Hap en Tap logo zonder streep
Gerookte palingmousse, kaviaar, brioche

Gerookte palingmousse, kaviaar, brioche

2 nov 2022 | Hapjes

Oooops, I did it again part 1! Ik kocht een mal. (En ja, part 1, betekent dat er ook nog een part 2 komt. En een part 3 zelfs). Ik ben een van de trouwste klanten van A La Tarte, mijn gedacht. Het is zelfs zo dat Kries de bestelling(en) die ik doorgeef via een pm op Instagram aan kantoor komt afleveren. Merci daarvoor, Kries! Elke minuut telt in het leven van een foodblogger, marathonloper, full-time bediende, fervent en actief voetbalsupporter,… Al is dat in het leven van een kleine zelfstandige ook zo, dat besef ik maar al te goed. Dus, bij deze, nogmaals een dikke merci!

Ik zag deze mal passeren in de stories van mijn blogcollega Roel en wist meteen: die wil ik ook! Wat een leuke vorm is dit: klein, net groot genoeg voor een fijne amuse of klein dessertje bij de koffie, รฉn met een geheime holte in het midden. Secret is dan ook een goed gekozen naam, mijn gedacht. Ik kreeg kaviaar van Royal Belgian Caviar en zag het al helemaal voor me: een toef kaviaar daarin. Moest ik alleen nog verzinnen wat ik in de mal zou doen. Daar was ik eigenlijk vrij snel uit: gerookte palingmousse. Ik blogde hier in het verleden al een amuse met brioche, gerookte paling, zure room en kaviaar en dat was toen een Succes met hoofdletter S. Topcombo!

Voor een meer voordelige versie zou je de gerookte palingmousse kunnen vervangen door gerookte forelmousse en de kaviaar door foreleitjes. Al mag het met Kerst wat meer zijn, toch?

Gerookte palingmousse, kaviaar, brioche

Gerookte palingmousse, kaviaar, brioche

Gerookte palingmousse, kaviaar, brioche

5 van 3 stemmen
Gang Borrelhapje
Keuken Frans
Porties 8 hapjes

Ingrediรซnten
  

Voor de gerookte palingmousse:

  • 100 g gerookte paling
  • 38 g gevogeltefond (gewoon water + een bouillonblokje)
  • 1/2 blaadje gelatine (3 g/blaadje)
  • 125 g room
  • Cayennepeper

Voor de afwerking:

  • 1 doosje kaviaar
  • 4 plakken briochebrood
  • Boter
  • 8 borage-bloemen
  • 8 kleine stukjes gerookte paling

Instructies
 

Voor de gerookte palingmousse:

  • Kook de gevogeltefond op en voeg de geweekte gelatine toe.
  • Giet dit op de gerookte paling en cutter glad met een beetje cayenne.
  • Meng er de halfopgeklopte room onder en schep de mousse in een spuitzak met een klein, glad spuitmondje.
  • Spuit de mousse in de mallen en zet een paar uur (of een nacht) in de diepvries.

Voor de afwerking:

  • Bak de plakken briochebrood in een pan met boter goudbruin en steek ze uit met een uitsteker met dezelfde diameter als de mallen.
  • Haal de gerookte palingmousse uit de mallen en laat ontdooien in de koelkast.
  • Schik de mousse op de uitgestoken brioche.
  • Vul de holte met kaviaar.
  • Leg er een stukje gerookte paling op.
  • Werk af met een borage-bloem en een krokantje met inktvisinkt. Zie mijn tips hieronder voor het recept.

Notities

Tips:
Trefwoord borage, brioche, briochebrood, briochetoast, gerookte paling, gerookte palingmousse, inktvisinkt, kaviaar, kerst, kersthapje, kerstmenu, kerstmenu 2022, Royal Belgian Caviar

Related Post

Dit recept printen? Print dit recept

MIS GEEN ENKEL RECEPT!

Schrijf je in en ontvang elk nieuw recept of blogartikel automatisch in je mailbox. Nu doen!

Voeg je bij 4.180 andere abonnees

ARCHIEF

24 Reacties

  1. Wendy Wilkinson

    5 sterren
    Another winner which I will make this weekend!

    Antwoord
  2. Loes sieben

    Wow ziet er super uit; zou fijn vinden als je nog ff vertelt welke mal je hiervoor gebruikt hebt; Daan ga ik die ook kopen. Dank je wel. Lijkt me idd een leuk amuse hapje voor kerst

    Antwoord
    • Myriam Minne

      Dag Loes,
      De link naar de mal staat in mijn tekst boven het recept. Alle tekst die in het rood staat, is aanklikbaar. ๐Ÿ˜‰

      Antwoord
    • Jeanet Pijfers

      Dag Myriam,

      De mal vandaag binnen gekregen. Wat ik me afvraag is hoe dat gaat als je de palingmousse uit de mallen haalt is daar nog een tip voor? En zakt het niet in als je ze laat ontdooien, hoe lang zet je ze in de koelkast?

      Antwoord
      • Myriam Minne

        Dag Jeanet,
        Je moet de diepgevroren mousse met een flinke portie kracht uit de mal duwen. Geen schrik: de mal kan daartegen.
        Daarna gedurende 2 ร  3 uur laten ontdooien in de koelkast. En neen, de mousse zakt niet in. Op mijn foto zie je ontdooide palingmousse.
        Succes!

        Antwoord
      • Angela Dubois

        Hoi Myriam,

        Ik ga weer heerlijk genieten om deze mooie creatie te maken.
        Vraag me alleen af als jij room aangeeft, heb je het dan over slagroom of kookroom.

        Antwoord
        • Myriam Minne

          Ik gebruik altijd dezelfde soort room, voor alles en dat is de Campina 40% vet. Op de hotelschool geleerd in een ver verleden: alleen boter heeft de smaak van boter en bij room altijd de volle room kopen: https://www.campina.be/producten/room ๐Ÿ˜‰

          Antwoord
  3. Kees Meijer

    5 sterren
    Beste Myriam,

    weer een waar optisch festijn en ik kan me de combinatie van smaken goed voorstellen. Ik ga de mal zeker aanschaffen om met mijn dochter te kokkerellen. Eรฉn vraag: heb je het witgespoten (ik kan me heel moeilijk voorstellen dat de ingrediรซnten van zichzelf zo mooi wit zijn)?

    Antwoord
    • Myriam Minne

      Nee hoor, Kees. Mocht dat zo zijn, dan zou ik dat zeker vermelden. Maar alles is wit he: paling en room. Dus wit + wit = wit. ๐Ÿ™‚
      Succes en smakelijk!

      Antwoord
  4. willem

    Wow ziet er super elegant uit; zou fijn vinden als je nog ff vertelt welke mal je hiervoor gebruikt hebt en waar deze is te bestellen.

    Antwoord
    • Myriam Minne

      Dag Willem,
      Je vindt de link naar de mal in de copy boven het recept. Het betreft de Secret mal van Silikomart.
      Alle tekst die in het rood staat is “clickable” en linkt door.
      Succes!

      Antwoord
  5. Inge

    Beste Myriam,
    Ik heb deze mal aangeschaft en heb al een paar keer je kaaskrokantjes gemaakt hierin.
    Heb je eventueel ook een receptje voor een krokantje in de mal dat ik bij patรฉ kan geven ?
    Bedankt alvast !

    Antwoord
  6. Frans Luiten

    5 sterren
    Heb dit gemaakt met Kerstmis. Smaakte voortreffelijk en zag er prachtig uit. Kreeg de complimenten van de gasten en vroegen zich af hoe ik dit kon maken. (heb aangegeven dat men een beitel, schuurpapier en schaaf moest pakken :)).
    Heb de mal uiteraard gekocht en werkt prima. 24 uur in de diepvries en ff werken om ze eruit te krijgen. Hoop op meerdere recepten met deze mal

    Antwoord
  7. Frans Luiten

    Ik ben geen koffieleut, heb helemaal niets met koffie. Maar, vond het wel een mooi uitziend recept.

    Antwoord
  8. Anke Vdb

    Kan dit recept ruim op voorhand gemaakt worden?
    Hartelijk dank voor alle inspiratie

    Antwoord
    • Myriam Minne

      Dag Anke,
      Zeker en vast. Dit kan bij manier van spreken wรฉรฉรฉรฉรฉken op voorhand gemaakt worden.Je laat de mousse in je diepvries zitten tot de dag dat je hem wil serveren. Dan haal je hem uit de diepvries en laat je hem rustig gedurende een paar uur ontdooien in je koelkast.
      Je brioche roosteren en het hapje afwerken, doe je uiteraard pas een paar uur voor serveren.
      Succes en smakelijk!
      Myriam

      Antwoord
  9. Susanne

    Hallo Myriam,
    Ik heb de mousse gemaakt vlgs recept maar ze lijkt te schiften? Wat gaat er verkeerd?
    Groet,
    Susanne

    Antwoord
    • Myriam Minne

      Dag Susanne,
      Dat is moeilijk te zeggen.
      Een paar dingen waar je op moet letten:
      1. Voeg je je gelatine toe van het vuur? Gelatine mag immers niet koken.
      2. Laat je je palingmassa afkoelen voordat je je opgeklopte room toevoegt?
      3. Gebruik je volle room? Die zorgt voor de binding.
      Ziezo, dat zijn de eerste dingen die bij me opkomen. Je bent echt de eerste van wie ik deze reactie krijg en ik heb dit hapje nochtans al vaak zien passeren.
      Succes!

      Antwoord
  10. Veerle

    Super afwerking, ik heb de mal ook besteld.
    Waar vind ik de serveer kommetjes?

    Antwoord
    • Myriam Minne

      Dit zijn geen serveerkommetjes, hoor. Dit is de mallen waardoor de gerookte palingmousse die vorm aanneemt.
      Ik zette de hapjes gewoon op een leisteen.
      Succes en smakelijk!

      Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept




Insta inspiration

Gerookte palingmousse, kaviaar, brioche

by Myriam Minne time to read: 2 min
24
%d