen. Ik pas het aan!
Dag Myriam,
Is de sous filets van een kippenfilets het vel?
Nee hoor, dat zijn die kleine filets die aan de grote filet vastzitten.
Succes!
Je mosterdkoekjes intrigeren me. Ik vraag me af of dit ook zou werken me5 rode bietenpoeder of zelfs boerenkoolpoeder ipv mosterdpoeder. Wat denk je?
Volgens mij wel. Ik zie geen reden waarom dit niet zou werken. Ik zou zeggen: try it!
Hoi, mag ik vragen wat je in het midden van het bord hebt liggen? het is langwerpig en wittig van kleur. dank je wel voor je reactie.
Oei, Minca, ik zie het ook, maar weet het niet meer. 🙁
Ik voeg normaal gezien geen extra dingen toe aan een bord dan wat ik in mijn recept noteer…