Zondag en niets te doen. Bij mij is dat hoogst uitzonderlijk, maar het valt nu en dan toch eens voor. Wel, dan duik ik een hele dag in mijn keuken om 3 of 4 gerechten te maken. Zalig vind ik dat! ‘Goed gek’, zullen sommigen denken. Geen visite en je dan toch uitsloven om een hele dag te kokkerellen…
Vorige week was ’t zo’n zondag. Op zaterdag mijn laatste zware training (34 km opboksen tegen de gure polderwind in ’t Zwin in Knokke) voor de marathon van Parijs afgewerkt om daarna snel, snel naar de supermarkt te rijden om boodschappen.
Nu het lijstje met benodigdheden voor dit voorgerecht viel alvast heel goed mee. Weinig ingrediënten en echt een makkie. Bovendien helemaal vooraf klaar te maken. Het ideale recept om ontspannen te koken voor vrienden. Tjah, het komt dan ook uit het boek De stressvrije keuken. De review volgt later. Na de marathon van Parijs. Bestond er maar een boek ‘De stressvrije marathon. Ontspannen 42,195 km lopen’…
Voor 6 personen
500 g gerookte zalm
150 g crème fraîche
Sap van 1 citroen
Handvol bieslook, fijngehakt
Peper
Voor de komkommersorbet:
1 grote komkommer, 500 – 600 g
150 g fijne tafelsuiker
Sap van 1/2 citroen
Voor de afwerking:
1 bot radijs
1 beker minikomkommers
Bereiding
Voor de tartaar:
Ontvel de zalm indien nodig en hak hem in stukjes. Meng hem met de crème fraîche, het citroensap en de bieslook en voeg flink wat peper toe. Zet hem afgedekt in de koelkast.
Voor de sorbet:
Schil de komkommer en halveer hem in de lengte. Schraap de zaadlijsten eruit en doe die weg. Doe het vruchtvlees met de suiker en het citroensap in een blender en maal het glad. Maak er in een ijsmachine ijs van of zet het in de diepvries en roer het elke paar uur om te voorkomen dat er ijskristallen ontstaan.
Serveren
Rooster wat brood en serveer de zalmtartaar met de komkommersorbet en de toast.
Ik koos ervoor om de tartaar af te werken met plakjes radijs en minikomkommer, zoals je kan zien op de foto.
Bron: recepten uit De stressvrije keuken van James Ramsden.
Prachtig receptje! Origineel ook met dat komkommersorbet! Dit ga ik zeker een keertje uitproberen.
Dankjewel voor de tip!