Hap en Tap logo zonder streep
Paella de luxe met kreeft en vongole

Paella de luxe met kreeft en vongole

22 jul 2020 | Hoofdgerecht, Hoofdgerecht met vis

“Vrouwe, da’s den besten paella dak al woit geetn è”. Een uur later: “Vrouwe, mo vint toch, da woas goeie paella.” Nog een half uurtje later: “E ie woas betre of in Spanje”. Aan het woord is mijn man die dus niet kon zwijgen over deze paella. Nu ja, het was natuurlijk niet zomaar een paella met uitgedroogde kip zoals je zo vaak in Spanje aantreft, het was een paella de luxe met kreeft, vongole en pijlinktvis.

Het idee kwam van Caroline. Caroline van Avocado van de Duivel kwam net voor de lockdown voor het eerst bij me koken (we maakten toen oa een spicy avocadosalade) en dat was zo plezant dat we – nu we onze bubbel terug/nog mogen uitbreiden – meteen terug een afspraak boekten voor een nieuwe kookdag. Caroline wilde paella maken. Ze werkt sinds kort voor dé webshop voor foodies en hobbykoks Pimentón en moet elke maand een nieuw blogartikel en recept aanleveren. Voor haar eerste opdracht wilde ze dus paella maken. Ik was niet laaiend enthousiast, moet ik eerlijk bekennen. Paella? Tot ze zei dat het een paella de luxe ging worden met kreeft en vongole en pijlinktvis. Toen ging ik overstag.

Wel, zo lyrisch als mijn man werd, zo lekker was hij ook. Uiteraard gebruikte Caroline hierbij de producten van de webshop van Pimentón (bomba-rijst, speciale bouillon voor paella, paellakruiden,…), maar ik schrijf ook de gewone werkwijze neer. Al kan ik jullie de producten wel ten zeerste aanbevelen. Deze paella was ggggggooooooeeeeeeeeddddd! Maar ik val in herhaling.

 

Paella de luxe met kreeft en vongole

 

Recept voor paella de luxe met kreeft en vongole

(Voor)bereiding: ± 1 uur
Moeilijkheidsgraad: gemiddeld

Ingrediënten voor 4 personen:

Voor de court-bouillon:
Ui
Wortel
Prei
Selder
60 g zout
Peperkorrels

Voor de paella:
250 g paellarijst
1 l kippenbouillon (of de speciale bouillon voor paella van Pimenton)
2 babykreeften
1 kg vongole
350 g pijlinktvis in ringen
150 g chorizo
2 uien
1 sjalot
300 ml Noilly Prat (of witte wijn)
6 teentjes knoflook
3 tomaten
2 zoete puntpaprika’s
Saffraan en gerookt paprikapoeder Pimentón naar smaak (eventueel te vervangen door een zakje paellakruiden)
Spaanse olijfolie
Peper en zout

Voor de afwerking:
1 bosje bladpeterselie
2 citroenen

Extra:
Een grote paellapan (of grote braadpan)

 

Werkwijze

Maak eerst een court-bouillon: breng water aan de kook (ca. 3L) in een grote pot en voeg hierbij grof gesneden ui, wortel, prei, selder, peperbollen en zout (ca. 60 g). Dompel de kreeften in het water, met de kop eerst! Zo zijn ze meteen dood. Zet een deksel op de pot en laat kort (ca. 3-4 min) koken. Haal de kreeften uit de pot, laat ze kort afkoelen en snij ze overlangs in twee. Verwijder de maag en het darmkanaal. Kruid met peper en zout. Verhit olijfolie in de paellapan en bak de kreeftenhelften met de snijkant naar onder nog ca. 2-3 min. Schep ze uit de pan en houd opzij.

Snij de sjalot en 1 teentje knoflook fijn. Spoel de vongole goed in een ruime hoeveelheid koud water. Verhit olijfolie in een kookpot en voeg de knoflook en sjalot toe. Laat 2 min stoven en voeg dan de vongole en de helft van de Noilly Prat toe, kruid met peper. Zet een deksel op de pot. Laat 6-8 min garen op een matig vuur, schud op en controleer of alle schelpen open zijn. Giet de vongole af, maar vang het kookvocht op. Houd opzij.

Kuis indien nodig de pijlinktvis en snijd in ringen. Snijd nog 1 teentje knoflook fijn. Verhit olijfolie in de paellapan en voeg de knoflook en inktvisringen toe. Laat ca. 2-3 min per kant bakken op hoog vuur. Schep de inktvisringen uit de paellapan. Houd opzij.

Snij de uien fijn. Snijd de resterende 4 teentjes knoflook fijn. Verhit olijfolie in de paellapan en voeg de ui en knoflook toe. Laat stoven op matig vuur. Snijd ondertussen de tomaten in blokjes. Voeg ze toe aan de uien. Laat ca. 15-20 min stoven.

Snij de chorizo in plakjes en voeg toe. Zet het vuur hoger. Roerbak 3 min en voeg dan de rijst en de paellakruiden toe. Roer goed om en voeg dan de rest van de Noilly Prat toe. Roer goed om en laat de Noilly Prat inkoken.

Voeg de bouillon (voor paella) en het kookvocht van de vongole toe. Kruid met peper en zout. Roer goed om en laat ca. 20-25 min pruttelen op een zacht vuurtje. Roer af en toe voorzichtig om.

Maak de staarten en scharen van de kreeft los. Peuter het overige vlees uit de pantsers en poten en hou nog even apart. Haal het vlees uit 3/4 van de vongole.

Als de bouillon bijna verdampt is en de rijst wat begint aan te bakken aan de onderkant van de pan, voeg je het kreeftenvlees en het vlees van de vongole toe en schep je heel voorzichtig een laatste keer om. Leg er de kreeftenstaarten, de rest van de vongole en de inktvisringen op. Dek de pan af met aluminiumfolie en verhoog het vuur een beetje, zodat de aangebakken rijst onderaan de pan kan karamelliseren. Hou dit goed in het oog!
Snijd de peterselie fijn en de citroenen in partjes.

Serveer de paella met de peterselie en citroenpartjes. Smakelijk!

 

Bron: recept van Caroline van Avocado van de Duivel voor de webshop Pimentón

Related Post

Dit recept printen? Print dit recept

MIS GEEN ENKEL RECEPT!

Schrijf je in en ontvang elk nieuw recept of blogartikel automatisch in je mailbox. Nu doen!

Voeg je bij 4.374 andere abonnees

ARCHIEF

This error message is only visible to WordPress admins
There has been a problem with your Instagram Feed.

8 Reacties

 1. Hennie van Heerden

  Wij gaan komend weekend deze paella maken. We houden je op de hoogte van de uitkomst! Ziet er verrukkelijk uit. En het wordt 29 graden dus een puik temperatuurtje voor paella 🙂

  Antwoord
   • Hennie van Heerden

    Hij was hemels!!! Een echte aanrader!
    Pan ging schoon leeg.

    Antwoord
 2. Jeannette Bogert

  Wat een heerlijk uitziende paella. Deze staat op het menu aankomende vrijdag.

  Antwoord
  • Myriam Minne

   Heerlijk! En het wordt echt paellaweer! ☀️ Smakelijk, Jeannette!

   Antwoord
   • Jeannette Bogert

    Het was een heerlijke paella ! We hebben genoten !

    Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Insta inspiration

We are on Instagram
This error message is only visible to WordPress admins
There has been a problem with your Instagram Feed.

Paella de luxe met kreeft en vongole

by Myriam Minne time to read: 3 min
8