Hap en Tap logo zonder streep
Vichyssoise van groene asperges met Reypenaer

Vichyssoise van groene asperges met Reypenaer

18 apr 2018 | Soep

Vorige week woonde ik (alweer) een super kookdemo bij bij Peggy in Brugge. Ik draai er mijn hand niet voor om 70 km te rijden naar een kookles, als ik weet dat die top gaat zijn. Want dat zijn die lessen bij Peggy altijd. Ze werkt (bijna) uitsluitend met chefs van hotelschool Spermalie en hun recepten staan dan ook helemaal op punt, zijn vernieuwend, gastronomisch,… Bovendien is het er altijd een gezellig (West-Vlaams) onderonsje. Maar niet vorige week. Gezellig wel hoor, maar er was een echtpaar aanwezig dat duidelijk niet ‘van de streek’ was. Meer zelfs, ze vroegen om ‘ondertiteling’. ? Wat bleek? Ze waren van Vorselaar, in de verre Kempen! Hoe kwamen die mensen in ‘Bruhhe’ terecht, begot? Wel, door mij. Arlette is fan van mijn blog en wilde ook wel eens een les volgen bij Peggy. Amai, ik was serieus onder de indruk van zoveel dedication en blij dat de ‘fan’ na afloop van de les helemaal happy was. Want, jawel deze demo met als thema asperges was ook weer SUPER! Tim demonstreerde 5 recepten (tot en met een dessert (!) met asperges) en vooral deze vichyssoise maakte indruk op mij: mooi, lekker en eens helemaal iets anders dan de eeuwige gazpacho.

Het goede nieuws is: kijk eens naar buiten, mensen. We zijn half april en vandaag wordt 24 graden voorspeld. Het perfecte weer voor vichyssoise! Jeuj!

Tip:
Indien je geen Reypenaer kaas kan vinden, dan kan je die vervangen door parmezaan of peccorino.

 

Vichyssoise van groene asperges met Reypenaer

 

Recept voor vichyssoise van groene asperges met Reypenaer

(Voor)bereidingstijd: 45 min
Moeilijkheidsgraad: eenvoudig

Ingrediënten voor 4 personen:

Voor de vichyssoise:
1 staal prei
½ ui
8 dl bouillon (kippenbouillon of groentenbouillon naar keuze)
100 g spinazie
100 g waterkers of postelein
100 g erwtjes
1 bussel groene asperges, enkel de stelen
1 dl room (ik gebruik altijd de slagroom 40% vet van Campina)
Witte peper en zout

Voor het kaaskoekje:
50 g Reypenaer
15 g bloem

Voor de aspergepunten:
De punten van de groene asperges
Sushiazijn
Olijfolie
Peper en zout

Voor de komkommer en radijs:
1 komkommer
1 bussel radijs

Voor de Reypenaercrème:
50 g ricotta
100 g Reypenaer

Voor de afwerking:
1 doosje Affilla® cress
1 handvol handgepelde grijze garnalen

 

Werkwijze

Voor de vichyssoise:
Snipper de ui en prei fijn en sueren in een klontje boter.

Bevochtig met de bouillon en voeg een bouquet garni toe.

Laat de vichyssoise 20 min pruttelen. (Laat ze niet doorkoken, want dan verliest ze teveel kleuren en vitamines).

Voeg de erwtjes en asperges toe en laat 10 min verder sudderen.

Verwijder de bouquet garni en laat de soep afkoelen.

Voeg de gewassen en versneden spinazie en waterkers (of postelein) toe en mix de soep.

Doe de soep in een glazen kom en zet die op een andere kom gevuld met ijswater.

Voeg 1 dl halfopgeklopte room toe en breng op smaak met witte peper en zout.

Verfris de vichyssoise eventueel met azijn of citroensap.

 

Voor het kaaskoekje:
Mix alles samen, strooi uit op bakpapier en bak af in de voorverwarmde oven op 160° C.

 

Voor de aspergepunten:
Blancheer de punten kort in kokend gezouten water.

Verfris ze onmiddellijk in ijswater.

Werk ze op met peper en zout, sushiazijn en olijfolie.

 

Voor de komkommer en radijs:
Versnijden de komkommer en radijzen naar wens.

Kruid ze met peper en zout.

 

Voor de Reypenaercrème:
Rasp de Reypenaer in de ricotta.

Draai beide glad in de Magimix CookExpert op 80° C.

Kruid af met peper en zout, laat afkoelen en schep de crème in een spuitzak.

 

Afwerking

Serveer de koude soep in een diep bord met brede rand.

Schik op de rand 1 doormidden gesneden aspergepunt. Spuit een paar toefjes Reypenaercrème ernaast. Prik hierop enkele kaaskoekjes. Werk af met wat handgepelde garnalen, plakjes komkommer en radijs en een paar takjes Affilla® cress.

 

Vichyssoise van groene asperges met Reypenaer

 

Bron: recept van Dhr. Tim Cornille voor Peggy’s kookworkshop.

BewarenBewaren

BewarenBewaren

Related Post

Dit recept printen? Print dit recept

MIS GEEN ENKEL RECEPT!

Schrijf je in en ontvang elk nieuw recept of blogartikel automatisch in je mailbox. Nu doen!

Voeg je bij 4.434 andere abonnees

ARCHIEF

This error message is only visible to WordPress admins
There has been a problem with your Instagram Feed.

8 Reacties

  1. Marina

    Prachtige presentatie…

    Antwoord
  2. Karine

    Ga het zeker uitproberen. Ik zie op de foto zo van die cirkeltjes olie precies? Hoe krijg je dat zo?

    Antwoord
    • Myriam Minne

      Ik heb er gewoon nog wat olijfolie over gedruppeld.
      Succes en smakelijk!
      Myriam

      Antwoord
  3. Marie-christine sabbe

    Ook de demo bijgewoond Inderdaad super. Hr Chris

    Antwoord
    • Myriam Minne

      Was jij daar ook dan, Marie-Christine? Goch!! ‘t is een kleine wereld!

      Antwoord
  4. Geert De Preester

    de wegen van uw fans zijn ondoorgrondelijk 🙂 🙂 🙂

    Antwoord
    • Myriam Minne

      Maar jij blijft mijn fan het eerste uur, hoor, Geert! ?

      Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Insta inspiration

We are on Instagram
This error message is only visible to WordPress admins
There has been a problem with your Instagram Feed.

Vichyssoise van groene asperges met Reypenaer

by Myriam Minne time to read: 3 min
8