Voor wie niet houdt van de traditionele vissoepen (bouillabaisse, bisque,…), no worries: deze smaakt helemaal anders en is bovendien vééél sneller klaar, toch zeker als je bouillonblokjes gebruikt (zoals ik deed, want de loopkilometers beginnen vooral in het weekend terug aardig aan te dikken met de marathon van Reims al over 6 weken!)…
Benodigdheden voor 8 personen
3 uien
2 preiwitten
1 venkel
1 kleine aardappel
1/2 l gevogeltefond
1/2 l visfumet
150 g gerookte palingfilets
4 sneetjes brood
50 g boter
Dille
Cayennepeper
2 dl room
Bereidingswijze
Snijd de uien, het wit van prei, de aardappel en venkel grof.
Sueer de groenten in boter en voeg 100 g gerookte paling toe.
Bevochtig met gevogeltefond en visfumet.
Laat de soep zacht koken (frémir) en mix ze glad.
Kruid met cayennepeper (en eventueel een beetje zout: let wel: de paling is al zout!).
Zeef indien nodig de soep door.
Snijd de resterende gerookte paling in reepjes.
Klop de room half op met gehakte dille.
Snijd het brood in blokjes en bak ze in geklaarde boter of olijfolie (croutons).
Afwerking
Schep in een voorverwarmd diep bord wat brunoise van gerookte paling.
Schep de soep hierover.
Werk af met broodkorstjes en een lepeltje halfopgeklopte room.
Versier met fijngesneden venkelgroen.
Bron: recept van Dhr. René De Baets, leraar aan hotelschool Spermalie, teruggevonden op de website van Hof Ter Poorte.
Supersoep. Gasten enthousiast. Bedankt!
Dat doet me heel veel plezier, Nicole.
Een fijn en smakelijk 2019 gewenst!
Groetjes
Myriam