Elk jaar beantwoord ik met veel plezier en enthousiasme de eindejaarsvraagjes van Anniek van Tafelklap. Een van de vragen op haar lijstje deze keer was: “wat mag er niet op jouw feesttafel ontbreken?” Simpel! Een kerststronk. Je kan maar 1 maal op het jaar kerststronk serveren/eten toch? Oesters, kreeft, kaviaar,… dat kan heel het jaar door, maar een kerststronk met Pasen is toch maar raar, isn’t it? Maar mijn antwoord was eigenlijk nog uitgebreider dan dat. Ik vulde nog aan met “bij voorkeur zelfgemaakt”. Een homemade kerststronk dat is toch pure liefde geven?
Deze bestaat uit 3 soorten chocolade. Eigenlijk gewoon het recept van mijn “Trois Chocolats” van vorige week. Ja, écht waar! Zo zie je maar, dat je met elk recept creatief kan omspringen: een andere vorm en je krijgt iets totaal anders. Je houdt van elke laag chocolade een paar eetlepels over. Schep die in een glaasje of zo, ideaal voor wanneer je niet kan wachten tot je kerststronk is opgesteven en je al sneller wil proeven!
Ik gebruikte de Buche Sapin mal van Silikomart die ik kocht bij A La Tarte, mijn favoriete bakwinkel. En ook de witte veloursspray (net sneeuw op de dennentoppen, of heb ik nu teveel fantasie?) voor de afwerking kocht ik bij Kries. (Je zou ook voor groen kunnen kiezen, trouwens). Ik werkte de kerststronk nog af met eetbare gouden glitters en goudpoeder.
Kerststronk met 3 soorten chocolade
Equipment
- 1 Thermometer (facultatief)
- 1 Precisieweegschaal
Ingrediënten
Voor de brownie bodem:
- 2 eieren
- 100 g suiker
- 100 g boter
- 175 g pure chocolade
- 40 g bloem
- 1 snufje zout
Voor de witte chocolademousse:
- 100 g witte chocolade
- 80 g melk
- 2,5 g gelatinepoeder
- 13 g water
- 160 ml volle room, minstens 30% vet
Voor de melkchocolademousse:
- 100 g melkchocolade
- 80 g melk
- 2,5 g gelatinepoeder
- 13 g water
- 160 ml volle room, minstens 30% vet
Voor de donkere chocolademousse:
- 100 g pure chocolade
- 80 g melk
- 2,5 g gelatinepoeder
- 13 g water
- 160 ml volle room, minstens 30% vet
Voor de afwerking:
- Witte veloursspray
- Goudsprinkles
- Goudpoeder
- Zelfgebakken zanddeegkoekjes in kerstthema
Instructies
Voor de brownie bodem:
- Breek de chocolade in stukjes en snijd de koude boter in blokjes. Laat de boter en de chocolade zacht smelten in het bain-marie.
- Neem de mengschaal van de keukenmachine en breek daarin de eieren.
- Zet de keukenmachine op een matige snelheid en klop de eieren samen met de suiker tot een luchtige en schuimige massa.
- Neem intussen een mengschaal en plaats er een zeef over. Zeef de afgewogen hoeveelheid bloem.
- Schenk het mengsel van gesmolten chocolade met boter bij de opgeklopte eieren.
- Voeg ook de bloem en het zout toe. Laat alles kort mengen in de keukenmachine.
- Verwarm de oven voor op 180° C.
- Neem een gewone ovenschaal en boter de bodem en de randen van de schaal even in. Bedek de bodem en de randen met een vel bakpapier. De boter zal ervoor zorgen dat het papier aan de schaal kleeft.
- Schenk het chocoladebeslag in de ovenschaal. Strijk het vlak.
- Bak het beslag zo'n 20 min in een oven van 180° C. Na het bakken zal het gebak nog een beetje wak zijn.
- Laat het gebak goed afkoelen, zodat het opstijft. Het is de bedoeling dat de binnenkant van de brownies nog zacht en vochtig is.
Voor de witte chocolademousse:
- Week het gelatinepoeder in het water en zet gedurende 15 min in de koelkast.
- Smelt de chocolade au bain-marie.
- Verwarm de melk gedurende 45 sec in de magnetron, voeg dan de gelatine toe en meng.
- Giet in 3 keer de melk bij de gesmolten chocolade, meng telkens goed. Eerst is het mengsel dik, op het einde moet het homogeen en vloeibaar zijn. Laat afkoelen tot 30° C.
- Klop de slagroom stijf.
- Giet de gesmolten chocolade over de room en spatel deze voorzichtig van onder naar boven met een spatel erdoor.
- Schenk deze mousse (min een paar eetlepels) in de Buche Sapin mal en laat opstijven in de vriezer terwijl je de volgende mousse maakt en erover schenkt.
Voor de melkchocolademousse:
- Ga tewerk zoals voor de witte chocolademousse.
- Giet deze mousse (min een paar eetlepels) over de witte chocolademousse en laat opstijven in de vriezer terwijl je de laatste mousse maakt en erover schenkt.
Voor de donkere chocolademousse:
- Ga tewerk zoals voor de andere chocolademousses.
- Giet deze mousse (min een paar eetlepels) over de melkchocolademousse.
- Snijd een balk uit de brownie bodem op maat van de opening van de mal.
- Druk de brownie bodem in de donkere chocolademousse en strijk glad.
- Plaats de kerststronk (minstens) 1 nacht in de diepvries.
Afwerking
- Haal de kerststronk uit de diepvries en ontvorm hem meteen, terwijl hij nog diepgevroren is.
- Spuit er een laag witte veloursspray over.
- Laat de kerststronk gedurende minstens 4 uur ontdooien in de koelkast.
- Werk hem net voor het serveren af met goudsprinkles, goudpoeder en zandkoekjes.
Bron: recept ontdekt op de Instagram account van Chouquette.
wat een pracht dessert….
Dankjewel, Ginette!
Deze kan ook weer niet anders dan superlekker zijn!
Mag ik vragen wat de inhoud van je vorm is aub?
Alvast bedankt 🙂
Dag Pascale,
Dit is wat er bij de vorm vermeld staat:
Afmeting holte van de buche Sapin: 25 cm x 8,9 cm x H: 8,7 cm.
Volume: 1000ml
Groetjes,
Myriam
Myriam,
Op welke stand staat de microgolf? Full power of minder?
Carinne
Bij mij stond hij op de hoogste stand.
Maar maakt volgens mij niet zoveel uit. De melk moet gewoon warm genoeg zijn zodat de gelatine erin oplost.
Dit ga ik eens proberen! Ik tel negen boompjes na elkaar, is 1 boompje voldoende per persoon? Moeilijk om de grootte in te schatten op foto..(ik kijk seffens eens om de vorm aan te kopen)
Dag Dominique,
Dat is zeker voldoende na een uitgebreid kerstdiner.
Succes en smakelijk!
Myriam
Hoe vertaalt zich de verhouding gelatinepoeder/ gelatineblaadjes? Of is het echt nodig om poeder te gebruiken?
Ik kon dit voor je vinden: https://www.oetker-professional.nl/tips-en-tricks/toepassingen/werken-met-gelatine
Het is niet absoluut nodig om poeder te gebruiken, met blaadjes zal het ook lukken.
Succes!