Madeleines met foie gras en gedroogde veenbessen

Wanneer ik jullie op kosten jaag doordat ik zelf een bijzonder mooie madeleinevorm koop en jullie zin doe krijgen om die ook aan te schaffen, ben ik wel zo goed om die meermaals te gebruiken om jullie volop te inspireren en er dus voor te zorgen dat die madeleinevorm ook gebruikt wordt. Zo blogde ik al madeleines met Ruby chocolade en citroenmadeleines en daar gooi ik nu nog een derde recept achteraan, een hartig recept deze keer van aperitiefmadeleines: madeleines met foie gras en gedroogde veenbessen. Deze zijn ideaal om direct op tafel te zetten bij het aperitief zodat je gasten… euh je knuffelcontact… direct zijn/haar grootste honger kan stillen, terwijl jij de laatste hand legt aan de andere hapjes.

Uiteraard kan je deze madeleines ook in gewone madeleinevormen bakken, ze zullen er niet minder lekker om zijn. Maar voor wie toch ook voor de bijl gaat voor deze grote vorm, is er goed nieuws. Moest ik hem in het voorjaar nog laten overvliegen uit de States, dan is hij nu gewoon te koop op Amazon én leverbaar in België. Ik leg bewust geen linkje, want ik wil er niet van beschuldigd worden dat ik jullie slecht beïnvloed. 😆

Ik ontdekte het recept op de Instagram account van Irina Kitchenstories. Irina is een Frans-Russische recipe creator en kreeg – net als ik – producten van Edouard Artzner. En daarmee maakte ze o.a. deze madeleines met foie gras en gedroogde veenbessen. Weinig origineel van me om die klakkeloos te kopiëren, maar die zagen er sooo damned good én zo eenvoudig uit dat ik ze meteen hoog op mijn To Do-lijst zette. En het feit dat Irina ook mijn favoriete madeleinevorm gebruikte én ik alle ingrediënten in huis had waaronder de #gekregen foie gras d’oie entier faconné à la main, was alleen maar een sein voor me om direct aan de slag te gaan. Ik heb het me niet beklaagd.

 

Madeleines met foie gras en gedroogde veenbessen

 

Madeleines met foie gras en gedroogde veenbessen

Madeleines met foie gras en gedroogde veenbessen

Voorbereidingstijd 20 min
Bereidingstijd 15 min
Totale tijd 35 min
Gang Borrelhapje
Keuken Frans
Porties 12 stuks

Equipment

  • Madeleinevormen

Ingrediënten
  

  • 100 g foie gras d'oie entier (bv. die van Edouard Artzner)
  • 100 g bloem
  • 2 tl bakpoeder
  • 12 cl melk
  • 4 eieren
  • 2 sjalotjes
  • 70 g gedroogde veenbessen
  • 20 g boter
  • 2 tl fleur de sel
  • Zwarte peper

Instructies
 

  • Verwarm de oven voor 180° C. Snipper de sjalot fijn. Laat in een pan de boter smelten. Voeg er de sjalot en de veenbessen aan toe. Bak op een zacht vuurtje gedurende 5 min.
  • Meng de bloem en het bakpoeder in een kom. Voeg de melk en de eieren toe. Meng. Kruid met peper en zout. Voeg de inhoud van de pan toe en de fois gras in dobbelsteentjes gesneden.
  • Vul elke holte van de madeleinevorm voor 3/4.
  • Zet de vorm in de voorverwarmde oven en bak gedurende ca. 15 min.
  • Haal de vorm uit de oven, keer om op een rooster en laat de madeleines volledig afkoelen tot kamertemperatuur.
Trefwoord foie gras, madeleines, veenbessen

Bron: recept vertaald van de Instagram account van Irina Kitchenstories.

Related Post

Tags: , , , , , ,

Madeleines met foie gras en gedroogde veenbessen

by Myriam Minne time to read: 2 min
10
%d bloggers liken dit: