Hap en Tap logo zonder streep
Butternutvelouté met garnituur van spek, pitten en rozijnen

Butternutvelouté met garnituur van spek, pitten en rozijnen

15 dec 2017 | Soep

Ik maakte deze butternutvelouté tijdens mijn 2-wekelijkse les aan Spermalie en vond hem zo lekker (en de foto zo lelijk) dat ik hem thuis gewoon opnieuw maakte. Want laat het duidelijk zijn: deze soep is héérlijk en daarom wilde ik hem absoluut nog voor Kerst met jullie delen. Deze soep heeft niets dan voordelen: ze is heel makkelijk om te maken en is door het speciale garnituur toch feestelijk. Want, zeg nu zelf, wie zou er aan denken om rozijntjes in soep te doen, begot? Wel, Tim Cornille does. En het resultaat is verbluffend. De rozijntjes counteren de gerookte, gezouten spekblokjes en zorgen voor de perfecte balans! Butternutvelouté for the win, als hapje in een klein, dubbelwandig glaasje of in een flinke portie als volwaardige feestsoep.

 

Butternutvelouté met garnituur van spek, pitten en rozijnen

 

Recept voor butternutvelouté met garnituur van spek, pitten en rozijnen

Voorbereidingstijd: 20 min
Gaartijd: 30 min
Moeilijkheidsgraad: eenvoudig

Ingrediënten voor 8 personen:

Voor de soep:
1 butternut
2 wortels
1 ui
1/2 prei
3 liter gevogeltebouillon
Rouxkorrels (facultatief)

Voor het garnituur:
150 g gerookt spek
Bieslook
25 g pompoenpitten
25 g pijnboompitten
25 g zwarte rozijnen
300 g mascarpone

Voor de liaison:
2 dl room
4 dooiers

 

Bereiding

Voor de soep:
Schil de groenten en snijd ze in grove stukken.

Sueer de groenten in hoeveboter en laat ze een 8-tal min sudderen. Roer regelmatig door.

Bevochtig met de bouillon en laat 30 min zachtjes koken (frémir).

Mix de soep glad en bind ze eventueel bij met wat roux korrels. Ik deed dit niet.

 

Voor het garnituur:
Snijd het spek in fijne blokjes en bak ze in een droge anti-aanbakpan. Ze mogen goed uitgebakken zijn. Laat ze uitlekken op keukenpapier.

Versnipper de bieslook en meng samen met de geroosterde pitten, het spek en de rozijnen door de mascarpone.

 

Voor de liaison:
Klop de dooiers los in de room en meng deze liaison op het laatst door de hete soep. Laat de soep niet meer koken!

Werk de soep af met 2 sprietjes bieslook.

 

Butternutvelouté met garnituur van spek, pitten en rozijnen

 

Bron: recept van Dhr. Tim Cornille voor Hotelschool Spermalie in Brugge.

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

Related Post

Dit recept printen? Print dit recept

MIS GEEN ENKEL RECEPT!

Schrijf je in en ontvang elk nieuw recept of blogartikel automatisch in je mailbox. Nu doen!

Voeg je bij 2.261 andere abonnees

ARCHIEF

6 Reacties

  1. Veronique

    Ze ziet er inderdaad super lekker uit en crèmeux. Wat zijn rouxkorrels precies?

    Antwoord
    • Myriam Minne

      Hoi Veronique
      Dat zijn korrels waarmee je saus of soep kan laten dikker worden.
      Zie hier voor een foto van de verpakking:
      http://www.nevejan.eu/nl/knorr-blanke-roux-1kg.html
      Maar die zijn echt niet nodig hoor.
      Dit soepje is prima zonder. De liaison daarentegen die MOET er wel in! 😉
      Succes en smakelijk!
      Myriam

      Antwoord
  2. Sofie aerens

    Voila dat is myriam e
    Had ik weken mijn perfecte kerstmenu zitten samen rapen, ondertussen versie 35 en gisteren avond (ja toen al want volgende week buitenlandse missie voort werk) al boodschappen en reserveer lijstjes gemaakt
    Voor soep had ik hier de pompoensoep met koriander olie gekozen en dan slaat het noodlot toe …. deze morgen op hap en tap staat toch wel een nieuwe meer feestelijke pompoensoep ? dus hup alles bijeen gegaard en man man overheerlijk is die en geen werk aan … of toch …. boodschappenlijstjes veranderen ??
    Fijne kerst

    Antwoord
    • Myriam Minne

      Dag Sofie
      Oeps! Sorryyyyyyyy. ???
      Fijne Kerst!!
      Myriam

      Antwoord
  3. af

    Dag Myriam

    juist de soep eens uitgeprobeerd en ze is heerlijk.
    bedankt om je recept met ons te delen

    gr
    Ann

    Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Butternutvelouté met garnituur van spek, pitten en rozijnen

by Myriam Minne time to read: 1 min
6
%d bloggers liken dit: