Groentetaartje met zeebaars

Lang, lang geleden, toen er nog geen website van Libelle Lekker was en het woord app nog moest uitgevonden worden (jawel, ik ben al zo oud ;-)), haalde ik mijn receptjes gewoon uit het tijdschrift Libelle. Op een zomerse dag, al even lang geleden, beslisten mijn kookmaatje Sophie en ik dat we van de afwezigheid van mijn echtgenoot zouden profiteren om met elkaar en voor mekaar te koken. We maakten een giga ravioli met krab – iets wat Sophie had zien klaarmaken op de BBC, kookprogramma’s op TV bestonden blijkbaar wel al – en het bewuste groentetaartje uit de Libelle. Toen ik onlangs bij Sophie op bezoek ging, rakelden we herinneringen op en kwam het onderwerp op dit receptje dat ons bijgebleven was. Met andere woorden, het had indruk gemaakt…
Vandaag, 10 jaar later (een wilde gok), maakt het nog steeds indruk. Het oorspronkelijke recept was met zeebarbeel, maar bij gebrek aan dit rode visje, raadde Ilse D’hooge van de viswinkel C-Food Meersschaut in Lochristi en dè vismadam van Libelle mij aan om die te vervangen door zeebaars. Even lekker, alleen wat minder kleur.

Nodig

4 filets van zeebarbeel (of zeebaars zoals bij mij)
1 rol bladerdeeg
boter en bloem voor de bakvormen
1 snijbiet (in het oorspronkelijk recept, door mij vervangen door courgette en champignons)
1 venkelknol
3 el olijfolie
1 klontje boter
1 el slagroom
4 el olie met curry en vanille (zie tip)
fleur de sel
peper
rucola en mosterdzaadjes voor de afwerking

Bereiding

Verwarm de oven voor op 180° C. Vet 4 bakvormpjes in met boter en bestuif met bloem. Leg het bladerdeeg in de vormen en snij de randen bij. Prik het deeg in. Bak ze 20 minuten in de oven. Laat afkoelen.
Spoel de venkel en verwijder de harde voet. Snij de groente in stukjes. Snij ook de courgette en champignons in stukjes van dezelfde grootte. Stoof de venkel 20 minuten in 1 el olijfolie, voeg na 10 minuten ook de courgette en champignons toe. Breng op smaak met slagroom, peper en zout.
Trek lijntjes geparfumeerde olie over de borden en leg er een lauwwarm taartje op. Vul met de courgette-venkel-champignon mix.
Verhit voor het serveren 2 el olijfolie en een klontje boter in een pan en laat goed heet worden. Maak 3 ondiepe inkepingen in het vel van de vis zodat die niet opkrult. Zorg ervoor dat het vel zo droog mogelijk is door het eerst met keukenpapier af te deppen. Alleen als het vel droog is, kan je het krokant bakken. Bak de vis 4 minuten met de velkant naar beneden. Kruid ondertussen de vleeskant met peper en zout. Keer de filets om en bak nog 2 minuten terwijl je het vuur zachter zet. Leg op elk taartje een stuk zeebaars. Werk af met rucola en mosterdzaadjes.

Tip: Vermeng voor de geparfumeerde olie 10 cl olijfolie, 1 kl zachte kerrie en het schraapsel van 1 vanillestokje. Roer goed en laat enkele uren trekken voor gebruik.

Related Post

Tags: , , , , , , ,

Groentetaartje met zeebaars

by Myriam time to read: 2 min
5
%d bloggers liken dit: