Hap en Tap logo zonder streep
Aardappelmousseline met vanille en kingkrab

Aardappelmousseline met vanille en kingkrab

7 nov 2018 | Voorgerecht, Voorgerecht met vis

Ik ben stout geweest. Maar als ik het toegeef, is het me dan niet al voor de helft vergeven? ?? Wat heb ik gedaan? Wel ik heb een foto gemaakt van dit recept van aardappelmousseline met vanille en kingkrab uit het nieuwste boek van Sergio Herman zonder het boek te kopen… ? Al ken ik mezelf en zal het vroeg of laat toch nog in mijn winkelmandje belanden. Of op de boekenbeurs komende zondag, dat kan ook. Een zwak moment en ’t is van dattum!

Maar om het even over deze aardappelmousseline met vanille en kingkrab te hebben… Was de kabeljauw van Sergio superveel werk en best wel voor gevorderden, dan is deze kingkrab helemaal het tegenovergestelde: bijna geen werk en zelfs geschikt voor de grootste keukenkluns! Een minpuntje: de prijs. Kingkrab is duur, maar het is dan ook een ware delicatesse. Dus als je kerst maar en petit comité viert, dan kan dit perfect. En anders moet je tegen dan maar proberen om de Euromillions te winnen. ?

 

Aardappelmousseline met vanille en kingkrab

 

Recept voor aardappelmousseline met vanille en kingkrab

(Voor)bereidingstijd: 30 min
Moeilijkheidsgraad: eenvoudig

Ingrediënten voor 4 personen:

Voor de vanille-olie:
3 vanillestokjes
400 ml olijfolie

Voor de aardappelmousseline:
350 g geschilde bintjes-aardappelen
70 g room met ten minste 40% vet
60 g gezouten boter
Fijn zeezout

2 kingkrabpoten, gekookt, op kamertemperatuur (je visboer vragen deze in stukken te snijden of zelf doen natuurlijk)
3 teentjes gekonfijte knoflook
15 g bieslook, fijngesneden
Enkele bieslooktopjes
2 el vanille-olie
Arbequina-olijfolie
Fleur de sel
Zout en versgemalen zwarte peper

 

Werkwijze

Verwijder voor de vanille-olie het merg uit de vanillestokjes. Doe in een bokaal en voeg de olie en de vanillestokjes toe.

Bewaar koel. Hoe langer de vanille-olie staat, hoe lekkerder hij wordt.

Verwarm de oven voor op 160° C.

Kook de aardappelen in gezouten water gaar, giet af en laat even kort drogen.

Plet de aardappelen met een pureestamper en voeg de room en wat van de gezouten boter toe. Meng tot een mooie, smeuïge aardappelmousseline. Als je de mousseline echt fijn wilt hebben, druk hem dan nog eens door een fijnmazige bolzeef om de kleine stukjes eruit te filteren. Kruid de mousseline eventueel na met wat zeezout.

Knip de stukken kingkrab open langs één zijde en besprenkel met een beetje olijfolie. Kruid met fleur de sel en versgemalen zwarte peper en leg er wat gezouten boter op. Warm de krab 3-4 min op in de oven.

Kruid de krab met zwarte peper en fleur de sel. Bewaar de bakjus.

Verwijder de schil van de gekonfijte knoflook en snijd in dunne plakjes. Leg die op de stukken kingkrab. Werk af met de fijngesnipperde bieslook en bieslooktopjes.

Schik de kingkrab op de aardappelmousseline, lepel er de vanille-olie over en 4 el van de bakjus van de krab en serveer.

 

Bron: recept van Sergio Herman in zijn nieuwste boek Sergio’s Smaakmakers.

Related Post

Dit recept printen? Print dit recept

MIS GEEN ENKEL RECEPT!

Schrijf je in en ontvang elk nieuw recept of blogartikel automatisch in je mailbox. Nu doen!

Voeg je bij 2.305 andere abonnees

ARCHIEF

4 Reacties

  1. Jan

    Beste
    Je schrift in je recept het volgende:
    Kruid de krab met zwarte peper en fleur de sel. Bewaar de bakjus.
    Betekent dit dat je de krab, nadat je ze in de oven hebt opgewarmd, je ze ook nog moet aanbakken? (Dat laatste vermeldt je niet expliciet!).

    Antwoord
    • Myriam Minne

      Dag Jan
      Nee hoor, met bakjus wordt de jus uit de ovenschaal bedoeld. De krab zeker niet terug bakken, dan zou ze gaan uitdrogen.
      Succes en smakelijk!
      Myriam

      Antwoord
  2. nathalie

    hoi,
    dat is wel heel veel olie en vanille? is dit om bij te houden? kan je dit paar dagen op voorhand maken?

    Antwoord
    • Myriam Minne

      Dag Nathalie
      Dit is inderdaad veel te veel olie. Je kan de hoeveelheden gerust delen door 3.
      De olie bewaart wel heel lang en is megalekker drizzled over een stukje vis bv.
      Groetjes
      Myriam

      Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Aardappelmousseline met vanille en kingkrab

by Myriam Minne time to read: 2 min
4
%d bloggers liken dit: