Hap en Tap logo zonder streep
Witte asperges, gepocheerd ei, zalm, curry uit Madras

Witte asperges, gepocheerd ei, zalm, curry uit Madras

10 jun 2012 | Voorgerecht, Voorgerecht met vis

Dit weekend stond er een shoppingtweedaagse in Maastricht op het programma. Boodschappen doen, koken, bloggen,… ’t zal er dus allemaal niet in. Maar dat betekent niet dat ik ‘jullie op jullie honger wil laten zitten’. Vorig weekend volgde ik al voor de 4de keer een kookles bij David Selen in Bissegem en laat dat telkens overheerlijk zijn!
Het voorgerecht met asperges wou ik dus sowieso al thuis terug klaarmaken om het te delen. Onder het motto “lekker hoeft niet per se moeilijk te zijn”. Snel, laat je inspireren, nu er nog asperges zijn!

Witte asperges, gepocheerd ei, zalm, curry uit Madras

 

Ingrediënten voor 6 personen

12 witte asperges
1/2 filet van zalm (zonder vel)
Witte balsamicoazijn
Olijfolie met limoen
6 kakelverse eieren
Voor de tomatenvinaigrette:
400 gr Coeur de Boeuf tomaten
40 gr verse gember, fijngehakt
2 gr look, fijngehakt
Madras currypoeder

Bereiding

Snijd de zalm in plakken van ca. 1 cm dik. Meng in een kommetje 2 el olijfolie met limoen met 1 el witte balsamico. Kruid met peper en zout. Strijk deze marinade uit over de zalmplakken.
Maak nu de tomatenvinaigrette. Mix de Coeur de Boeuf tomaten (in grove stukken, met pitjes en schil) in de blender. Laat de look sueren in olijfolie met de gember en het currypoeder. Voeg het tomatensap toe, breng aan de kook en laat zachtjes pruttelen gedurende 15 minuten. Passeer door een puntzeef en voeg 8 el witte balsamicoazijn toe.
Schil de asperges. Versnijd ze in schuine stukken van 2 à 3 cm. Kook deze gedurende 4 à 5 minuten in kokend, gezouten water. Verfris onmiddellijk in ijswater om het kookproces te stoppen. Laat goed uitlekken en vermeng met dezelfde marinade als de zalm.
Pocheer de eieren. Ga hiervoor als volgt tewerk: Zet vooraf een badje gezouten ijswater klaar. Zorg voor een diepe, goed gevulde kookpot water. Breng het water met flink wat witte azijn aan de kook en houd het heet, net onder het kookpunt. De azijn zorgt voor het snel stollen van het eiwit. Doe geen zout in het water omdat zout het stollen van het eiwit tegenwerkt. Breek het ei recht uit de koelkast in een kommetje. Koud eiwit stolt gemakkelijker. Breng het water al roerend in beweging (draaikolk) en gniet met een vloeiende beweging het ei in het draaiende water. Laat 3 tot 4 minuutjes garen, naargelang de grootte van het ei. Haal met een schuimspaan het ei uit het water en leg het dadelijk in het koude zoute bad. Zo voorkom je dat het verder gaart en het zout zal de zure bijsmaak van de azijn wegnemen.
Dresseer alles mooi op de borden. Werk af met Granny Smith in julienne, geroosterde pijnboompitten en Shiso.
Giet de tomatenvinaigrette in een kannetje en schenk deze aan tafel op het ei.

Bron: recept van David Selen, kok van het gelijknamig restaurant in Bissegem.

Related Post

Dit recept printen? Print dit recept

MIS GEEN ENKEL RECEPT!

Schrijf je in en ontvang elk nieuw recept of blogartikel automatisch in je mailbox. Nu doen!

Voeg je bij 4.592 andere abonnees

ARCHIEF

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Insta inspiration

Witte asperges, gepocheerd ei, zalm, curry uit Madras

by Myriam Minne time to read: 2 min
0