Kerststronk met 3 soorten chocolade

Deze kerststronk hebben jullie te danken aan mijn collega Veerle. Veerle is – net als ik – een echt zoetemondje en houdt – net als ik – enorm van bakken. Ze is – net als ik – ook een babbelkont. Er wordt dan ook heel wat afgetetterd en dat gaat heel vaak over zoete recepten. Zo sprak ze me over deze kerststronk die ze lang geleden (het recept dateert van 2011!) gemaakt had, die de lekkerste ooit was, maar ook die met de meeste afwas… Never again, zweerde ze toen.

Nu schrikt een beetje afwas me niet af en dus vroeg ik haar om het recept mee te brengen. Door het feit dat deze kerststronk nu hier staat te pronken, kunnen jullie het vervolg al raden. Ik dook mijn keuken in om – samen met Veerle – deze mega-over-the-top-lekkere kerststronk te maken. Gedeelde vaat is halve vaat! 😉

Wel, mannekes (en vrouwkes), laat de vele vuile kommen en pottekes jullie niet afschrikken. Die zijn het allemaal waard. Zelfs mijn man (totaal geen chocoladeliefhebber!) wil dat ik deze nogmaals maak. Ik had slechts een kleine plakje voor hem afgesneden voor ik de kerststronk meenam naar het werk en dat was duidelijk niet naar zijn zin: “Ik zegge nooit dat ge iets nog ne kji moet moaken, moar vandoage wel. Die toarte was zwo lichte en hoed…” Jullie zijn gewaarschuwd!

Tip: zorg dat de plasticfolie bijzonder strak is aangespannen in de cakevorm, anders krijg je lelijke barstjes in je kerststronk.

 

Kerststronk met 3 soorten chocolade

 

Recept voor kerststronk met 3 soorten chocolade

Voorbereiding: 45 min
Koelen: 3 uur
Moeilijkheidsgraad: eenvoudig

Ingrediënten voor 6 tot 8 personen:
18 lange vingers (boudoirs)
100 ml sinaasappelsap
100 g zwarte chocolade
100 g melkchocolade
100 g witte chocolade
3 blaadjes gelatine
6 eieren
300 ml room + 1 el extra
Snufje zout

Voor de afwerking:
30 g zwarte chocolade
30 g melkchocolade
30 g witte chocolade

 

Werkwijze

Week de blaadjes gelatine elk apart in koud water. Smelt de 3 soorten chocolade afzonderlijk in een warmwaterbad. Voeg aan de witte chocolade 1 el room toe. Los telkens 1 goed uitgeknepen gelatineblaadje op in de warme chocolade.

Splits de eieren. Roer door elke soort chocolade 2 eidooiers. Klop de eiwitten met een snufje zout tot stevige pieken. Klop de room stijf. Spatel telkens 1/3 van de eiwitsneeuw en 1/3 van de slagroom door de chocolademengsels.

Bekleed een cakevorm met plasticfolie. Bouw de taart op in laagjes. Schep op de bodem het zwarte chocolademengsel. Dompel de lange vingers even in sinaasappelsap en leg ze op de chocolade. Schep er de melkchocolade op, dek af met in sinaasappelsap gedrenkte lange vingers. Eindig met witte chocolade en een laatste laag lange vingers. Laat 3 uur opstijven in de koelkast.

Schaaf met een scherp mes mooie schilfers van de 3 soorten chocolade. Ontvorm de taart voorzichtig op een bord. Werk af met chocoladeschilfers en serveer meteen. Ik prikte er ook nog kleine kerstballetjes en andere kerstdecoratie in.

 

Kerststronk met 3 soorten chocolade

 

Bron: recept uit Libelle Lekker van december 2011.

Related Post

Tags: , , , , , , , , , , ,

Kerststronk met 3 soorten chocolade

by Myriam Minne time to read: 2 min
48
%d bloggers liken dit: