- Hap en Tap - https://www.hap-en-tap.be -

Gerookte palingmousse, kaviaar, brioche

Gerookte palingmousse, kaviaar, brioche

Oooops, I did it again part 1! Ik kocht een mal. (En ja, part 1, betekent dat er ook nog een part 2 komt. En een part 3 zelfs). Ik ben een van de trouwste klanten van A La Tarte, mijn gedacht. Het is zelfs zo dat Kries de bestelling(en) die ik doorgeef via een pm op Instagram aan kantoor komt afleveren. Merci daarvoor, Kries! Elke minuut telt in het leven van een foodblogger, marathonloper, full-time bediende, fervent en actief voetbalsupporter,… Al is dat in het leven van een kleine zelfstandige ook zo, dat besef ik maar al te goed. Dus, bij deze, nogmaals een dikke merci!

Ik zag deze mal passeren in de stories van mijn blogcollega Roel en wist meteen: die wil ik ook! Wat een leuke vorm is dit: klein, net groot genoeg voor een fijne amuse of klein dessertje bij de koffie, én met een geheime holte in het midden. Secret is dan ook een goed gekozen naam, mijn gedacht. Ik kreeg kaviaar van Royal Belgian Caviar en zag het al helemaal voor me: een toef kaviaar daarin. Moest ik alleen nog verzinnen wat ik in de mal zou doen. Daar was ik eigenlijk vrij snel uit: gerookte palingmousse. Ik blogde hier in het verleden al een amuse met brioche, gerookte paling, zure room en kaviaar en dat was toen een Succes met hoofdletter S. Topcombo!

Voor een meer voordelige versie zou je de gerookte palingmousse kunnen vervangen door gerookte forelmousse en de kaviaar door foreleitjes. Al mag het met Kerst wat meer zijn, toch?

Gerookte palingmousse, kaviaar, brioche

Gerookte palingmousse, kaviaar, brioche

Gerookte palingmousse, kaviaar, brioche

5 van 3 stemmen
Gang Borrelhapje
Keuken Frans
Porties 8 hapjes

Ingrediënten
  

Voor de gerookte palingmousse:

  • 100 g gerookte paling
  • 38 g gevogeltefond (gewoon water + een bouillonblokje)
  • 1/2 blaadje gelatine (3 g/blaadje)
  • 125 g room
  • Cayennepeper

Voor de afwerking:

  • 1 doosje kaviaar
  • 4 plakken briochebrood
  • Boter
  • 8 borage-bloemen
  • 8 kleine stukjes gerookte paling

Instructies
 

Voor de gerookte palingmousse:

  • Kook de gevogeltefond op en voeg de geweekte gelatine toe.
  • Giet dit op de gerookte paling en cutter glad met een beetje cayenne.
  • Meng er de halfopgeklopte room onder en schep de mousse in een spuitzak met een klein, glad spuitmondje.
  • Spuit de mousse in de mallen en zet een paar uur (of een nacht) in de diepvries.

Voor de afwerking:

  • Bak de plakken briochebrood in een pan met boter goudbruin en steek ze uit met een uitsteker met dezelfde diameter als de mallen.
  • Haal de gerookte palingmousse uit de mallen en laat ontdooien in de koelkast.
  • Schik de mousse op de uitgestoken brioche.
  • Vul de holte met kaviaar.
  • Leg er een stukje gerookte paling op.
  • Werk af met een borage-bloem en een krokantje met inktvisinkt. Zie mijn tips hieronder voor het recept.

Notities

Tips:
Trefwoord borage, brioche, briochebrood, briochetoast, gerookte paling, gerookte palingmousse, inktvisinkt, kaviaar, kerst, kersthapje, kerstmenu, kerstmenu 2022, Royal Belgian Caviar

Related Post