Het notenseizoen is aangebroken en dat zal ik geweten hebben. Ik woon in de Kastanjedreef en mijn straat ligt vol met kastanjes. Ik zou voor dit soepje van kastanjes dus met een emmer noten kunnen gaan rapen, maar da’s me teveel werk. Er is me vaak geen moeite teveel, maar trop c’est trop. Voor dit soepje van kastanjes kocht ik lekker vooraf gegaarde en vacuüm getrokken kastanjes. Die vind je gewoon in de supermarkt trouwens. Zo had ik meer tijd over om me uit te leven op het bladerdeeg. Aangezien dit mijn (voorlopig) laatste soepje is voor mijn kerstmenu, koos ik voor sterretjes. Die zorgen voor een extra feestelijk accent. En dat doet de tartaar van gerookte paling en scheermessen ook trouwens!
Nu ben ik eigenlijk wel benieuwd: welk soepje verkiezen jullie? Dit? Of de bisque geparfumeerd met basilicum? Of de Thaise currysoep met garnaal, appel en kikkerbilletje? Of geen een van de drie? ?
Recept voor soepje van kastanjes, tartaar van gerookte paling en scheermessen
Voorbereiden: 20 min
Sudderen: ± 30 min
Moeilijkheidsgraad: eenvoudig
Voor 4 personen:
Voor het soepje van kastanjes:
1 pakje vacuüm kastanjes
1/2 ui
1 prei, enkel het wit
250 g champignons
1,5 l gevogeltebouillon
Cognac om te flamberen
1 bouquet garni (samengebonden peterselie, tijm en laurier)
1 scheut room
Voor de tartaar:
10 scheermessen
1 teentje look
1 takje tijm
2 mooie gerookte palingfilets
Bieslook
Sojasaus
Olijfolie
Peper en zout
Rasp van citroen
Voor het bladerdeegkrokantje:
1 vierkant velletje diepvriesbladerdeeg
Parmezaan
1 eidooier
Voor de afwerking:
2 grote rauwe champignons
Bieslook
Zure room
Werkwijze
Snijd de ui en de prei grof en sueer de groenten in een klontje boter.
Bak de champignons bruin in een klontje boter in een Tefalpan en voeg ze toe aan de ui en prei.
Voeg ook de kastanjes toe, flambeer met cognac (zet je dampkap uit!) en blus met de bouillon.
Voeg het bouquet garni toe en laat 30 min sudderen.
Voeg een scheut room toe en laat nog even opkoken.
Verwijder het bouquet garni, mix de soep glad en passeer ze door een zeef.
Voor de tartaar:
Stoof de scheermessen kort op met look en een takje tijm.
Haal de messen uit en snijd ze in fijne brunoise, net als de gerookte paling. Meng goed.
Breng de tartaar op smaak met een scheutje sojasaus en olijfolie, peper en zout en de rasp van citroen.
Voor het bladerdeegkrokantje:
Smeer de dooier op het bladerdeeg en laat even drogen.
Rasp er parmezaanse kaas over en druk de kaas zachtjes aan.
Steek per persoon 3 rondjes, halve maantjes of zoals in mijn geval sterretjes uit en bak de krokantjes af op 180° C tot ze goudbruin kleuren.
Afwerking
Schep 2 quenelles tartaar en 2 quenelles zure room midden op het bord. Schik er rauwe champignonplakjes en bladerdeegkrokantjes tegen.
Schep het soepje van kastanjes in de borden. Dit is een dikke soep en het is mooi als die maar net tot tegen de garnituren in het midden van het bord komt.
Druppel er tot slot nog wat olijfolie over en werk af met enkele sprietjes bieslook.
Bron: recept van Dhr. Tim Cornille voor de kookdemo ‘Alles uit de Zee’ bij Peggylicious.
Een vraagje: hoeveel zit er een een pakje vacuüm kastanjes? En zijn die gekookt of gepoft?
Ik gebruikte deze: https://www.mannavita.be/NED/Gekookte–gepelde-kastanjes-vacuum/eigenschappen/339