Sint-jacobsvruchten, olijfolieijs, espelettezout

Bijna Pasen! Na Kerst is dit mijn favoriete feestdag. Zalig genieten van de eerste lentezon, eitjes rapen in de tuin om daarna gezellig samen met de familie te genieten van een lekkere lunch of brunch. Veel werk hoeft dat niet te zijn, lekker des te meer!

Welnu, dit is zo’n lekker gerecht met weinig werk. Het ijs maak je gewoon vooraf. Ideaal om mee uit te pakken aan je paastafel!

Ingrediënten voor 6 personen

10 sint-jacobsnoten
Olijfolie
Witte balsamicoazijn
1/4 knolselder
2 chioggia bieten
1 miniwitlof
Ansjovis van Herpac (verkrijgbaar bij La Buena Tierra)
Piment d’Espelette zout
Peper van de molen

Voor het ijs van olijfolie:
250 g water
60 g suiker
80 g glucose
70 g citroensap
105 g trimoline
600 g platte kaas
120 g eigeel
200 g olijfolie
1 g peper

Werkwijze

Voor het ijs:
Breng het water aan de kook samen met de glucose, de trimoline en het citroensap. Klop ondertussen de dooiers met de suiker tot een ruban. Giet de kokende massa op de ruban. Voeg de platte kaas, olijfolie en peper toe en meng goed. Laat afkoelen en draai in een sorbetière tot roomijs.

Snij de sint-jacobsnootjes in 4 of 5 volgens de grootte. Maak een marinade van 2/3 goeie olijfolie en 1/3 witte balsamicoazijn. Bestrooi de coquilles met espelettezout en peper van de molen. Borstel ze in met de marinade.

Schil de knolselder. Snij hem eerst in fijne repen en daarna in vierkantjes van 3 x 3 cm. Kook deze kort in 1/2 melk en 1/2 water. Bak af in olijfolie.

Schik de coquilles op een lang bord. Schep hierbij een quenelle olijfolieijs. Werk af met de knolselder, ansjovis, enkele fijne plakjes chioggia biet, 1 witlofblaadje en een paar takjes groen naar keuze.

Bron: recept van David Selen van het gelijknamige restaurant uit Bissegem.

Related Post

Tags: , , , , , ,

Sint-jacobsvruchten, olijfolieijs, espelettezout

by Myriam time to read: 1 min
3
%d bloggers liken dit: