Ook bij mij gaat het al eens mis. Dat was in eerste instantie het geval met deze groene curry panna cotta bite met gemarineerde zalm en kaviaar. Gelukkig gebeurt dat niet zo vaak, maar als het fout gaat, dat gaat het ook goed fout: de bol was te groot, de panna cotta was te pikant én hij was niet samenhangend. Bij het ontdooien verloor hij veel vocht en viel als het ware uiteen. Maar ik ben een doorzetter, als jullie dat nog niet zouden weten. (Zijn marathonlopers dat niet allemaal? #bluvngoan en No Sweat No Glory!) En dus begon ik gewoon opnieuw.
Ik kocht nieuwe, kleinere mallen (de Globe 26), gebruikte kokosroom i.p.v. kokosmelk en meer gelatineblaadjes i.p.v. poeder én ik mixte het citroengras niet mee, maar verwijderde de stengel voor ik alles in mijn blender kieperde. Resultaat: een perfecte amuse! Zo eentje waar ik blij van word: kleurrijk smaakbommetje! En afgewerkt met kaviaar. Moet ik er nog bij vermelden dat deze amuse dus perfect geschikt is voor Kerst? Ik dacht het niet. Jullie kennen me ondertussen wel, denk ik zo.


Groene curry panna cotta bite, gemarineerde zalm, kaviaar
Ingrediënten
Voor de groene curry panna cotta:
- 500 ml kokosroom
- 1/2 stengel citroengras
- 1/2 sjalotje
- 1 kefir blad
- 5 g basilicum
- 10 g peterselie
- 5 g dragon
- 5 g yuzusap
- 1/2 citroen
- 15 g geblancheerde spinazie
- 10 g groene currypasta
- 1 stengel bleekselderij
- Peper en zout
- 12 g gelatineblaadjes
Voor de gemarineerde zalm:
- 200 g verse zalm
- 1 tl gezoete sojasaus
- 1 tl rijstazijn
- 1/2 limoen
Voor de afwerking:
- 1 zuurdesembrood
- Olijfolie
- 1 potje kaviaar
- Korenbloemen
Instructies
Voor de groene curry panna cotta:
- Week de gelatine in een ruime hoeveelheid koud water.
- Snijd de bleekselderij, sjalot en het kefir blad in kleine stukjes en bak zonder te laten kleuren in een pan met een scheutje olie. Voeg de gekneusde stengel citroengras toe. Voeg ook de groene currypasta en de kokosroom toe en breng aan de kook.
- Verwijder de stengel citroengras.
- Doe alles in een blender en voeg de kruiden, de geweekte en uitgeknepen gelatine en de spinazie toe en mix alles gedurende ca. 4 min op hoge snelheid. Passeer alles door een zeef. Vul het in mallen en zet in de vriezer.
- Haal het eruit als het hard is en laat in de koelkast ontdooien tot het zacht is.
Voor de gemarineerde zalm:
- Snijd de zalm in dobbelstenen en doe ze in een mengkom. Voeg de rijstazijn, de sojasaus en enkele druppels limoensap toe. Meng.
Voor de afwerking:
- Snijd het brood met een snijmachine in heel dunne plakken.
- Steek er met een uitsteekring per hapje 2 cirkels uit: 1 grote voor onder de panna cotta en 1 kleine voor op de panna cotta. Let op: het brood krimpt tijdens het bakken.
- Sprenkel er olijfolie over.
- Schuif in een voorverwarmde oven op 180° C gedurende ca. 6 min tot het brood krokant is.
- Schik de ontdooide panna cotta op het grootste krokantje.
- Schik hierop het kleine krokantje en een gemarineerde zalmkubus.
- Werk af met een schepje kaviaar en korenbloemen.
Bron: het recept van de groene curry panna cotta vond ik in de Gronda app.
Ik ben benieuwd hoe je de ontdooide mousse op het krokante broodje schept? Ben bang het dan te beschadigen.
Ik gebruikte gewoon een paletmes. Lukt prima!
Hoi Myriam,
Kan ik de panna cotta’s een week van tevoren bereiden en in de vriezer laten staan tot de dag van gebruik, of kan dat gevolgen hebben voor de textuur?
Groet,
Ferdy
Dag Ferdy,
Dat kan zeker. Geen enkel probleem.
Succes en smakelijk!
Myriam
Dag Myriam! Wat een prachtig hapje. Zelf heb ik de truffles 5, zou het ook met deze mal gaan?
Fijne feestdagen 🙂
Zeker en vast, alleen zal het formaat iets anders zijn.
Succes!
Hoi Myriam mooi hapje. Heb precies het recept aangehouden, maar die van mij is alleen mintgroen en minder glanzend. Hoe krijg je dat zo of is dat een kwestie van photoshop?
Dag Frederik,
Ik ben totaal geen Photoshop expert. Een vlekje wegwerken, dat lukt me nog net. Maar de kleur veranderen van iets, dat is wayyyyyy buiten mijn kennisveld. Dus neen, dit is zeker geen Photoshop. What you see, is what you get, bij mij.
Het enige dat ik kan bedenken, is dat je groene curry misschien van een ander merk en dus een andere kleur heeft dan die van mij?
Glanzen dat moet hij in elk geval doen, wanneer hij ontdooid is. Geen idee waarom dat bij jou niet het geval is. 🤔
Maar de belangrijkste vraag: vond je ’t lekker?
Ik wil dit recept graag proberen zonder mal, denk je dat het lukt om gewoon rondjes te maken met een uitsteekring?
Dat gaat niet lukken, vrees ik…
Beste Myriam,
Welk zuurdessembrood heb je gebruikt?
Mijn bakker zegt dat er verschillende soorten zijn en ik weet niet wat kopen 🙈
Dag Elena,
Alle zuurdesembroden zijn goed, hoor! Dit is enkel om er een toastje van te maken, dus maakt niet zoveel uit.
Succes en smakelijk!
PS Sorry voor mijn late reactie, maar ik was in Japan (en keerde terug met een kapotte laptop).
Myriam, bij je ingrediënten staan yuzusap en citroen, maar ik zie die niet terugkomen in de bereiding?
Je hebt gelijk! Je voegt die toe net je voor alles in de blender doet.
Ik pas het aan!
Kan het yuzusap en kefirblad eventueel door iets anders vervangen worden ?
Yuzusap kan je vervangen door limoensap en het kefirblad laat je gewoon weg, als je dat niet kan vinden.
Succes!
Hoi Mirjam! Dit ziet er top uit! Gebruik je hier voor de peterselie en basilicum gewoon de verse kruiden? En dragon gedroogd of ook vers?
Alles vers!
Hoe lang duurt het ontdooien in de koelkast?
1 1/2 à 2 uur