Oooops, I did it again part 1! Ik kocht een mal. (En ja, part 1, betekent dat er ook nog een part 2 komt. En een part 3 zelfs). Ik ben een van de trouwste klanten van A La Tarte, mijn gedacht. Het is zelfs zo dat Kries de bestelling(en) die ik doorgeef via een pm op Instagram aan kantoor komt afleveren. Merci daarvoor, Kries! Elke minuut telt in het leven van een foodblogger, marathonloper, full-time bediende, fervent en actief voetbalsupporter,… Al is dat in het leven van een kleine zelfstandige ook zo, dat besef ik maar al te goed. Dus, bij deze, nogmaals een dikke merci!
Ik zag deze mal passeren in de stories van mijn blogcollega Roel en wist meteen: die wil ik ook! Wat een leuke vorm is dit: klein, net groot genoeg voor een fijne amuse of klein dessertje bij de koffie, én met een geheime holte in het midden. Secret is dan ook een goed gekozen naam, mijn gedacht. Ik kreeg kaviaar van Royal Belgian Caviar en zag het al helemaal voor me: een toef kaviaar daarin. Moest ik alleen nog verzinnen wat ik in de mal zou doen. Daar was ik eigenlijk vrij snel uit: gerookte palingmousse. Ik blogde hier in het verleden al een amuse met brioche, gerookte paling, zure room en kaviaar en dat was toen een Succes met hoofdletter S. Topcombo!
Voor een meer voordelige versie zou je de gerookte palingmousse kunnen vervangen door gerookte forelmousse en de kaviaar door foreleitjes. Al mag het met Kerst wat meer zijn, toch?
Gerookte palingmousse, kaviaar, brioche
Ingrediënten
Voor de gerookte palingmousse:
- 100 g gerookte paling
- 38 g gevogeltefond (gewoon water + een bouillonblokje)
- 1/2 blaadje gelatine (3 g/blaadje)
- 125 g room
- Cayennepeper
Voor de afwerking:
- 1 doosje kaviaar
- 4 plakken briochebrood
- Boter
- 8 borage-bloemen
- 8 kleine stukjes gerookte paling
Instructies
Voor de gerookte palingmousse:
- Kook de gevogeltefond op en voeg de geweekte gelatine toe.
- Giet dit op de gerookte paling en cutter glad met een beetje cayenne.
- Meng er de halfopgeklopte room onder en schep de mousse in een spuitzak met een klein, glad spuitmondje.
- Spuit de mousse in de mallen en zet een paar uur (of een nacht) in de diepvries.
Voor de afwerking:
- Bak de plakken briochebrood in een pan met boter goudbruin en steek ze uit met een uitsteker met dezelfde diameter als de mallen.
- Haal de gerookte palingmousse uit de mallen en laat ontdooien in de koelkast.
- Schik de mousse op de uitgestoken brioche.
- Vul de holte met kaviaar.
- Leg er een stukje gerookte paling op.
- Werk af met een borage-bloem en een krokantje met inktvisinkt. Zie mijn tips hieronder voor het recept.
Notities
- Voor de zwarte blaadjes gebruikte ik mijn Foresta mal.
- Het recept voor het krokantje vind je hier.
- De kaviaar die ik gebruikte/kreeg, was de Platinum van Royal Belgian Caviar.
Another winner which I will make this weekend!
Thank you! Enjoy!
Wow ziet er super uit; zou fijn vinden als je nog ff vertelt welke mal je hiervoor gebruikt hebt; Daan ga ik die ook kopen. Dank je wel. Lijkt me idd een leuk amuse hapje voor kerst
Dag Loes,
De link naar de mal staat in mijn tekst boven het recept. Alle tekst die in het rood staat, is aanklikbaar. 😉
Dag Myriam,
De mal vandaag binnen gekregen. Wat ik me afvraag is hoe dat gaat als je de palingmousse uit de mallen haalt is daar nog een tip voor? En zakt het niet in als je ze laat ontdooien, hoe lang zet je ze in de koelkast?
Dag Jeanet,
Je moet de diepgevroren mousse met een flinke portie kracht uit de mal duwen. Geen schrik: de mal kan daartegen.
Daarna gedurende 2 à 3 uur laten ontdooien in de koelkast. En neen, de mousse zakt niet in. Op mijn foto zie je ontdooide palingmousse.
Succes!
Hoi Myriam,
Ik ga weer heerlijk genieten om deze mooie creatie te maken.
Vraag me alleen af als jij room aangeeft, heb je het dan over slagroom of kookroom.
Ik gebruik altijd dezelfde soort room, voor alles en dat is de Campina 40% vet. Op de hotelschool geleerd in een ver verleden: alleen boter heeft de smaak van boter en bij room altijd de volle room kopen: https://www.campina.be/producten/room 😉
Beste Myriam,
weer een waar optisch festijn en ik kan me de combinatie van smaken goed voorstellen. Ik ga de mal zeker aanschaffen om met mijn dochter te kokkerellen. Eén vraag: heb je het witgespoten (ik kan me heel moeilijk voorstellen dat de ingrediënten van zichzelf zo mooi wit zijn)?
Nee hoor, Kees. Mocht dat zo zijn, dan zou ik dat zeker vermelden. Maar alles is wit he: paling en room. Dus wit + wit = wit. 🙂
Succes en smakelijk!
Wow ziet er super elegant uit; zou fijn vinden als je nog ff vertelt welke mal je hiervoor gebruikt hebt en waar deze is te bestellen.
Dag Willem,
Je vindt de link naar de mal in de copy boven het recept. Het betreft de Secret mal van Silikomart.
Alle tekst die in het rood staat is “clickable” en linkt door.
Succes!
Beste Myriam,
Ik heb deze mal aangeschaft en heb al een paar keer je kaaskrokantjes gemaakt hierin.
Heb je eventueel ook een receptje voor een krokantje in de mal dat ik bij paté kan geven ?
Bedankt alvast !
Dag Inge,
Bij paté denk ik meteen aan zoet. Je zou dus de honing tuile kunnen maken:
https://www.hap-en-tap.be/lavendelhoning-tuile-met-geitenkaasmousse/
Succes!
Super. Inderdaad. Bedankt, ga ik zeker doen.
Heb dit gemaakt met Kerstmis. Smaakte voortreffelijk en zag er prachtig uit. Kreeg de complimenten van de gasten en vroegen zich af hoe ik dit kon maken. (heb aangegeven dat men een beitel, schuurpapier en schaaf moest pakken :)).
Heb de mal uiteraard gekocht en werkt prima. 24 uur in de diepvries en ff werken om ze eruit te krijgen. Hoop op meerdere recepten met deze mal
Haha, Frans! Zalige reactie van jou!
Deze mal komt zeker nog aan bod, maar dat deed ze trouwens al in deze mignardise:
https://www.hap-en-tap.be/koffie-mignardise/
Haal je beitel, schuurpapier en schaaf al maar weer boven! 😉
Ik ben geen koffieleut, heb helemaal niets met koffie. Maar, vond het wel een mooi uitziend recept.
Kan dit recept ruim op voorhand gemaakt worden?
Hartelijk dank voor alle inspiratie
Dag Anke,
Zeker en vast. Dit kan bij manier van spreken wéééééken op voorhand gemaakt worden.Je laat de mousse in je diepvries zitten tot de dag dat je hem wil serveren. Dan haal je hem uit de diepvries en laat je hem rustig gedurende een paar uur ontdooien in je koelkast.
Je brioche roosteren en het hapje afwerken, doe je uiteraard pas een paar uur voor serveren.
Succes en smakelijk!
Myriam
Hallo Myriam,
Ik heb de mousse gemaakt vlgs recept maar ze lijkt te schiften? Wat gaat er verkeerd?
Groet,
Susanne
Dag Susanne,
Dat is moeilijk te zeggen.
Een paar dingen waar je op moet letten:
1. Voeg je je gelatine toe van het vuur? Gelatine mag immers niet koken.
2. Laat je je palingmassa afkoelen voordat je je opgeklopte room toevoegt?
3. Gebruik je volle room? Die zorgt voor de binding.
Ziezo, dat zijn de eerste dingen die bij me opkomen. Je bent echt de eerste van wie ik deze reactie krijg en ik heb dit hapje nochtans al vaak zien passeren.
Succes!
Hi! Kan ik de mousse een dag van tevoren ook al uit de vriezer halen en dan bewaren in de koelkast? Ivm ruimtegebrek in de vriezer 😉
Hoor het graag!
Jazeker, kan perfect.
Succes en smakelijk!
Super afwerking, ik heb de mal ook besteld.
Waar vind ik de serveer kommetjes?
Dit zijn geen serveerkommetjes, hoor. Dit is de mallen waardoor de gerookte palingmousse die vorm aanneemt.
Ik zette de hapjes gewoon op een leisteen.
Succes en smakelijk!