Hap en Tap logo zonder streep
Croque de luxe met steak tartaar, truffel en kaviaar

Croque de luxe met steak tartaar, truffel en kaviaar

8 dec 2021 | Hapjes, Voorgerecht, Voorgerecht met vlees

2021 was het jaar waarin ik ambassadrice was van Boursin. Dit betekent dat ik 6 recepten moest delen met het Franse kaasje. Ik begon in maart met asperges met Boursin om vervolgens in de maand april mijn best scorende post aller tijden te bloggen: een bladerdeegring met avocado en zalm. Het recept werd tot op vandaag reeds meer dan 13.000 (!) keer bekeken. Ik probeerde dit record nog te evenaren met een opgerolde omelet, met een groene tartelette met gerookte zalm en met een kastanjesoep met eekhoorntjesbrood, maar dat zit er gewoon niet in. Nooit meer, denk ik. Vandaag deel ik dan mijn 6de en (voorlopig) laatste recept: deze croque de luxe met steak tartaar, truffel en kaviaar. Dat is dan rijmen en dichten zonder mijn gat op te lichten! 😂

Croque de luxe met steak tartaar, truffel en kaviaar

Ik serveerde er terug de gepekelde eidooier bij die ik ook al bij de asperges met Boursin, mijn eerste recept, deelde. En zo is de cirkel rond. Voor de presentatie koos ik voor 2 opties: op de foto hierboven zie je de ‘alledaagse’ hapjes versie met getoast brood (voor zover iets met truffel en kaviaar alledaags kan zijn 😅) en hieronder vind je een chiquere voorgerecht variant met bladerdeeg. Ik bakte het bladerdeeg af in de Papillon vorm van Silikomart. Welke vind jij het leukst?

Ik heb lang getwijfeld welke van de 2 ik als coverfoto zou nemen: de hapjes versie of de voorgerecht variant. Ik stelde de vraag in mijn Instagram stories en het hapje kreeg de meeste stemmen, maar niemand minder dan Club Brugge verdediger Brandon Mechele stemde ook en hij koos voor het voorgerecht. Maar kijk, de democratie heeft het gehaald! (Zot hé dat Brandon mijn stories bekeek? Ik had hem een berichtje gestuurd en blijkbaar wilde hij weten van wie dat berichtje kwam ☺️).

Croque de luxe met steak tartaar, truffel en kaviaar

Croque de luxe met steak tartaar, truffel en kaviaar

5 van 1 stem
Voorbereidingstijd 40 minuten
Rusttijd voor de gepekelde eidooier: 1 uur 15 minuten
Totale tijd 1 uur 55 minuten
Gang Borrelhapje
Keuken Frans
Porties 4 personen

Ingrediënten
  

Voor de gepekelde eidooier:

  • 4 eieren
  • 200 g zout
  • 200 g suiker

Voor de steak tartaar:

  • 150 g rundsvlees van uitstekende kwaliteit
  • 1 tl bieslook, fijngesneden
  • 1/2 sjalotje, fijngesneden
  • 1 scheutje goede olijfolie
  • Tabasco, naar smaak

Voor de afwerking:

  • 1 potje Boursin® Zacht & Romig natuur
  • 1 scheutje room
  • 1 verse truffel
  • 1 potje kaviaar (ik koos voor de Osietra van Royal Belgian Caviar)
  • Borage bloemen
  • Gerookt Maldon zout
  • 8 sneetjes toastbrood (of 1 vel bladerdeeg)

Instructies
 

Voor de gepekelde eidooier:

  • Meng het zout en de suiker goed en leg de helft van het mengsel in een schaal. Maak met de achterkant van een lepel 4 kuiltjes. Splits de eieren en leg de dooiers voorzichtig in de kuiltjes. Dek dit vervolgens af met de andere helft van de mix.
  • Laat dit 1 u en 15 min op kamertemperatuur staan. Graaf de dooiers daarna uit en spoel ze voorzichtig (!) af onder de kraan. Breng ze op smaak met zout en peper.

Voor de steak tartaar:

  • Snijd het rundsvlees in plakjes, dan in reepjes en dan in blokjes. Hak er met je mes nog een paar keer door zodat je een fijne tartaar krijgt maar die wel nog structuur behoudt.
  • Voeg de bieslook, sjalot, olijfolie en een paar druppels tabasco toe. Meng en breng op smaak met peper en zout.

Voor de afwerking:

  • Leng de Boursin aan met een klein scheutje room en klop op. Schep in een spuitzak met een gladde spuitmond.
  • Toast het brood in de broodrooster of steek met de Papillon vormen 4 vlindervleugels uit in het bladerdeeg, prik in met een vork en strijk in met losgeklopt eigeel. Bak het bladerdeeg gaar in de voorverwarmde oven bij 180° C.
  • Schaaf met een truffelrasp dunne plakjes truffel en steek er met een kleine uitsteekring mooie rondjes uit.
  • Schik alles op het bord zoals op de foto.
  • Werk de gepekelde eidooier af met een snufje gerookt Maldon zout
Trefwoord Boursin, croque de luxe, kaviaar, kerst, kerstmenu, kerstmenu 2021, steak tartaar, truffel

Bron: recept gerealiseerd in samenwerking met Boursin. Lees mijn disclaimer hier.

Related Post

Dit recept printen? Print dit recept

ARCHIEF

6 Reacties

  1. Pascale Lebbe

    5 sterren
    Kan ik het hapje vooraf maken ? Wordt de toast niet te slap?

    Antwoord
    • Myriam Minne

      Dag Pascale,
      Ik zou dit nu ook weer geen uren op voorhand maken. Maar 1 uurtje moet wel lukken. Succes!
      Myriam

      Antwoord
  2. Lianne

    Hoeveel gram kaviaar heb je gebruikt? Potjes zijn in verschillende groottes te verkrijgen zie ik. Alvast bedankt!

    Antwoord
    • Myriam Minne

      Dag Lianne,
      Ik moet het antwoord op je vraag schuldig blijven, dat herinner ik me niet meer. Ik zou zeggen: hangt af van je budget en het aantal gerechtjes dat je moet/wil maken.
      Je gasten zullen zelfs met een klein toefje échte kaviaar al heel tevreden zijn, mijn gedacht.
      Laat het smaken!
      Myriam

      Antwoord
  3. Eric de velder

    Kan ik de eierdooiers op voorhand maken

    Antwoord

Een reactie versturen

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept




Insta inspiration

Croque de luxe met steak tartaar, truffel en kaviaar

by Myriam Minne time to read: 2 min
6