Hap en Tap logo zonder streep

Trio van hapjes uit de zee

9 dec 2014 | Aperitief, Hapjes

Het kerstmenu voor mijn blog is al een tijdje klaar, maar… Delhaize en meer bepaald Jeroen De Pauw zijn roet in het eten komen gooien. Figuurlijk wel te verstaan!

Ik was afgelopen dinsdag door de warenhuisketen uitgenodigd op een culinair en gastronomisch evenement in het kookatelier van Yves Mattagne om kennis te maken met het feestelijke assortiment van eindejaarsproducten. In de namiddag kon ik drie kookateliers en -demo’s volgen rond verschillende thema’s: exotische voorgerechten en zeevruchten, feestelijk gevogelte en klassevlees en bijgerechten en tot slot een sushiworkshop. ’s Avonds had ik het genoegen om aan te schuiven voor een feestmaal dat uitsluitend met Delhaize-producten was gemaakt.

Wel, tijdens mijn eerste workshop was het al meteen bingo! Jeroen De Pauw serveerde in no-time 3 zalige zeehapjes die àlles hebben om het te maken op je feestdis: makkelijk, haalbare en betaalbare ingrediënten, licht en last but not least lekker. De smaakpapillen worden geprikkeld en je krijgt zin in meer. Serveer eerst de oester, daarna de coquille en tot slot de lauwe messchelp. Wij proefden ze met een parelende prosecco: Anna Perenna DOCG.

Na deze workshop trokken we naar die van de exotische voorgerechten en ook daar werden we van onze sokken geblazen! Maar later meer hierover in een volgende blogpost.

First things first, de drie hapjes van Jeroen. Bijzonder sympathieke man trouwens die gewoon al zijn kennis en tips met ons deelde. Ik noteerde er een paar:
– Verse kruiden kan je vooraf al gewoon plukken en in bruiswater bewaren in de koelkast tot het moment dat je ze gaat serveren.
– Oesters moet je uit de schelp halen en omdraaien. De onderkant van de oester is mooier.
– Een paar druppeltjes citroensap nodig? Prik met een vork een paar gaatjes dwars door de schil van de biocitroen en pers er een paar druppels uit. Leg de citroen daarna gewoon terug in de koelkast. Hij gaat terug dicht en bewaart gewoon verder.
Super, niet?

Met dank aan Bart van Nullam Microwaveum voor de foto van de messen. Die van mij was een beetje wazig… Teveel prosecco gedronken? 😉

Oesters met gepekelde venkel

Ingrediënten voor  4 personen:
62,5 g sjalot op wijnazijn
1/4 venkel
Het loof van de venkel
3 radijzen
4 oesters
Zout
Peper

Werkwijze

Maak de venkel en de radijzen schoon en snijd ze in ultrafijne brunoise.
Snipper het venkelloof fijn en meng met de radijzen en de venkel in een kom.
Kruid met peper en zout.
Overgiet het mengsel met de sjalot op wijnazijn.
Meng goed door elkaar en laat een uurtje rusten in de koelkast. Open intussen de oesters en haal ze uit de schelp. Verwijder de resten van de schelp en maak ze schoon onder koud water.
Droog nadien de schelpen zodat ze mooi schoon zijn. Serveer nu de groentjes in de oesterschelpen en leg er een oester op.
Werk af met nog een beetje venkelloof.

Carpaccio van sint-jakobsnootjes met tuinkruiden en citroendressing

Ingrediënten voor 4 personen:
4 sint-jakobsnootjes
1/4 citroen (het sap)
1 1/2 el mirin (Japanse zoete rijstwijn)
1/4 kl roze gedroogde peperbessen
1 el citroenolie
1/4 teentje knoflook
Enkele tuinkruiden naar keuze (dille, kervel, basilicum, bieslook,…)
Peper en zout

Bereiding

Pel het teentje knoflook en halveer. Maak een dressing door het citroensap te mengen samen met de mirin, citroenolie, peper en zout en de knoflook.
Spoel de tuinkruiden en pluk de blaadjes.
Snijd nu de sint-jakobsnootjes flinterdun en dresseer ze meteen op een bord, kruid met peper en zout en lepel er de citroendressing over. Strooi er ook enkele roze peperbessen over en garneer tenslotte met je mix van tuinkruiden.

Messen met tomatensalsa

Ingrediënten voor 4 personen:
1 pakje messen
2 tomaten
1/2 sjalot
1 teen look
Enkele takjes gehakte platte peterselie
1 el kappertjes
Olijfolie
Pezo

Bereiding

Hak de sjalot en de look fijn.
Emondeer de tomaten, verwijder de pitten en snij in kleine blokjes.
Verwarm ongeveer 1 cm olie in een pan, stoof de look en sjalot glazig en voeg de tomatenbrunoise toe. Laat even inkoken en voeg dan de peterselie en kappertjes toe. Kruid met peper en zout.
Steam de messen 30 sec op 100 graden tot ze net opengaan. Verwijder de ingewanden en de zandzak en snij het resterende visvlees in blokjes. Serveer in het mes met de tomatensalsa.

Bron: de recepten zijn van de hand van Jeroen De Pauw voor Delhaize en zijn te vinden in het Delhaize magazine #17 december 2014 – januari 2015 én online op de Delhaize website. Voor de oesters (mét video) klik hier en voor de sint-jakobsnootjes (mét video) klik hier.

Related Post

Dit recept printen? Print dit recept

MIS GEEN ENKEL RECEPT!

Schrijf je in en ontvang elk nieuw recept of blogartikel automatisch in je mailbox. Nu doen!

Voeg je bij 4.585 andere abonnees

ARCHIEF

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Insta inspiration

Trio van hapjes uit de zee

by Myriam time to read: 3 min
0