Hap en Tap logo zonder streep

Visserspannetje

7 okt 2012 | Hoofdgerecht, Hoofdgerecht met vis

Een paar weken geleden maakte ik de erwtensoep met een torentje van garnaal en gerookte forel, een recept uit de Libelle, maar eigenlijk afkomstig uit het nieuwe Complete Libelle viskookboek. Nu ben ik een visliefhebster. Ik houd meer van vis dan van vlees, hoewel ik in Spermalie de richting dagschotels met vlees en gevogelte volg. Tjah, begrijpe wie begrijpen kan… En met zo’n geslaagd soepje als eerste proefsel moest en zou ik het boek kopen. En zo geschiedde…

Een hoofdgerecht dat meteen mijn aandacht trok, was het visserspannetje met kabeljauw, zalm, zeeduivel en tong. En hoewel het eigenlijk pas in de winter hoort gemaakt te worden volgens het boek, kon ik niet wachten. En dat heb ik me niet beklaagd. Het is misschien een iets te alledaags gerecht voor deze blog – alhoewel met al die vissoorten en de garnalen is het niet direct voordelig -, maar ik wou het jullie toch niet onthouden.

Nodig voor 4 personen

180 g kabeljauwfilet, in 4 stukjes
180 g zalmfilet, in 4 stukjes
180 g zeeduivel, in 4 stukjes
1 tong, gefileerd
60 g gepelde grijze garnalen
4 wortelen
2 stengels prei, alleen het wit
100 ml droge witte wijn
1 visbouillonblokje
200 ml room
100 g geraspte gruyère
1 el gehakte marjolein
1 el gehakte peterselie
Boter
Peper en zout

Voor de puree
800 g aardappelen, geschild
150 ml melk
50 g boter
Nootmuskaat
Peper en zout

Bereiding

Verwarm de oven voor op 180° C.
Snijd de wortelen en prei in kleine stukjes. Fruit ze in een klontje boter en kruid met peper en zout. Blus de groenten met de witte wijn en voeg er het verkruimelde visbouillonblokje en 100 ml water aan toe. Voeg er de room aan toe en roer goed. Laat de groenten zachtjes pruttelen tot de wortel beetgaar is.
Kook de aardappelen in gezouten water gaar. Maak er stevige puree van met de boter en de melk. Breng de puree op smaak met nootmuskaat, peper en zout. Doe hem in een spuitzak.
Bestrijk een ovenschaal met boter. Leg er in het midden de verschillende soorten vis in. Spuit puree langs de rand. Lepel de groenten met de saus over de vis. Strooi er de garnaaltjes en de gehakte kruiden over. Werk af met de geraspte kaas.
Zet de schaal 20 à 25 minuten in de voorverwarmde oven tot de kaas mooi goudgeel is.

Bron: Het complete Libelle viskookboek. Auteur: Ilse D’hooge. Uitgeverij: Lannoo.

Related Post

Dit recept printen? Print dit recept

ARCHIEF

0 reacties

Een reactie versturen

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Insta inspiration

Visserspannetje

by Myriam time to read: 1 min
0