Hap en Tap logo zonder streep
Kerststronk met 3 soorten chocolade

Kerststronk met 3 soorten chocolade

12 nov 2017 | Gebak en koekjes, Zoet

Deze kerststronk hebben jullie te danken aan mijn collega Veerle. Veerle is – net als ik – een echt zoetemondje en houdt – net als ik – enorm van bakken. Ze is – net als ik – ook een babbelkont. Er wordt dan ook heel wat afgetetterd en dat gaat heel vaak over zoete recepten. Zo sprak ze me over deze kerststronk die ze lang geleden (het recept dateert van 2011!) gemaakt had, die de lekkerste ooit was, maar ook die met de meeste afwas… Never again, zweerde ze toen.

Nu schrikt een beetje afwas me niet af en dus vroeg ik haar om het recept mee te brengen. Door het feit dat deze kerststronk nu hier staat te pronken, kunnen jullie het vervolg al raden. Ik dook mijn keuken in om – samen met Veerle – deze mega-over-the-top-lekkere kerststronk te maken. Gedeelde vaat is halve vaat! ?

Wel, mannekes (en vrouwkes), laat de vele vuile kommen en pottekes jullie niet afschrikken. Die zijn het allemaal waard. Zelfs mijn man (totaal geen chocoladeliefhebber!) wil dat ik deze nogmaals maak. Ik had slechts een kleine plakje voor hem afgesneden voor ik de kerststronk meenam naar het werk en dat was duidelijk niet naar zijn zin: “Ik zegge nooit dat ge iets nog ne kji moet moaken, moar vandoage wel. Die toarte was zwo lichte en hoed…” Jullie zijn gewaarschuwd!

Tip: zorg dat de plasticfolie bijzonder strak is aangespannen in de cakevorm, anders krijg je lelijke barstjes in je kerststronk.

 

Kerststronk met 3 soorten chocolade

 

Recept voor kerststronk met 3 soorten chocolade

Voorbereiding: 45 min
Koelen: 3 uur
Moeilijkheidsgraad: eenvoudig

Ingrediënten voor 6 tot 8 personen:
18 lange vingers (boudoirs)
100 ml sinaasappelsap
100 g zwarte chocolade
100 g melkchocolade
100 g witte chocolade
3 blaadjes gelatine
6 eieren
300 ml room + 1 el extra
Snufje zout

Voor de afwerking:
30 g zwarte chocolade
30 g melkchocolade
30 g witte chocolade

 

Werkwijze

Week de blaadjes gelatine elk apart in koud water. Smelt de 3 soorten chocolade afzonderlijk in een warmwaterbad. Voeg aan de witte chocolade 1 el room toe. Los telkens 1 goed uitgeknepen gelatineblaadje op in de warme chocolade.

Splits de eieren. Roer door elke soort chocolade 2 eidooiers. Klop de eiwitten met een snufje zout tot stevige pieken. Klop de room stijf. Spatel telkens 1/3 van de eiwitsneeuw en 1/3 van de slagroom door de chocolademengsels.

Bekleed een cakevorm met plasticfolie. Bouw de taart op in laagjes. Schep op de bodem het zwarte chocolademengsel. Dompel de lange vingers even in sinaasappelsap en leg ze op de chocolade. Schep er de melkchocolade op, dek af met in sinaasappelsap gedrenkte lange vingers. Eindig met witte chocolade en een laatste laag lange vingers. Laat 3 uur opstijven in de koelkast.

Schaaf met een scherp mes mooie schilfers van de 3 soorten chocolade. Ontvorm de taart voorzichtig op een bord. Werk af met chocoladeschilfers en serveer meteen. Ik prikte er ook nog kleine kerstballetjes en andere kerstdecoratie in.

 

Kerststronk met 3 soorten chocolade

 

Bron: recept uit Libelle Lekker van december 2011.

Related Post

Dit recept printen? Print dit recept

MIS GEEN ENKEL RECEPT!

Schrijf je in en ontvang elk nieuw recept of blogartikel automatisch in je mailbox. Nu doen!

Voeg je bij 4.434 andere abonnees

ARCHIEF

This error message is only visible to WordPress admins
There has been a problem with your Instagram Feed.

48 Reacties

      • Vansteenkiste Hilda

        Heel erg lekker!!!

        Antwoord
  1. Duquenne Christine

    Hallo Myriam
    wat betreft het gebruik van gelatine vind ik het altijd moeilijk
    als het aantal blaadjes aangegeven wordt. Deze hebben vaak
    een ander gewicht en dat brengt mij dan aan het twijfelen hoeveel
    ik nu juist moet gebruiken. Is het niet mogelijk om het aantal gram
    gelatine te vermelden ? Dit lijkt me makkelijker.
    Bedankt alvast. Christine

    Antwoord
    • Myriam Minne

      Dag Christine
      Ik heb snel even een blaadje op de weegschaal gelegd en 1 blaadje weegt 3,3 g.
      Succes!
      Myriam

      Antwoord
      • Ann

        1 blaadje 3,3g klopt dat? De meeste die je vindt zijn 1,67g (20g voor 12 stuks)… Zou het kunnen dat er twee gewogen zijn?

        Antwoord
        • Myriam Minne

          Nee hoor, Ann, dit zijn blaadjes die ik in de horecaspeciaalzaak koop en die zijn groter dan die uit de supermarkt.
          Dus heel zeker: 3,3 g / blaadje.
          Succes!

          Antwoord
        • Chantal

          Hallo Myriam,
          Welke grote van vorm gebruik je?
          Alvast bedankt.

          Antwoord
  2. Francine Gheyle

    Dag Myriam,
    Om mooie laagjes te hebben is het interessant om het formaat van de gebruikte cake-vorm te kennen. Merciekes, Francine

    Antwoord
    • Myriam Minne

      Dag Francine
      Ik gebruikte hiervoor mijn cakevorm van Le Creuset. Die is 23 cm lang en ca. 14 cm breed. Maar mijn collega Veerle die had een langere en smallere cakevorm mee en daarmee lukte het ook.
      Groetjes
      Myriam

      Antwoord
  3. ohladybake

    mmmmm….heerlijk zeg
    als ik het zie zitten om die vaat te doen dan maak ik hem meteen 🙂

    Antwoord
  4. Ann

    zou dit lukken in een silicone-vorm (zonder plastiekfolie) om een mooi glad resultaat te krijgen ?

    Antwoord
    • Myriam Minne

      Dag Ann
      Veerle en ik vrezen ervoor. 😉
      Best is om te kiezen voor een stevige vorm met plasticfolie, volgens ons.
      Succes!

      Antwoord
  5. Ann-Sophie

    Ik zie dat deze taart 3u moet opstijven, ik vraag me af of ik deze de avond voordien mag maken?

    Antwoord
  6. Chris Taeckens

    Ik heb de gelatine bij de warme gesmolten chocolade (in microgolf) gevoegd; met als resultaat één harde massa. Om de massa opnieuw bewerkbaar te maken heb ik de opgeklopte room met de mixer hieronder gemengd en vervolgens het geklopt eiwit toegevoegd. Resultaat na 1 nacht in de koelkast : ‘gebak’ is niet opgesteven.

    Antwoord
    • Myriam Minne

      Tjah, Chris. Bij patisserie moet je echt wel alle stappen volgen, zoals beschreven…

      Antwoord
    • Tante Herrie

      Gelatine mag niet te heet worden, want dan „verbrandt“ je hem en gaat de bindingskracht verloren. Je mag die bv niet mee koken. In een magnetron is temperatuur sowieso moeilijk te controleren. Warm datgene op waar je de gelatine wil in oplossen, controleer de temperatuur van je „oplosmiddel“ nadat je het doorgeroerd hebt en voeg dan je gelatine toe. Maar vermijd het om de gelatine zelf actief mee op te warmen, zeker in de magnetron.
      Vanaf 70•C krijgt gelatine een lichtje onaangename smaak, enkel voor aspic kan je warmer gaan.

      Antwoord
  7. patricia

    hallo Myriam,
    mijn dochter Ann-Sophie heeft deze taart gemaakt, ze was heel goed gelukt en vooral super lekker !!!!!!!!!
    groetjes Patricia

    Antwoord
    • Myriam Minne

      Het doet me veel plezier om dat te lezen, Patricia! ?

      Antwoord
  8. Inge

    Beste Myriam
    Normaal lukken je receptjes me wel maar ik doe momenteel een Try out van deze kerststronk en het loopt fout…
    Zodra ik de gelatine toevoeg aan de warme chocolade krijg ik kleverige brokken die niet meer glad te verwerken zijn. Gelatine erbij als de pot nog op de bain Marie staat? Moet ik lang wachten om na de gelatine de rest toe te voegen? Heb je een oplossing voor mijn geknoei. Bedankt! Inge

    Antwoord
    • Myriam Minne

      Oei, Inge, dat klinkt niet goed en ik zou echt niet weten wat je fout doet…
      Je hebt je gelatineblaadjes geweekt in een ruime hoeveelheid koud water, die daarna goed uitgeknepen en onder de gesmolten chocolade geroerd en je krijgt klonters?
      Tip: de onderkant van je pot op de bain-marie mag het kokende water niet raken. De chocolade moet smelten door de warme lucht, niet door het contact met het hete water. Maar dat kan niet de reden zijn van je brokken.
      De rest van je ingrediënten mag daarna tamelijk snel toegevoegd worden. Gewoon rustig doordoen.
      Stuur me anders eens een mailtje met stap-voor-stap foto’s of zo. Mijn mailadres: myriam.minne@yahoo.com.
      Groetjes
      Myriam

      Antwoord
      • Inge

        Bedankt voor je snelle reactie, ik stuur nog een mailtje

        Antwoord
        • Myriam Minne

          Inge
          Het enige dat ik kan bedenken, is dat je chocolade reeds teveel was afgekoeld, toen je er je gelatine bij deed, waardoor die begon te klonteren…
          Stuur gerust een mailtje!
          Myriam

          Antwoord
    • Chris Taeckens

      Inge heeft blijkbaar hetzelfde probleem als ik. Volgende week probeer ik nog eens maar dan los ik de gelatine op in een kleine hoeveelheid warme room. Deze massa zal ik vervolgens mengen onder de gesmolten chocolade.

      Antwoord
      • Myriam Minne

        Het is echt bizar. Meerdere mensen maakten hem reeds met succes. Zie mijn FB-pagina. Iemand postte een foto van een sinterklaasversie. Bij mij lukte het perfect. Het enige dat ik kan bedenken, is dat de chocolade al teveel was afgekoeld toen je de gelatine toevoegde…
        Ik zou er sowieso voor opteren om de chocolade au bain marie te smelten.
        Succes en laat zeker iets weten!
        Groetjes
        Myriam

        Antwoord
  9. eliza

    Hai, ziet er heerlijk uit. Hoe ver van tevoren kan ik dit maken?
    Alvast dank voor je antwoord.

    Antwoord
    • Myriam Minne

      Hoi Eliza
      Als je deze op zondagavond/kerstavond wil serveren, dan zou je hem al op vrijdagavond kunnen maken.
      Succes en smakelijk!
      Myriam

      Antwoord
  10. ann

    Goeiemiddag,

    Is het nodig om de 3 chocoladesoorten tegelijk au bain marie te smelten of mag dit ook 1 na 1 of duurt het dan te lang vooraleer de 3 soorten chocomousse klaar zijn en in de vorm gebracht kunnen worden?
    Wij zijn met 10 volwassenen, is de beschreven portie voldoende en moet ik meer doen, maar dan lukt dit niet in dezelfde vorm waarschijnlijk?
    De plastiekfolie leg je in je vorm, hoe span je deze dan het best aan? Eerst lange kant, dan korte kant?
    Bedankt!
    Grts
    Ann

    Antwoord
    • Myriam Minne

      Dag Ann
      Je kan de chocoladesoorten een voor een au bain-marie smelten. Dat heb ik zelf ook gedaan.
      1 cake is voldoende voor 10 personen, normaal. Alhoewel… Die is zo lekker dat je gasten misschien nog wel een 2de sneetje gaan vragen.
      Ik zou werken met 2 vellen plasticfolie: 1 de breedte van de cakevorm en 1 zo breed als de korte kant. Die leg je dan in een kruisvorm in de vorm. Zo vermijd je plooitjes aan de hoeken.
      Succes! En smakelijk!
      Myriam

      Antwoord
  11. G. Nevejant

    Ik vraag me af of je deze ook kunt invriezen en dan op tijd uithalen en in de frigo laten ontdooien?

    Antwoord
    • Myriam Minne

      Hallo!
      Dit zou moeten lukken, volgens mij.
      Wel voldoende op voorhand in de koelkast laten ontdooien en pas op het einde afwerken met de chocoladeschilfers.
      Succes en smakelijk!
      Myriam

      Antwoord
  12. Isabelle

    Hallo
    zou ik de gelatine kunnen vervangen door agar agar ?

    Antwoord
    • Myriam Minne

      Eigenlijk niet, Isabelle.
      Om agar te doen werken, moet je die toevoegen aan een kokende massa… De chocolade kan je niet laten koken, dus neen.
      Groetjes
      Myriam

      Antwoord
  13. Isabelle

    Hallo
    zou ik de gelatine kunnen vervangen door agar agar ?

    groetjes Isabelle

    Antwoord
    • Myriam Minne

      Eigenlijk niet, Isabelle.
      Om agar te doen werken, moet je die toevoegen aan een kokende massa… De chocolade kan je niet laten koken, dus neen.
      Groetjes
      Myriam

      Antwoord
  14. Martens marleen

    Op kerstdag deze heerlijke kerststronk gemaakt! Iedereen smulde er genietend van! Superlekker!

    Antwoord
    • Myriam Minne

      Dat doe me veel plezier, Marleen. Nogal wat mensen hadden problemen bij het maken. Ben blij dat hij bij jou goed gelukt is!
      Liefs
      Myriam

      Antwoord
  15. Veerle

    Deze gemaakt en was werkelijk om vingers en duimen bij af te likken. Bedankt voor het lekkere recept!

    Groetjes,
    Veerle

    Antwoord
    • Myriam Minne

      Veerle
      Je kan niet geloven hoeveel plezier je me doet met deze reactie. Ik zag/las dat nogal wat mensen miserie ermee hadden en had schrik dat dit op een catastrofe zou uitdraaien bij heel wat gezinnen. Je commentaar doet dan ook echt deugd.
      Superbedankt!
      Liefs
      Myriam

      Antwoord
  16. Francine Gheyle

    Bij het toevoegen van de gelatine bij de ‘au bain-marie’ gesmolten chocolade, kreeg ik ook klonters. Ik nam mijn sauteuse van het warmwaterbad, voegde eerst de opgeklopte room en nadien het stijfgeklopt eiwit toe. Zette het geheel nog eens boven het warme water en alles kwam goed ! Geen schrik, het loont zeker de moeite, de taart smaakte heerlijk !
    Ik gebruikte een cakevorm van v 12 cm x 25 cm, v iedere soort chocolade hield ik een klein beetje over in slakom – 100 ml vers sinaasappelsap, was iets te weinig. De volgende keer probeer ik het in mijn cakevorm van 12 cm x 30 cm.

    Antwoord
  17. Marian Matthys

    Ik heb hem gemaakt als try out voor het kerstfeestje op het werk en mijn huisgenoten zijn het unaniem eens: hij is heerlijk.
    Aan de decoratie moet ik nog een beetje werken. ( kan ik een foto uploaden als reactie, hier?)
    Dank je voor het recept!

    Antwoord
    • Myriam Minne

      Dag Marian
      Wat leuk! Je kan hier helaas geen foto opladen. Mocht je een Facebook profiel of een Instagram account hebben, dan lukt dat daar wel. Mocht je dat doen, vergeet dan zeker niet om me te taggen zodat ik je foto ook te zien krijg.
      Geen social media addict? Je mag me ook gerust je foto eens mailen, hoor.
      Mijn e-mailadres: myriam.minne@yahoo.com.
      Ik ben benieuwd!
      Liefs
      Myriam

      Antwoord
  18. Elke De Pooter

    Tot drie maal toe het recept geprobeerd. Elke keer kwamen we hetzelfde probleem tegen. Vanaf wanneer we de gelatine bij de chocolade voegen wordt dit een harde brok, als je dit daarna mengt met de slagroom en het opgeklopt eiwit krijg je harde stukjes in het mengsel. Jammer dat het ons niet in gelukt want het zag er op foto heel erg lekker uit!

    Antwoord
    • Myriam Minne

      Wat spijtig, Elke. En kan je niks aanvangen met de tips die Francine hier in commentaar heeft achtergelaten? Zij had in eerste instantie ook klonters…
      Ik zou zeggen: de aanhouder wint, maar als je ’t al 3 keer geprobeerd hebt, natuurlijk.
      Groetjes
      Myriam

      Antwoord
  19. Nicole

    Heb het receptje ook gemaakt.In het begin als je de gelatine toevoegt dreigt het vast te worden maar blijven roeren is de boodschap en dan komt het goed!Voor ons het gevoel iets teveel gelatine maar tijdig uit de koelkast is ook beter. De smaak is zeker lekker ik heb ipv appelsien het sap van passievruchten gebruikt.

    Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Insta inspiration

We are on Instagram
This error message is only visible to WordPress admins
There has been a problem with your Instagram Feed.

Kerststronk met 3 soorten chocolade

by Myriam Minne time to read: 2 min
48