Hap en Tap logo zonder streep
Groene curry panna cotta bite, gemarineerde zalm, kaviaar

Groene curry panna cotta bite, gemarineerde zalm, kaviaar

21 sep 2022 | Hapjes

Ook bij mij gaat het al eens mis. Dat was in eerste instantie het geval met deze groene curry panna cotta bite met gemarineerde zalm en kaviaar. Gelukkig gebeurt dat niet zo vaak, maar als het fout gaat, dat gaat het ook goed fout: de bol was te groot, de panna cotta was te pikant én hij was niet samenhangend. Bij het ontdooien verloor hij veel vocht en viel als het ware uiteen. Maar ik ben een doorzetter, als jullie dat nog niet zouden weten. (Zijn marathonlopers dat niet allemaal? #bluvngoan en No Sweat No Glory!) En dus begon ik gewoon opnieuw.

Ik kocht nieuwe, kleinere mallen (de Globe 26), gebruikte kokosroom i.p.v. kokosmelk en meer gelatineblaadjes i.p.v. poeder én ik mixte het citroengras niet mee, maar verwijderde de stengel voor ik alles in mijn blender kieperde. Resultaat: een perfecte amuse! Zo eentje waar ik blij van word: kleurrijk smaakbommetje! En afgewerkt met kaviaar. Moet ik er nog bij vermelden dat deze amuse dus perfect geschikt is voor Kerst? Ik dacht het niet. Jullie kennen me ondertussen wel, denk ik zo.

Groene curry panna cotta bite, gemarineerde zalm, kaviaar

Groene curry panna cotta bite, gemarineerde zalm, kaviaar

Groene curry panna cotta bite, gemarineerde zalm, kaviaar

Gang Borrelhapje
Keuken Aziatisch
Porties 15 stuks

Ingrediënten
  

Voor de groene curry panna cotta:

  • 500 ml kokosroom
  • 1/2 stengel citroengras
  • 1/2 sjalotje
  • 1 kefir blad
  • 5 g basilicum
  • 10 g peterselie
  • 5 g dragon
  • 5 g yuzusap
  • 1/2 citroen
  • 15 g geblancheerde spinazie
  • 10 g groene currypasta
  • 1 stengel bleekselderij
  • Peper en zout
  • 12 g gelatineblaadjes

Voor de gemarineerde zalm:

  • 200 g verse zalm
  • 1 tl gezoete sojasaus
  • 1 tl rijstazijn
  • 1/2 limoen

Voor de afwerking:

  • 1 zuurdesembrood
  • Olijfolie
  • 1 potje kaviaar
  • Korenbloemen

Instructies
 

Voor de groene curry panna cotta:

  • Week de gelatine in een ruime hoeveelheid koud water.
  • Snijd de bleekselderij, sjalot en het kefir blad in kleine stukjes en bak zonder te laten kleuren in een pan met een scheutje olie. Voeg de gekneusde stengel citroengras toe. Voeg ook de groene currypasta en de kokosroom toe en breng aan de kook.
  • Verwijder de stengel citroengras.
  • Doe alles in een blender en voeg de kruiden, de geweekte en uitgeknepen gelatine en de spinazie toe en mix alles gedurende ca. 4 min op hoge snelheid. Passeer alles door een zeef. Vul het in mallen en zet in de vriezer.
  • Haal het eruit als het hard is en laat in de koelkast ontdooien tot het zacht is.

Voor de gemarineerde zalm:

  • Snijd de zalm in dobbelstenen en doe ze in een mengkom. Voeg de rijstazijn, de sojasaus en enkele druppels limoensap toe. Meng.

Voor de afwerking:

  • Snijd het brood met een snijmachine in heel dunne plakken.
  • Steek er met een uitsteekring per hapje 2 cirkels uit: 1 grote voor onder de panna cotta en 1 kleine voor op de panna cotta. Let op: het brood krimpt tijdens het bakken.
  • Sprenkel er olijfolie over.
  • Schuif in een voorverwarmde oven op 180° C gedurende ca. 6 min tot het brood krokant is.
  • Schik de ontdooide panna cotta op het grootste krokantje.
  • Schik hierop het kleine krokantje en een gemarineerde zalmkubus.
  • Werk af met een schepje kaviaar en korenbloemen.
Trefwoord amuse, bite, groene curry, kaviaar, kerst, kersthapje, kerstmenu, kerstmenu 2022, panna cotta, verse zalm, zalm, zuurdesem

Bron: het recept van de groene curry panna cotta vond ik in de Gronda app.

Related Post

Dit recept printen? Print dit recept

MIS GEEN ENKEL RECEPT!

Schrijf je in en ontvang elk nieuw recept of blogartikel automatisch in je mailbox. Nu doen!

Voeg je bij 533 andere abonnees

ARCHIEF

16 Reacties

  1. Naomi

    Ik ben benieuwd hoe je de ontdooide mousse op het krokante broodje schept? Ben bang het dan te beschadigen.

    Antwoord
    • Myriam Minne

      Ik gebruikte gewoon een paletmes. Lukt prima!

      Antwoord
    • Ferdy

      Hoi Myriam,

      Kan ik de panna cotta’s een week van tevoren bereiden en in de vriezer laten staan tot de dag van gebruik, of kan dat gevolgen hebben voor de textuur?

      Groet,

      Ferdy

      Antwoord
      • Myriam Minne

        Dag Ferdy,
        Dat kan zeker. Geen enkel probleem.
        Succes en smakelijk!
        Myriam

        Antwoord
        • Didi

          Dag Myriam! Wat een prachtig hapje. Zelf heb ik de truffles 5, zou het ook met deze mal gaan?

          Fijne feestdagen 🙂

          Antwoord
          • Myriam Minne

            Zeker en vast, alleen zal het formaat iets anders zijn.
            Succes!

  2. Robin Maas

    Ik wil dit recept graag proberen zonder mal, denk je dat het lukt om gewoon rondjes te maken met een uitsteekring?

    Antwoord
    • Elena Alexandrova

      Beste Myriam,
      Welk zuurdessembrood heb je gebruikt?
      Mijn bakker zegt dat er verschillende soorten zijn en ik weet niet wat kopen 🙈

      Antwoord
      • Myriam Minne

        Dag Elena,
        Alle zuurdesembroden zijn goed, hoor! Dit is enkel om er een toastje van te maken, dus maakt niet zoveel uit.
        Succes en smakelijk!
        PS Sorry voor mijn late reactie, maar ik was in Japan (en keerde terug met een kapotte laptop).

        Antwoord
  3. Gerda Vanden Bergh

    Myriam, bij je ingrediënten staan yuzusap en citroen, maar ik zie die niet terugkomen in de bereiding?

    Antwoord
    • Myriam Minne

      Je hebt gelijk! Je voegt die toe net je voor alles in de blender doet.
      Ik pas het aan!

      Antwoord
  4. Gert

    Kan het yuzusap en kefirblad eventueel door iets anders vervangen worden ?

    Antwoord
    • Myriam Minne

      Yuzusap kan je vervangen door limoensap en het kefirblad laat je gewoon weg, als je dat niet kan vinden.
      Succes!

      Antwoord
  5. Alex Wyckmans

    Hoe lang duurt het ontdooien in de koelkast?

    Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept




Insta inspiration

Groene curry panna cotta bite, gemarineerde zalm, kaviaar

by Myriam Minne time to read: 2 min
16