Hap en Tap logo zonder streep
Fricassé van kreeft met Thaise curry, broccoli & champignons

Fricassé van kreeft met Thaise curry, broccoli & champignons

11 nov 2016 | Hoofdgerecht, Hoofdgerecht met vis

Geen kerstmenu zonder kreeft! Maar dan wel een kreeftenrecept dat helemaal niet gecompliceerd is. Eentje waarvan je ’t meeste werk op voorhand kan/moet doen zodat je de avond zelf uitgebreid bij je gezelschap kan blijven zitten. 0% stress, 100% genieten dus! Ik ga zelfs meer zeggen: dit recept is doenbaar voor de grootste keukenklunzen. Daarvoor steek ik mijn handen in het vuur. Straffe uitspraak, niet? 😉 Sterrenniveau thuis op tafel. Wie gaat zich hieraan wagen?

 

Fricassé van kreeft met Thaise curry, broccoli & champignons

 

Nodig voor 4 personen

2 kreeften

Voor de court-bouillon:
Grof gesneden wortel, ui, tijm, laurier, citroengras, gember, verse kaffirblaadjes en peperbolletjes

Voor de saus:
400 ml kokosmelk
Een flinke el gele currypasta

400 g Griekse pasta (Orzo)
1 rode ui, fijngesnipperd
200 g oesterzwammen, in repen gescheurd
200 g kastanjechampignons, grof gesneden
1/2 broccoli, in kleine roosjes verdeeld
Een scheut witte wijn
Peper en zout
Witte en zwarte sesamzaadjes
Een handje rucola
4 eetbare bloemetjes

 

Bereiding

Stoof de groenten voor de court-bouillon kort aan in olijfolie in een grote kom. Doe hier nu voldoende water bij (ca. 3 liter) en laat goed en lang doorkoken op een hevig vuur.

Dompel de kreeften erin onder (met de kop eerst), zet het deksel op de kom en zet het vuur uit. Laat de kreeften volledig afkoelen in de court-bouillon.

Eens de bouillon volledig is afgekoeld, haal je de kreeften uit. Snijd ze middendoor en verwijder de maag en het darmkanaal. Verwijder het panster. Haal het kreeftenvlees uit de scharen en snijd de kreeftenstaarten in stukken.

Kook de Griekse pasta volgens de aanwijzingen op de verpakking. Kruid met peper en zout.

Meng de currypasta onder de kokosmelk en warm op.

Doe olijfolie in een pan en zet hierin de sesamzaadjes en rode ui aan.

Voeg de kleine roosjes broccoli en de grof gesneden champignons (oesterzwammen en kastanjechampignons) toe. Zet het vuur hoger.

Wanneer de groenten bijna gaar zijn, blus je de pan met een scheut witte wijn.

Voeg nu de vooraf gekookte Griekse pasta toe. Warm goed door. Meng er op het laatst de stukken kreeft en een pollepeltje saus onder. Voeg indien nodig ook een klein scheutje water toe. Kruid naar smaak met peper en zout.

 

Afwerking

Neem warme diepe borden. Schik onderaan een pollepeltje Griekse pasta met champignons, broccoli en kreeft. Werk af met enkele blaadjes rucola en een eetbaar bloemetje.

Schuim de saus op met een staafmixer en lepel rondom de fricassé wat van de saus.

 

Fricassé van kreeft met Thaise curry, broccoli & champignons

 

Bron: recept van Dhr. David Selen van het gelijknamige restaurant in Bissegem.

Related Post

Dit recept printen? Print dit recept

MIS GEEN ENKEL RECEPT!

Schrijf je in en ontvang elk nieuw recept of blogartikel automatisch in je mailbox. Nu doen!

Voeg je bij 2.280 andere abonnees

ARCHIEF

9 Reacties

  1. patricia

    Hallo Myriam,
    Dit lijkt me een super gerecht ,
    zou het ook graag maken maar welk gewicht van kreeft zou ik best nemen ?

    groetjes Patricia

    Antwoord
    • Myriam Minne

      Dag Patricia
      Ik ga ervan uit dat je ook nog wat hapjes en een voorgerecht zult voorzien? Dan zal je met 2 kreeften van 600 à 800 g, al flink kunnen smullen!
      Smakelijk en Merry Christmas! 😉
      Myriam

      Antwoord
  2. Aerts

    Welke wijn zou U hierbij aanbevelen?

    Antwoord
    • Myriam Minne

      Beste Achiel
      Ik heb uw vraag goed ontvangen. Aangezien ik geen wijnkenner ben, heb ik de hulp ingeroepen van iemand die wel een kenner is. Ik wacht nog op haar reactie. Ik houd u verder op de hoogte.
      Tot gauw

      Antwoord
      • Myriam Minne

        Geachte Heer Aerts,
        Hier ben ik terug met het advies van iemand die wel wijnkenner is:
        “Ik zou, gezien het sausje dat er bij gaat (ik neem aan met de kokosmelk dat de curry niet te sterk doorsmaakt ?) opteren voor een hoogwaardige wijn van de Chardonnay Druif.
        Hoogwaardig omdat kreeft een edel gerecht is en eerlijk… daar een wijn naast zetten van 5 tot 7 euro is wat jammer, denk ik dan.

        Ik zou gaan voor een Chardonnay uit de Bourgogne. Die zijn lekker vol. Maar… wel prijzig. Een goede bourgogne-chardonnay vind je niet onder de 10 euro…
        Als je niet bereid bent boven de 10 euro te betalen voor een fles, dan kan je een op eik gerijpte Chardonnay uit Australië of Californië nemen. Dan landt je ergens tussen de 8 en 10 euro.

        Indien de curry toch wel doorsmaakt (maar dan moet je eerder de smaak hebben van een fris/pittig/kruidig gerecht door de curry ipv wat ik hier vermoed een zachte smaak) zou ik gaan voor een Riesling. Maar Riesling is niet voor iedereen toegankelijk, dus als je op safe wil spelen ga je dan voor een Chablis (is ook chardonnay maar niet op hout wel op inox gerijpt) (als Chablis te duur is kan je petit-chablis aanraden, die is goedkoper van prijs en doorgaans zullen de gasten het verschil niet proeven).

        Dus altijd Chardonnay druif kiezen !
        Zachte saus => Bourgogne (is altijd hout gerijpt) vb Pouilly Fuissé OF indien lager in prijs een op hout gerijpte Australische/Californische Chardonnay
        Pittige, frisse saus => Chablis OF Petit Chablis als het goedkoper moet.

        Hopelijk heb je hiermee voldoende,
        Smakelijk & schol !”
        Myriam i.s.m. Liesbeth
        PS De saus smaakt zacht.

        Antwoord
  3. patricia

    hallo Myriam,
    dit is een super gerecht, ik heb het al twee keer gemaakt en twee keer met succes !
    groetjes Patricia

    Antwoord
    • Myriam Minne

      Wat fijn om dit te lezen, Patricia. Maak maar veel reclame voor Hap & Tap dan! 😉

      Antwoord
  4. Sofie aerens

    Zalig lekker
    Vandaag met langoust gemaakt als test voor kerst en yumyum kommetjes leeggelikt ?
    Geen werk geen stress en 100% genieten
    Den deze komt op mijn kerstmenu
    Groetjes sofie

    Antwoord
    • Myriam Minne

      Oh, dat doet me plezier, Sofie!
      Voor zo’n reacties als deze, daar doe ik het voor.
      Fijne feesten en smakelijk eten!
      Liefs
      Myriam

      Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fricassé van kreeft met Thaise curry, broccoli & champignons

by Myriam Minne time to read: 2 min
9
%d bloggers liken dit: