Nu schrikt een beetje afwas me niet af en dus vroeg ik haar om het recept mee te brengen. Door het feit dat deze kerststronk nu hier staat te pronken, kunnen jullie het vervolg al raden. Ik dook mijn keuken in om – samen met Veerle – deze mega-over-the-top-lekkere kerststronk te maken. Gedeelde vaat is halve vaat! ?
Wel, mannekes (en vrouwkes), laat de vele vuile kommen en pottekes jullie niet afschrikken. Die zijn het allemaal waard. Zelfs mijn man (totaal geen chocoladeliefhebber!) wil dat ik deze nogmaals maak. Ik had slechts een kleine plakje voor hem afgesneden voor ik de kerststronk meenam naar het werk en dat was duidelijk niet naar zijn zin: “Ik zegge nooit dat ge iets nog ne kji moet moaken, moar vandoage wel. Die toarte was zwo lichte en hoed…” Jullie zijn gewaarschuwd!
Tip: zorg dat de plasticfolie bijzonder strak is aangespannen in de cakevorm, anders krijg je lelijke barstjes in je kerststronk.
Recept voor kerststronk met 3 soorten chocolade
Voorbereiding: 45 min
Koelen: 3 uur
Moeilijkheidsgraad: eenvoudig
Ingrediënten voor 6 tot 8 personen:
18 lange vingers (boudoirs)
100 ml sinaasappelsap
100 g zwarte chocolade
100 g melkchocolade
100 g witte chocolade
3 blaadjes gelatine
6 eieren
300 ml room + 1 el extra
Snufje zout
Voor de afwerking:
30 g zwarte chocolade
30 g melkchocolade
30 g witte chocolade
Werkwijze
Week de blaadjes gelatine elk apart in koud water. Smelt de 3 soorten chocolade afzonderlijk in een warmwaterbad. Voeg aan de witte chocolade 1 el room toe. Los telkens 1 goed uitgeknepen gelatineblaadje op in de warme chocolade.
Splits de eieren. Roer door elke soort chocolade 2 eidooiers. Klop de eiwitten met een snufje zout tot stevige pieken. Klop de room stijf. Spatel telkens 1/3 van de eiwitsneeuw en 1/3 van de slagroom door de chocolademengsels.
Bekleed een cakevorm met plasticfolie. Bouw de taart op in laagjes. Schep op de bodem het zwarte chocolademengsel. Dompel de lange vingers even in sinaasappelsap en leg ze op de chocolade. Schep er de melkchocolade op, dek af met in sinaasappelsap gedrenkte lange vingers. Eindig met witte chocolade en een laatste laag lange vingers. Laat 3 uur opstijven in de koelkast.
Schaaf met een scherp mes mooie schilfers van de 3 soorten chocolade. Ontvorm de taart voorzichtig op een bord. Werk af met chocoladeschilfers en serveer meteen. Ik prikte er ook nog kleine kerstballetjes en andere kerstdecoratie in.
Bron: recept uit Libelle Lekker van december 2011.
Ziet er Superlekker uit
Dat is het ook. Echt he! ?
Heel erg lekker!!!
Zo leuk dat je ‘m gemaakt hebt, Hilda!
x
Hallo Myriam
wat betreft het gebruik van gelatine vind ik het altijd moeilijk
als het aantal blaadjes aangegeven wordt. Deze hebben vaak
een ander gewicht en dat brengt mij dan aan het twijfelen hoeveel
ik nu juist moet gebruiken. Is het niet mogelijk om het aantal gram
gelatine te vermelden ? Dit lijkt me makkelijker.
Bedankt alvast. Christine
Dag Christine
Ik heb snel even een blaadje op de weegschaal gelegd en 1 blaadje weegt 3,3 g.
Succes!
Myriam
1 blaadje 3,3g klopt dat? De meeste die je vindt zijn 1,67g (20g voor 12 stuks)… Zou het kunnen dat er twee gewogen zijn?
Nee hoor, Ann, dit zijn blaadjes die ik in de horecaspeciaalzaak koop en die zijn groter dan die uit de supermarkt.
Dus heel zeker: 3,3 g / blaadje.
Succes!
Hallo Myriam,
Welke grote van vorm gebruik je?
Alvast bedankt.
Dag Chantal
Als ik me niet vergis, gebruikte ik hiervoor mijn cakevorm van het Pâtiliss gamma van Le Creuset: https://www.lecreuset.be/cakevorm
Die is 30 cm lang.
Succes!
Dag Myriam,
Om mooie laagjes te hebben is het interessant om het formaat van de gebruikte cake-vorm te kennen. Merciekes, Francine
Dag Francine
Ik gebruikte hiervoor mijn cakevorm van Le Creuset. Die is 23 cm lang en ca. 14 cm breed. Maar mijn collega Veerle die had een langere en smallere cakevorm mee en daarmee lukte het ook.
Groetjes
Myriam
mmmmm….heerlijk zeg
als ik het zie zitten om die vaat te doen dan maak ik hem meteen 🙂
zou dit lukken in een silicone-vorm (zonder plastiekfolie) om een mooi glad resultaat te krijgen ?
Dag Ann
Veerle en ik vrezen ervoor. 😉
Best is om te kiezen voor een stevige vorm met plasticfolie, volgens ons.
Succes!
Ik zie dat deze taart 3u moet opstijven, ik vraag me af of ik deze de avond voordien mag maken?
Zeker en vast!
Ik heb de gelatine bij de warme gesmolten chocolade (in microgolf) gevoegd; met als resultaat één harde massa. Om de massa opnieuw bewerkbaar te maken heb ik de opgeklopte room met de mixer hieronder gemengd en vervolgens het geklopt eiwit toegevoegd. Resultaat na 1 nacht in de koelkast : ‘gebak’ is niet opgesteven.
Tjah, Chris. Bij patisserie moet je echt wel alle stappen volgen, zoals beschreven…
Gelatine mag niet te heet worden, want dan „verbrandt“ je hem en gaat de bindingskracht verloren. Je mag die bv niet mee koken. In een magnetron is temperatuur sowieso moeilijk te controleren. Warm datgene op waar je de gelatine wil in oplossen, controleer de temperatuur van je „oplosmiddel“ nadat je het doorgeroerd hebt en voeg dan je gelatine toe. Maar vermijd het om de gelatine zelf actief mee op te warmen, zeker in de magnetron.
Vanaf 70•C krijgt gelatine een lichtje onaangename smaak, enkel voor aspic kan je warmer gaan.
hallo Myriam,
mijn dochter Ann-Sophie heeft deze taart gemaakt, ze was heel goed gelukt en vooral super lekker !!!!!!!!!
groetjes Patricia
Het doet me veel plezier om dat te lezen, Patricia! ?
Beste Myriam
Normaal lukken je receptjes me wel maar ik doe momenteel een Try out van deze kerststronk en het loopt fout…
Zodra ik de gelatine toevoeg aan de warme chocolade krijg ik kleverige brokken die niet meer glad te verwerken zijn. Gelatine erbij als de pot nog op de bain Marie staat? Moet ik lang wachten om na de gelatine de rest toe te voegen? Heb je een oplossing voor mijn geknoei. Bedankt! Inge
Oei, Inge, dat klinkt niet goed en ik zou echt niet weten wat je fout doet…
Je hebt je gelatineblaadjes geweekt in een ruime hoeveelheid koud water, die daarna goed uitgeknepen en onder de gesmolten chocolade geroerd en je krijgt klonters?
Tip: de onderkant van je pot op de bain-marie mag het kokende water niet raken. De chocolade moet smelten door de warme lucht, niet door het contact met het hete water. Maar dat kan niet de reden zijn van je brokken.
De rest van je ingrediënten mag daarna tamelijk snel toegevoegd worden. Gewoon rustig doordoen.
Stuur me anders eens een mailtje met stap-voor-stap foto’s of zo. Mijn mailadres: myriam.minne@yahoo.com.
Groetjes
Myriam
Bedankt voor je snelle reactie, ik stuur nog een mailtje
Inge
Het enige dat ik kan bedenken, is dat je chocolade reeds teveel was afgekoeld, toen je er je gelatine bij deed, waardoor die begon te klonteren…
Stuur gerust een mailtje!
Myriam
Inge heeft blijkbaar hetzelfde probleem als ik. Volgende week probeer ik nog eens maar dan los ik de gelatine op in een kleine hoeveelheid warme room. Deze massa zal ik vervolgens mengen onder de gesmolten chocolade.
Het is echt bizar. Meerdere mensen maakten hem reeds met succes. Zie mijn FB-pagina. Iemand postte een foto van een sinterklaasversie. Bij mij lukte het perfect. Het enige dat ik kan bedenken, is dat de chocolade al teveel was afgekoeld toen je de gelatine toevoegde…
Ik zou er sowieso voor opteren om de chocolade au bain marie te smelten.
Succes en laat zeker iets weten!
Groetjes
Myriam
Hai, ziet er heerlijk uit. Hoe ver van tevoren kan ik dit maken?
Alvast dank voor je antwoord.
Hoi Eliza
Als je deze op zondagavond/kerstavond wil serveren, dan zou je hem al op vrijdagavond kunnen maken.
Succes en smakelijk!
Myriam
Goeiemiddag,
Is het nodig om de 3 chocoladesoorten tegelijk au bain marie te smelten of mag dit ook 1 na 1 of duurt het dan te lang vooraleer de 3 soorten chocomousse klaar zijn en in de vorm gebracht kunnen worden?
Wij zijn met 10 volwassenen, is de beschreven portie voldoende en moet ik meer doen, maar dan lukt dit niet in dezelfde vorm waarschijnlijk?
De plastiekfolie leg je in je vorm, hoe span je deze dan het best aan? Eerst lange kant, dan korte kant?
Bedankt!
Grts
Ann
Dag Ann
Je kan de chocoladesoorten een voor een au bain-marie smelten. Dat heb ik zelf ook gedaan.
1 cake is voldoende voor 10 personen, normaal. Alhoewel… Die is zo lekker dat je gasten misschien nog wel een 2de sneetje gaan vragen.
Ik zou werken met 2 vellen plasticfolie: 1 de breedte van de cakevorm en 1 zo breed als de korte kant. Die leg je dan in een kruisvorm in de vorm. Zo vermijd je plooitjes aan de hoeken.
Succes! En smakelijk!
Myriam
Ik vraag me af of je deze ook kunt invriezen en dan op tijd uithalen en in de frigo laten ontdooien?
Hallo!
Dit zou moeten lukken, volgens mij.
Wel voldoende op voorhand in de koelkast laten ontdooien en pas op het einde afwerken met de chocoladeschilfers.
Succes en smakelijk!
Myriam
Hallo
zou ik de gelatine kunnen vervangen door agar agar ?
Eigenlijk niet, Isabelle.
Om agar te doen werken, moet je die toevoegen aan een kokende massa… De chocolade kan je niet laten koken, dus neen.
Groetjes
Myriam
Hallo
zou ik de gelatine kunnen vervangen door agar agar ?
groetjes Isabelle
Eigenlijk niet, Isabelle.
Om agar te doen werken, moet je die toevoegen aan een kokende massa… De chocolade kan je niet laten koken, dus neen.
Groetjes
Myriam
Op kerstdag deze heerlijke kerststronk gemaakt! Iedereen smulde er genietend van! Superlekker!
Dat doe me veel plezier, Marleen. Nogal wat mensen hadden problemen bij het maken. Ben blij dat hij bij jou goed gelukt is!
Liefs
Myriam
Deze gemaakt en was werkelijk om vingers en duimen bij af te likken. Bedankt voor het lekkere recept!
Groetjes,
Veerle
Veerle
Je kan niet geloven hoeveel plezier je me doet met deze reactie. Ik zag/las dat nogal wat mensen miserie ermee hadden en had schrik dat dit op een catastrofe zou uitdraaien bij heel wat gezinnen. Je commentaar doet dan ook echt deugd.
Superbedankt!
Liefs
Myriam
Bij het toevoegen van de gelatine bij de ‘au bain-marie’ gesmolten chocolade, kreeg ik ook klonters. Ik nam mijn sauteuse van het warmwaterbad, voegde eerst de opgeklopte room en nadien het stijfgeklopt eiwit toe. Zette het geheel nog eens boven het warme water en alles kwam goed ! Geen schrik, het loont zeker de moeite, de taart smaakte heerlijk !
Ik gebruikte een cakevorm van v 12 cm x 25 cm, v iedere soort chocolade hield ik een klein beetje over in slakom – 100 ml vers sinaasappelsap, was iets te weinig. De volgende keer probeer ik het in mijn cakevorm van 12 cm x 30 cm.
Ik heb hem gemaakt als try out voor het kerstfeestje op het werk en mijn huisgenoten zijn het unaniem eens: hij is heerlijk.
Aan de decoratie moet ik nog een beetje werken. ( kan ik een foto uploaden als reactie, hier?)
Dank je voor het recept!
Dag Marian
Wat leuk! Je kan hier helaas geen foto opladen. Mocht je een Facebook profiel of een Instagram account hebben, dan lukt dat daar wel. Mocht je dat doen, vergeet dan zeker niet om me te taggen zodat ik je foto ook te zien krijg.
Geen social media addict? Je mag me ook gerust je foto eens mailen, hoor.
Mijn e-mailadres: myriam.minne@yahoo.com.
Ik ben benieuwd!
Liefs
Myriam
Tot drie maal toe het recept geprobeerd. Elke keer kwamen we hetzelfde probleem tegen. Vanaf wanneer we de gelatine bij de chocolade voegen wordt dit een harde brok, als je dit daarna mengt met de slagroom en het opgeklopt eiwit krijg je harde stukjes in het mengsel. Jammer dat het ons niet in gelukt want het zag er op foto heel erg lekker uit!
Wat spijtig, Elke. En kan je niks aanvangen met de tips die Francine hier in commentaar heeft achtergelaten? Zij had in eerste instantie ook klonters…
Ik zou zeggen: de aanhouder wint, maar als je ’t al 3 keer geprobeerd hebt, natuurlijk.
Groetjes
Myriam
Heb het receptje ook gemaakt.In het begin als je de gelatine toevoegt dreigt het vast te worden maar blijven roeren is de boodschap en dan komt het goed!Voor ons het gevoel iets teveel gelatine maar tijdig uit de koelkast is ook beter. De smaak is zeker lekker ik heb ipv appelsien het sap van passievruchten gebruikt.