- Hap en Tap - https://www.hap-en-tap.be -

Yoghurttaartje met witte chocolade

Yoghurttaartje met witte chocolade

Was mijn vorig kersttaartje een bommetje met chocolade, dan is dit yoghurttaartje met witte chocolade een friszuur alternatief. Ik maakte het twee keer (de 1e keer glipte het uit mijn handen toen ik een foto wilde maken, uiteraard met de bovenkant naar onder) en tot twee keer toe werd het met veel smaak verorberd. Ik gebruikte de Santa mal van Vormh voor dit yoghurttaartje, maar voor jullie nu denken: weer een mal, je kan dit taartje ook gewoon zonder die mal maken. Kijk maar naar het originele recept. En nu we het toch over mallen hebben, wil ik hier toch even over uitwijden.

Vorige week kreeg ik op mijn Facebook pagina tot 2 keer toe een opmerking op mijn kerstboompjes: “wéér een mal”. Ten eerste, ik verplicht jullie tot niets. Ik deel hier gratis en voor niets recepten (ik zit elke avond voor jullie recepten uit te tikken, vergeet dat niet) en probeer om jullie te inspireren. Aan jullie om creatief te zijn en een andere mal te gebruiken of helemaal geen mal. Ten tweede, ik betaal mijn mallen zelf ook. En mijn kookboeken. En mijn abonnementen. En mijn servies. Ik ben niet zelfstandig en kan dus niets in onkosten brengen. Maar ik klaag niet. Da’s mijn vrije keuze.

Bovendien is het vrij eenvoudig om de ene mal door een andere te vervangen. De mallen van Silikomart hebben allemaal een nummer. Bvb. de mal van de kerstboompjes is de Astro 95. Die 95 is de inhoudsmaat: 95 ml. Wil je de Astro 95 vervangen door de kerstballen bvb., de Supernova 105, dan zal je de regel van 3 moeten toepassen om iets meer hoeveelheid te hebben. Vraag mij niet om dit voor jullie te doen. Ik heb geen wiskundeknobbel, maar ben een seriewoordenaar. 😉

Volgende week geen dessert of gebak, maarrrrrr… tromgeroffel… mijn kerstmenu 2023! The countdown is real.

Yoghurttaartje met witte chocolade

Yoghurttaartje met witte chocolade

Yoghurttaartje met witte chocolade

5 van 5 stemmen
Gang Nagerecht
Porties 6 personen

Equipment

  • 1 staande mixer type KitchenAid

Ingrediënten
  

Voor het Bretoens zanddeeg:

  • 2 middelgrote eidooiers (80 g)
  • 50 g fijne suiker
  • 62 g zeer zachte ongezouten boter
  • 62 g patisseriebloem
  • 1 g fleur de sel
  • 0,75 g bakpoeder
  • 1/2 citroen, de zeste
  • Mycryo cacaoboter

Voor de witte chocoladeganache:

  • 120 g witte chocolade
  • 70 g volle room

Voor de yoghurtmousse:

  • 60 g Griekse yoghurt
  • 15 g fijne suiker
  • 7 g vers citroensap, gezeefd
  • 120 g volle room
  • 2 g gelatine blaadjes of poeder, 200 bloom

Extra:

  • Witte velvet spray

Instructies
 

Voor het Bretoens zanddeeg:

  • Klop in de kom van een staande mixer met garde opzetstuk de eidooiers wit met de suiker.
  • Vervang de garde door de K-klopper en voeg de gezeefde bloem met bakpoeder, zout en zachte boter toe.
  • Meng tot een glad deeg.
  • Koel 8 uur in de koelkast.
  • Rol het deeg 6/8 mm dik uit en zet het nog een uur in de koelkast.
  • Verwarm de heteluchtoven op 160° C.
  • Snijd met een deegring van 16 cm een ronde schijf uit het deeg.
  • Laat het deeg in de ring zitten en bak 20/25 min.
  • Bestrooi het met Mycryo cacaoboter en laat volledig afkoelen.

Voor de witte chocoladeganache:

  • Smelt de chocolade in de magnetron.
  • Verwarm de room tot 80°C en giet in 3 keer over de chocolade.
  • Roer met een rubberen spatel tot een egaal, glanzend mengsel.
  • Laat de ganache afkoelen tot 30° C voor gebruik.

Voor de yoghurtmousse:

  • Week de gelatine in koud water.
  • Verwarm een kleine hoeveelheid yoghurt met suiker tot 60° C.
  • Voeg van het vuur de geweekte en uitgeknepen gelatine toe en roer om de gelatine te laten oplossen.
  • Voeg citroensap en resterende koude yoghurt toe en roer om te mengen.
  • Klop de slagroom op tot zachte pieken en meng met het yoghurtmengsel.
  • Vul een spuitzak met de yoghurtmousse en spuit in de Santa mal.
  • Koel en vries in.

Montage:

  • Laat het Bretoens zanddeeg in de ring zitten en voeg een acetaatstrook toe.
  • Giet de witte chocolade ganache over het zanddeeg, zet in de diepvries en vries een paar uur in.
  • Ontvorm de Santa mal en plaats de kerstman netjes op de ganache.
  • Spuit meteen af met witte velvet spray.
  • Zet 6 uur in de koelkast om de mousse en ganache te laten ontdooien.
Trefwoord Bretoens zanddeeg, kerst, kerstmenu, kerstmenu 2023, witte chocolade, witte chocoladeganache, yoghurt

Bron: recept geïnspireerd op een taartje van de blog Cooking Me Softly.

Related Post