Was mijn vorig kersttaartje een bommetje met chocolade, dan is dit yoghurttaartje met witte chocolade een friszuur alternatief. Ik maakte het twee keer (de 1e keer glipte het uit mijn handen toen ik een foto wilde maken, uiteraard met de bovenkant naar onder) en tot twee keer toe werd het met veel smaak verorberd. Ik gebruikte de Santa mal van Vormh voor dit yoghurttaartje, maar voor jullie nu denken: weer een mal, je kan dit taartje ook gewoon zonder die mal maken. Kijk maar naar het originele recept. En nu we het toch over mallen hebben, wil ik hier toch even over uitwijden.
Vorige week kreeg ik op mijn Facebook pagina tot 2 keer toe een opmerking op mijn kerstboompjes: “wéér een mal”. Ten eerste, ik verplicht jullie tot niets. Ik deel hier gratis en voor niets recepten (ik zit elke avond voor jullie recepten uit te tikken, vergeet dat niet) en probeer om jullie te inspireren. Aan jullie om creatief te zijn en een andere mal te gebruiken of helemaal geen mal. Ten tweede, ik betaal mijn mallen zelf ook. En mijn kookboeken. En mijn abonnementen. En mijn servies. Ik ben niet zelfstandig en kan dus niets in onkosten brengen. Maar ik klaag niet. Da’s mijn vrije keuze.
Bovendien is het vrij eenvoudig om de ene mal door een andere te vervangen. De mallen van Silikomart hebben allemaal een nummer. Bvb. de mal van de kerstboompjes is de Astro 95. Die 95 is de inhoudsmaat: 95 ml. Wil je de Astro 95 vervangen door de kerstballen bvb., de Supernova 105, dan zal je de regel van 3 moeten toepassen om iets meer hoeveelheid te hebben. Vraag mij niet om dit voor jullie te doen. Ik heb geen wiskundeknobbel, maar ben een seriewoordenaar. 😉
Volgende week geen dessert of gebak, maarrrrrr… tromgeroffel… mijn kerstmenu 2023! The countdown is real.
Yoghurttaartje met witte chocolade
Equipment
- 1 staande mixer type KitchenAid
Ingrediënten
Voor het Bretoens zanddeeg:
- 2 middelgrote eidooiers (80 g)
- 50 g fijne suiker
- 62 g zeer zachte ongezouten boter
- 62 g patisseriebloem
- 1 g fleur de sel
- 0,75 g bakpoeder
- 1/2 citroen, de zeste
- Mycryo cacaoboter
Voor de witte chocoladeganache:
- 120 g witte chocolade
- 70 g volle room
Voor de yoghurtmousse:
- 60 g Griekse yoghurt
- 15 g fijne suiker
- 7 g vers citroensap, gezeefd
- 120 g volle room
- 2 g gelatine blaadjes of poeder, 200 bloom
Extra:
- Witte velvet spray
Instructies
Voor het Bretoens zanddeeg:
- Klop in de kom van een staande mixer met garde opzetstuk de eidooiers wit met de suiker.
- Vervang de garde door de K-klopper en voeg de gezeefde bloem met bakpoeder, zout en zachte boter toe.
- Meng tot een glad deeg.
- Koel 8 uur in de koelkast.
- Rol het deeg 6/8 mm dik uit en zet het nog een uur in de koelkast.
- Verwarm de heteluchtoven op 160° C.
- Snijd met een deegring van 16 cm een ronde schijf uit het deeg.
- Laat het deeg in de ring zitten en bak 20/25 min.
- Bestrooi het met Mycryo cacaoboter en laat volledig afkoelen.
Voor de witte chocoladeganache:
- Smelt de chocolade in de magnetron.
- Verwarm de room tot 80°C en giet in 3 keer over de chocolade.
- Roer met een rubberen spatel tot een egaal, glanzend mengsel.
- Laat de ganache afkoelen tot 30° C voor gebruik.
Voor de yoghurtmousse:
- Week de gelatine in koud water.
- Verwarm een kleine hoeveelheid yoghurt met suiker tot 60° C.
- Voeg van het vuur de geweekte en uitgeknepen gelatine toe en roer om de gelatine te laten oplossen.
- Voeg citroensap en resterende koude yoghurt toe en roer om te mengen.
- Klop de slagroom op tot zachte pieken en meng met het yoghurtmengsel.
- Vul een spuitzak met de yoghurtmousse en spuit in de Santa mal.
- Koel en vries in.
Montage:
- Laat het Bretoens zanddeeg in de ring zitten en voeg een acetaatstrook toe.
- Giet de witte chocolade ganache over het zanddeeg, zet in de diepvries en vries een paar uur in.
- Ontvorm de Santa mal en plaats de kerstman netjes op de ganache.
- Spuit meteen af met witte velvet spray.
- Zet 6 uur in de koelkast om de mousse en ganache te laten ontdooien.
Bron: recept geïnspireerd op een taartje van de blog Cooking Me Softly.
Geweldig, weer een mooi en makkelijk receptje. Ik ben juist gek op al die mallen en mooie vormpjes, maar kan ook wel zelf bedenken om iets aan te passen. In ieder geval enorm veel waardering voor alle moeite die he voor ons doet. Mij maak je iedere keer weer heel blij, chapeau en merci
Dankjewel, Danny!
Fijne feesten voor straks.
Weer super👍
Merciii!
Schitterende taart! En erg handig die nummers.
Graag gedaan!
Laat iedereen maar mooi zeuren hoor. Juist door de mallen worden het zulke kunst stukjes. Prachtig om te zien. Ik beslis daarna zelf of ik de mal aan wil schaffen of er een andere voor gebruik! En elke keer een mal sparen is toch juist leuk!
Lekker zo doorgaan hoor!
Ook deze komt weer op mijn to do lijstje en ik kijk uit naar je kerstmenu.
❤️❤️❤️❤️
Volledig mee eens en perfect verwoord !
De mallen zijn hoedanook een meerwaarde voor de creaties.
Ik ben alvast mal-content ! 🙂
Haha, goeike, Guido! Beetje jaloers dat ik er zelf niet opgekomen ben. 😉
En blij dat je mijn mails terug krijgt.
Fijne zondag!
Maak je geen zorgen, ik geniet als een malle(n) van al je recepten en je inzet wordt zeer gewaardeerd.
Dat doet me plezier, Connie. Ik steek écht heel veel werk (en geld) in de blog en dan steekt het dat ik opmerkingen krijg als “moet ik weer een mal kopen”.
Fijne zondag!
Hallo Myriam, ik ontdek in je laatste bericht een beetje irritatie over reacties die je van je volgers hebt gekregen. Ik wil je daarom zeggen dat ik je in hoge mate bewonder. Bijna elke dag een recept met foto. Ik vind het ongelooflijk. Wat een energie, wat een discipline en het zijn ook nog allemaal plaatjes om te zien en zeer aansprekend. Mij doe je er in ieder geval een groot plezier mee. Als ik een nieuwe Hap&Tap mail krijg maak ik hem onmiddellijk open.
Er zijn nou eenmaal veel zeuren. Trek je er niks van aan.
Groet van Lodewijk (en ga alsjeblieft nog even door).
Dag Lodewijk,
Dat heb je goed opgemerkt. Ik ben dan ook een open boek he. Vandaar die seriewoordenaar. 😉
Het zal wel liggen aan het feit dat ik wat moe loop en daardoor wat gevoeliger ben voor kritiek. Geen zorgen. Ik ga nog even door. 🙂
Fijne zondag!
Groetjes,
Myriam
Laat al dat negativisme niet toe, Myriam.
Ik spreek voor mijzelf, dol op je recepten, je eerlijke verwijzingen naar het originele recept (dat waardeer ik ten zeerste) en altijd hopend de tijd te vinden om deze culinaire hoogstandjes te gaan maken.
Richt je op het positieve.
Mijn kookboekenkast puilt ook.
Ook daar komt commentaar op, mijn antwoord is eeuwig hetzelfde, een goed recept in het boek is voldoende om de aankoop te rechtvaardigen.
Uit eten gaan is ook duur.
Fijne zondag en blijf vooral zo doorgaan.
Kook als een malle, met mallen, veel mallen
Groet Anne
Dank je wel Myriam voor alweer een leuk taartreceptje. Ik heb je kersttaartje met witte chocolade gemaakt en het is gewoon Subliem. Deze ga ik zeker ook proberen. Al je werk word echt wel gewaardeerd. Dikke merci en fijne feestdagen. Groetjes Lin
Graag gedaan, Lin. Succes en smakelijk!
Myriam
Klasse, wieder ein wunderschönes Rezept. Ich wollte einmal Tausend Dank sagen. Ich frage mich manchmal, wo Sie die Zeit hernehmen, das alles zu machen und auch noch zu probieren, Ich habe da sehr grossen Respekt vor der Arbeit. Ich wünsche Ihnen und allen die Sie unterstützen noch einen schönen restlichen 1. Advent, einen guten Start in die neue Woche und noch viele schöne weiteren Ideen. Durch Sie habe ich mich bei Gastronomixe angemeldet, eine tolle Webseite, genauso wie bei MoldBrothers, ich bestelle ja so gerne neue sachen. Also, alles gute Ihnen. Tolle Grüsse aus der Schweiz.
Lieber Andreas,
Ich finde es unglaublich, dass du, ein Schweizer, meinen Blog entdeckt hast. Es freut mich sehr, dass ich dich inspirieren kann.
Ich wünsche dir einen schönen Jahresausklang und ein fantastisches Jahr 2024!
Mit freundlichen Grüßen,
Myriam
Hey Myriam 🙂
Vooreerst volledig akkoord met je wat betreft die mallen en die vormen…laat ze zeuren!!!!
Iedere mail of post op sociale media is een lust voor het oog waar ik iedere keer weer met plezier naar uitkijk 🙂
Praktisch vraagje ivm dit recept : het bretoens zanddeeg : Bestrooi het met Mycryo cacaoboter en laat volledig afkoelen.
Wat is de meerwaarde van die Mycryo cacaoboter, en door wat zou ik dit eventueel kunnen vervangen? (heb ooit zo’n doos gehad, zeer weinig gebruikt en rest v doos mogen weggooien, vandaar)
Fijne dag nog en lieve groet uit Brugge
Anne
Gewoon weglaten, Anne! Ik heb (uiteraard) wel zo’n doos staan en heb die dan ook gebruikt. Vormt een beschermlaagje op het deeg.
Maar no worries: gewoon weglaten!
Myriam,
dikke proficiat met al het werk dat je verzet. Ik kijk ook iedere keer uit naar je recepten. Je geeft ze de vorm die je wil. Hopelijk blijf je nog lange tijd onze inspiratiebron. We zien al uit naar je kerstmenu.
Dankjewel, Ann! x
Hoi Myriam,
Ik ben het met de anderen eens. Laat je niet ontmoedigen door die kritiek. Beetje creatief zijn en inderdaad een andere mal gebruiken. Ik bewonder je energie en prachtige recepten.
Zelf ben ik lang niet zo’n fantastische kok en daarom heb ik ook een vraag. Wat wordt bedoeld met “bloom” bij de yogurtmousse? Als ik naar een vertaling zoek vind ik die niet zo passen bij de gelatine dus ik snap dat woord niet zo goed 🙈☺️
Dag Marij,
De “kracht” van gelatine wordt uitgedrukt in Bloom. Meestal staat die waarde op de verpakking van je blaadjes of je poeder vermeld.
Succes!
Myriam, mijn klanten en ik zijn dolblij met uw inspanningen, maak iedereen die ik hier aan de toonbank krijg die wat culinairder wilt koken onder anderen attent op uw insta pagina en website en die van de Nederlandse Jules, wat super tof werkt. Jullie werken beiden alles tot in detail uit, vraag me wel ooit af voor hoeveel personen uw recepten doorgaans zijn maar daarmee verraad ik dat ik zelf nog niets heb gemaakt, gewoonweg omdat ik het te druk heb met mijn winkel en het herstellen van mijn webwinkel.
Wat niet wilt zeggen dat ik struin door uw website, leuker als Delicious magazine kan ik uw vertellen. En gave foto’s. Kan me voorstellen dat je bij het vallen van het taartje, even niet blij was, ik zou die foto ook gedeeld hebben. Smaak hetzelfde en je ziet dat het ook zonder malletjes kan……..
Groetjes, fijne feestdagen en u laat mij en velen met mij genieten van uw inspanningen.
Dag Loes,
Wat een leuke reactie en ik kan me voorstellen dat je het heel druk heb! Wat op zich wel goed is, dat betekent dat je winkel werkt!
Er staat altijd voor hoeveel personen iets is in het recept: onder recept afdrukken staat welke gang het is en rechts ernaast, onder Pin recept, staat het aantal porties.
Wat die foto delen van de gevallen taart betreft, dat ging écht niet: de kerstman was compleet verminkt. 🫣
Heel fijne feestdagen, Loes en een mooi 2024!
Liefs,
Myriam
Dag Myriam,
Proficiat , wederom een lust voor het oog!
Graag een vraagje, is het de bedoeling dat de chocoladeganache ook de zijkanten van de taart bedekt? Is moeilijk te zien op de foto..
Alvast dank voor al dat lekkers.
Dag Marie-Christine,
De ganache ligt op de sablé breton.
Succes en smakelijk!
Myriam
Dag Myriam
Allereerst mijn beste wensen voor 2024 en keep up the good work! 😋
Ik ga deze maken in de kit Cashmere; ik zou dan de ganache willen opspuiten in het bovenste gedeelte vd mal, de ‘krul’; misschien best wat gelatine toevoegen zodat ik hem achteraf kan opkloppen en met een spuitzak in de vorm kan doen? Wat is jouw advies aub?
Groetjes, Anneke
Absoluut, Anneke, gelatine is altijd de oplossing. Dus zeker doen.