- Hap en Tap - https://www.hap-en-tap.be -

Zalig zalmhapje

Zalig zalmhapje

Het is mijn verjaardag vandaag. Geen gelukwensen alsjeblieft, op mijn leeftijd verjaar je niet meer zo graag. Maar mijn verjaardag brengt me naadloos bij de verjaardag van mijn blog over een kleine 2 maand, meer bepaald op 1 mei. Dan blaast Hap & Tap 10 kaarsjes uit. En dàt vind ik wel een leuke mijlpaal. Iets om trots op te zijn. En iets dat ik graag met jullie wil vieren. Eerst was ik van plan om voor 10 lukraak gekozen fans/volgers te koken, maar dan ga ik zelf niet kunnen genieten, vrees ik. En dus ben ik van gedacht veranderd. Ik wil samen met 10 fans in Zeeland gaan varen met een oesterkotter. Geen luxe, maar puur natuur en samen genieten van de pure producten die de Oosterschelde te bieden heeft: oesters, Oosterscheldekreeft en mosselen.

Het programma van de dag:

10u30: ontvangst aan de steiger van de YE 132 aan de Bakenweg te Yerseke met een verse bolus (soort streek-koffiekoek) en koffie.
11u00: vertrek met de boot vanuit de haven.
12u00: aankomst bij de Vondelingenplaat waar zeehonden liggen. Daar kortbij gaan we voor anker om te genieten van het volgende lokale lekkers:

Oesters: 4 creuses en 4 platte oesters per persoon
Kreeften: 1/2 gekookte Oosterschelde kreeft per persoon
Vers gekookte mosselen: 1 kg per persoon

Het dessert? Daar zorg ik zelf voor. Jullie moeten tenslotte toch iets van mijn ‘kookkunsten’ kunnen proeven. 😀

14u00: terugvaart.
15u00: aankomst haven Yerseke.

Heb je hier zin in? Dan kan je winnen en wel op 3 manieren:
1. Laat hieronder op de blog zelf weten dat je graag “met mij in de boot wil stappen”. 😉
2. Reageer op dit recept op mijn Instagram account vandaag.
3. Reageer op dit recept op mijn Facebook pagina vandaag.

Je mag op meerdere kanalen deelnemen om je winstkansen te verhogen!

Ik zal 2 winnaars aanduiden onder de deelnemers hier op de blog, 3 winnaars op Facebook en 5 winnaars op Instagram. Ik zal dit doen met een “random winner picker“, dus geen vriendjespolitiek. Deelnemen kan tot en met zondag 13 maart. Let wel: je moet je dus kunnen vrijmaken op 1 mei, je moet vlot kunnen socializen (want de uitnodiging geldt voor 1 persoon) en je moet vlot te been zijn om op en af de oesterkotter te geraken. Zin om eens de sfeer opsnuiven? Check dan alvast even de Instagram account van Mosselapero.be. (Wees duidelijk in je communicatie: gelukkige verjaardag telt dus niet he, want ik wil geen verjaardagswensen. En nu krijg ik ineens een stresske: stel dat niemand zin heeft hierin?).

En dan nog een woordje uitleg over dit zalige zalmhapje. Hoewel het er helemaal zo niet uitziet, is dit zalmhapje echt weinig werk. Ik had een druk weekend en zocht een indrukwekkend maar snel recept. Wel, this is it! Veel meer dan een blik roze zalm en wat gerookte zalm heb je niet nodig om duusd (ik overdrijf) van deze hapjes te maken. In het oorspronkelijke recept werd een andere mal gebruikt, maar die maken ze niet meer. Hét sein voor mij om mijn favoriete blaadjesmal nog eens boven te halen.

Wie nu denkt: bijna 30 euro voor een mal die ik 1 keer ga gebruiken, think again! Deze blaadjes zijn zoooooo dankbaar om mee te werken. Ik gebruikte ze al in 6 (!) verschillende recepten. Ik som ze hier graag nog eens op voor jullie: met kaas, met mosterd, met zwarte look, met zeekraal en inktvisinkt, met banaan en met aardpeer. En daar komt vandaag dus ook nog zalm bij. (Het enige dat ik nog nooit probeerde, is om er chocolade blaadjes van te maken).

Ik serveerde het zalmhapje in een kommetje van mijn buurvrouw.

Zalig zalmhapje

Zalig zalmhapje

Zalig zalmhapje

4.94 van 15 stemmen
Gang Borrelhapje
Keuken Frans
Porties 50 hapjes

Ingrediënten
  

Voor de gerookte zalmmousse:

  • 100 g gerookte zalm
  • 40 g mascarpone
  • 1/2 el citroensap
  • Enkele takjes dille
  • (Witte) peper

Voor de zalmkoekjes:

  • 100 g roze zalm uit blik
  • 100 g eiwit
  • 100 g bloem
  • 100 g gesmolten boter

Instructies
 

Voor de gerookte zalmmousse:

  • Mix de zalm met de mascarpone, het citroensap, peper en een takje dille.
  • Schep in een spuitzak.

Voor de zalmkoekjes:

  • Haal de zalm uit het blik en laat uitlekken in een zeef.
  • Meng dit samen met de rest van de ingrediënten in de keukenmachine tot beslag.
  • Breng op smaak met zout.
  • Strijk het beslag dun uit in de mal.
  • Bak op 170° C voor ca 6 à 8 min.
  • Spuit een beetje zalmmousse tussen 2 koekjes en serveer.
Trefwoord gerookte zalm, gerookte zalmmousse, zalm, zalmhapje, zalmkoekje, zalmmousse

Bron: recept van FoodXperience (met video).

Related Post