Kreeft, rice cube, avocado, zeesla, krokante brick

Wat ben ik toch weg van dit soort recepten die onze chef Jo om de 2 weken uit zijn boekentas schudt. Ze zijn lekker, ze zijn licht en het werk valt reuzegoed mee. Wat wil een mens nog meer? Oh ja, een moderne presentatie. Ook daarin scoort Jo bijzonder hoog. Elk bord zou zo uit een sterrenkeuken tevoorschijn kunnen komen. Oordeel zelf maar. OMG. Wat is dit weer een toppertje!

Nodig voor 8 personen

Voor de kreeft:
2 kreetjes van 500 g per stuk
1/2 limoen
1 el olijfolie

100 g zeesla
1 dl sushi azijn
1 vel nori
1 doosje affila scheuten

Voor de court-bouillon:
1 wortel
1/3 selder
1 prei
1 ui
Bouquet garni

Voor de sushirijst:
200 g sushi rijst
2 cl sushi azijn

Voor de avocado:
1 avocado
Sap van 1/2 limoen
Peper en zeezout

Voor het brickdeeg:
1/2 vel brickdeeg

Werkwijze

Kook de kreeft in een court-bouillon gedurende 7 minuten en laat afkoelen.
Haal de kreeft uit het pantser en versnijd in plakjes.
Kruid met peper en zeezout en bestrijk met olijfolie. Rasp er limoenzeste over.

Spoel het zeezout van de zeesla en marineer met de sushiazijn.

Kook de rijst gaar en laat de rijst rusten onder een handdoek. Voeg de sushi azijn toe.
Snijd de avocado in fijne brunoise en meng de helft onder de sushi rijst.
Duw de rijst in blokjes en omwikkel het rijstblokje met een streepje nori.

Cutter de andere helft van de avocado in de blender met peper en zout en limoensap tot een crème. Doe in een spuitflesje.

Snijd het brickdeeg in reepjes en fruit ze in hete olie goudbruin.

Afwerking

Plaats 2 sushi blokjes op het bord en leg op elk blokje een plakje kreeft. Werk af met de zeesla en de affila scheuten.

Tip: je kan ook zelf sushi azijn maken door 5 el rijstazijn aan de kook te brengen met 1 el mirin, 3 el suiker en 1 kl zout. Laat afkoelen.

Bron: recept van Dhr. Jo Nelissen, leraar aan hotelschool Spermalie in Brugge.

Related Post

Tags: , , , , ,

Kreeft, rice cube, avocado, zeesla, krokante brick

by Myriam time to read: 1 min
1
%d bloggers liken dit: