Hap en Tap logo zonder streep
Lavendelhoning tuile met geitenkaasmousse

Lavendelhoning tuile met geitenkaasmousse

26 okt 2022 | Hapjes

Zaterdagmiddag. Aalst. Ik zit in de cafetaria van de sporthal een spaghetti te eten na mijn loop van 21 km. Een dame van mijn club vraagt: “Gaat er dan eigenlijk nooit iets mis tijdens het koken bij jou”. Ik: “Wel, dat valt eigenlijk heel goed mee. Echt bijna nooit. Gelukkig maar.” Zondagnamiddag 16 uur. Mijn beslag voor deze lavendelhoning tuile gaat de vuilnisbak in. Aaaargh! Karma…

Het lukte niet met het beslag, het lukte niet met de vorm die ik voor ogen had. Ik maakte ander beslag en weer wilde het niet lukken met mijn vorm. En de tijd begon te dringen, want het werd donker. En mijn keuken was ontploft. En ik stootte mijn scheenbeen tegen mijn openstaande vaatwasser. Een joekel van een buil en blauwe plek en een serieuze vloek later, kreeg ik een lumineuze ingeving en dacht ik aan mijn “Optic Tuille Mold” die ik ooit kreeg als troostprijs. Daarmee zou het wél lukken. En of het dat deed. Ik kon de lavendelhoning tuile perfect uit de vorm halen en nog warm over een fles draperen zodat het krokantje een mooie kromming kreeg.

Voor de geitenkaasmousse gebruikte ik mijn Globe 26 vorm (die ik onlangs nog gebruikte voor een groene curry panna cotta bite), maar het lukt ook om de mousse in een spuitzak te doen en te spuiten. Geen zin om die Optic Tuille Mold te kopen? Gewoon wat deeg dun uitstrijken op een bakmatje kan ook. Uiteraard zal het er minder ‘pixel perfect’ uitzien als bij mij, maar de smaak blijft wel dezelfde.

En kan je geen lavendelhoning vinden, dan gebruik je gewone honing toch. Maak jezelf het niet onnodig moeilijk. Al is die lavendelhoning wel to die for! Ik kocht hem in het ISPC, de horecaspeciaalzaak in Gent. (Dat blaadje Vene Cress ook trouwens). Ik heb een klantenkaart dankzij mijn werk, maar jij kan er ook gewoon binnen als je lid wordt van de Dolce Club bvb. (Dit is totaal geen promotie, de mensen van Dolce weten zelfs niet dat ik dit schrijf, het is echt oprecht een manier om jullie te helpen).

Lavendelhoning tuile met geitenkaasmousse

Lavendelhoning tuile met geitenkaasmousse

Lavendelhoning tuile met geitenkaasmousse

5 van 3 stemmen
Gang Borrelhapje
Keuken Frans
Porties 10 stuks

Equipment

  • 1 Staafmixer

Ingrediënten
  

Voor het tuiledeeg:

  • 30 g suiker
  • 30 g eiwit
  • 30 g bloem
  • 30 g ongezouten boter, gesmolten
  • 1 el (lavendel)honing
  • 1 snufje fleur de sel

Voor de geitenkaasmousse:

  • 90 g geitenkaas zonder korst
  • 160 g slagroom
  • 50 g witte wijn
  • 3,6 g gelatine, geweld in koud water
  • Witte peper en zout, naar smaak

Voor de afwerking:

  • Gedroogde eetbare bloemen
  • Vene Cress
  • Kastanjehoning

Instructies
 

Voor het tuiledeeg:

  • Verwarm de oven voor op 170° C.
  • Doe alle ingrediënten in een hoge maatbeker en mix tot een glad beslag met een staafmixer.
  • Smeer het beslag uit in de mal en bak in de voorverwarmde oven gedurende 6 à 8 min.
  • Haal de tuile meteen uit de mal wanneer ze nog warm is en leg ze over een deegrol of wijnfles zodat ze mooi opkrult.

Voor de geitenkaasmousse:

  • Snijd de geitenkaas in blokjes en laat goed op temperatuur komen.
  • Sla de slagroom op tot zachte pieken.
  • Kook de witte wijn voor ¾ in en voeg de geweekte en uitgeknepen gelatine toe.
  • Meng de geitenkaas glad met een vlindergarde en voeg het witte wijnmengsel in een straal toe.
  • Spatel de slagroom erdoorheen.
  • Breng op smaak met zout en peper en spuit in de gewenste vorm. (Of bewaar in een spuitzak in de koeling tot gebruik).
  • Zet een paar uur in de diepvries.

Afwerking

  • Ontvorm de geitenkaasmousse en laat ontdooien in de koelkast. Schik de mousse daarna voorzichtig met een paletmesje op de tuile.
  • Werk af met een streepje honing, gedroogde bloemetjes (je kan ook kiezen voor gedroogde lavendelbloemen) en 1 takje Vene Cress.
Trefwoord geitenkaas, honing, kastanjehoning, kerst, kersthapje, kerstmenu, kerstmenu 2022, tuile, vegetarisch

Bron: het recept voor de honingtuile vond ik in de Gronda app (een recept van chef Marios Alexandrou) en dat voor de geitenkaasmousse op Gastronomixs.

Related Post

Dit recept printen? Print dit recept

ARCHIEF

14 Reacties

  1. Suus

    Prachtig!!

    Antwoord
  2. Lucie van Ree

    5 sterren
    Hallo Myriam, wat een leuk, ogenschijnlijk haalbaar, recept. Ga het zeker uitproberen. In verband daarmee een vraagje. Je moet de wijn voor 3/4 inkoken. Betekent dat dat je 1/4 moet overhouden of dat je 3/4 moet overhouden. Domme vraag misschien, maar ik weet het gewoon niet zeker. Als je 1/4 moet overhouden dan is dat 12,5 ml. Dat is minder dan een eetlepel en dat lijkt me nogal weinig. Groetjes, sterkte met je scheenbeen, ik weet uit ervaring dat dat heel pijnlijk is.

    Antwoord
    • Myriam Minne

      Dag Lucie,
      Je moet 1/4 overhouden en dat is inderdaad maar heel weinig, net genoeg om je gelatine te laten wegsmelten.
      Wat me net doet beseffen dat dit recept dus helemaal niet vegetarisch is. Ah ja, want er zit gelatine in. Stom van me!

      Antwoord
      • Jo

        5 sterren
        Ziet er alweer super uit.
        Kan je tuilles de dag voordien maken?
        Groetjes

        Antwoord
        • Myriam Minne

          Jazeker. Je bewaart ze best in een afgesloten doos met van die silicagel zakjes tegen het vocht.

          Antwoord
    • Myriam Minne

      Klopt hoor, Lucie. Je hebt maar heel weinig meer nodig. Gewoon genoeg om je gelatine in op te lossen.
      Succes en smakelijk!

      Antwoord
      • Anne Keyaerts

        Ga ik zaterdag proberen want ziet er top uit! Alleen zou ik dit als voorgerecht willen maken, wat zou jij aanraden Minne qua hoeveelheid dan? Dubbele of maal drie?
        Groetjes 🙂 Anneke

        Antwoord
        • Myriam Minne

          Dag Anneke,
          Ik zou het dan maal 2 doen, maar er bvb. een slaatje bij serveren.
          Succes en smakelijk!
          PS Myriam is de voornaam en Minne de familienaam. 😉

          Antwoord
          • Anne Keyaerts

            Oeps, bedankt Myriam 😉
            Gaan we zo doen zaterdag!

  3. jo claes

    5 sterren
    Is hier ondertussen al één van de lievelingshapjes geworden. Super gerechtje. Ik wou vragen hoe je de tuilles krokant kan houden indien je ze de dag voordien maakt . (oplossing hier in de reakties gelezen)
    Bedankt voor al de super gerechten.

    PS klopt het dat dit gerecht ook bij Sergio Herman terug te vinden is ? Ik werd hier door een kennis op attent van gemaakt.

    Antwoord
  4. Inge

    Hey
    Ik ben al lang fan van je blog en was zoals steeds op zoek naar een leuk hapje. Echter met de geitenkaasmousse op de tuile te doen gaat deze toch plat worden, zeker uit bevroren toestand? Of behandel, spray, … jij erna de tuile nog in met iets? Of voeg jij iets van texturas eraan toe?

    Antwoord
    • Myriam Minne

      Dag Inge,
      Het is inderdaad best om de mousse eerst te laten ontdooien in de koelkast en dan pas op de tuile te leggen op het laatst.
      Ik pas het aan!

      Antwoord

Een reactie versturen

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept




Insta inspiration

Lavendelhoning tuile met geitenkaasmousse

by Myriam Minne time to read: 3 min
14