Vijf minuten werk. Ik herhaal: vijf minuten werk, meer is er niet nodig om dit fancy kaashapje te maken. Ik heb een abonnement op de Gronda app, een app waarin chefs hun tips, tricks & recepten delen. Elke week daagt Gronda haar abonnees uit om met een van die recepten aan de slag te gaan. Vorige week was dat dit kaashapje. Je maakt het in 60 sec + 40 sec + 50 sec top chrono. In de microgolf! De geraspte kaas verandert in die tijd in een bros koekje. Check de Reel op de Instagram account van Gronda om de structuur te zien.
Het enige dat je hiervoor nodig hebt, is dus geraspte kaas (ik gebruikte emmenthal) en een silicone mal naar keuze (ik gebruikte de Flanvorm van Silikomart Professional). Verder werk je het kaashapje af naar keuze. Ik opteerde voor Spaanse ham (maar Gandaham kan uiteraard ook), Spaanse kaas, een vijgenpartje en een toefje zure room. Nog wat groene kruiden, eetbare bloemen en een crumble van zaden en noten erop en binnen de 5 minuten heb je een kaashapje waarmee je kan uitpakken. Ja, ook tijdens je eindejaarsparty!
Ik serveerde het hapje op een schaaltje van Christiaen Ceramics.


Kaashapje met Iberico ham, manchego en vijg
Ingrediënten
Voor het kaaskrokantje:
- Emmenthal, geraspt
Voor de topping:
- 50 g zure room
- 50 g room
- Iberico ham
- Vijg
- Balsamico of sauvignon azijn
- Manchego
- Peper en zout
- Topp'd Grains & Seeds Crumble
- Groene kruiden en eetbare bloemen
Instructies
Voor het kaaskrokantje:
- Druk de geraspte kaas in de silicone mallen.
- Gaar gedurende 1 min op 900 W, dan gedurende 40 sec op 630 W en tot slot nog gedurende 50 sec op 450 W of tot je ziet dat de krokantjes gestopt zijn met borrelen bovenop.
- Afhankelijk van de soort kaas, de hoeveelheid kaas, je mal en je microgolfoven, kan je ofwel wat seconden moeten toevoegen of minderen. Wat je doet, is al het vocht snel uit de kaas laten verdampen. Je moet wel opletten, want eens al het vocht verdampt is, kan het kaaskrokantje snel gaan verbranden en bitter smaken.
- Je kan deze kaaskrokantjes maken om ze daarna vacuüm verpakt gedurende maanden te bewaren!
Voor de topping:
- Snijd de vijgen in 8 partjes. Besprenkel ze met sauvignon azijn of balsamico.
- Versnijd de Iberico ham in repen en draai die tot kleine roosjes.
- Snijd de manchego kaas in sneetjes van ca. 3 mm dik. Versnijd de sneetjes in driehoekjes.
- Klop de room en zure room samen op. Kruid met peper en zout.
Afwerking:
- Spuit toefjes zure room op de kaaskrokantjes.
- Schik de Iberico ham roosjes, de manchego kaas en de vijgen ertussen.
- Werk af met de groene kruiden, eetbare bloemen en crumble.
Notities
Bron: recept van chef Francis Pena voor de Gronda app,
Wauw dit ziet er fantastisch uit! Zou dit ook met een ander soort kaas kunnen, een kaas van koe- of schapenmelk ipv de Emmenthal?
Alvast bedankt voor de reactie en het meedenken.
Marieke,
Emmenthal is toch kaas van koemelk?
Volgens mij lukt dit ook met Gruyère of met Reypenaer of zo. Zolang hij maar geraspt is. Het proberen waard!
Oeps ik bedoelde géén koemelk maar geiten- of schapenkaas.. 🙂
Oeps typefout.. ik bedoelde juist geen koemelk kaas, maar geiten-of schapenkaas:) ik kan niet tegen koemelk, maar het lijkt me een heerlijk hapje!
Je kan het proberen met een geraspte harde schapenkaas. Ik heb er geen ervaring mee. Is maar een kleine moeite en het proberen waard. 2 minuutjes ‘werk’ in de microgolf en je weet het meteen. Laat zeker eens weten of het gelukt is!
Wat een heerlijk recept! Als kaas gerecht tussen het nagerecht en toetje geserveerd, was een groot succes. Fris maar toch op smaak. Het krokantje met schapenkaas gemaakt, lukte perfect.
*Hoofdgerecht en toetje
Wat leuk om dat te lezen, Pandora! En bedankt voor de tip met de schapenkaas!
Fijn eindejaar en all the best voor 2023!