Salade van gerookte zalm en Mechelse asperges met zoetzure mosterdvinaigrette

Afgelopen weekend was ik op wielerstage in Mojacar (Zuid-Spanje) en een dorpsgenote en marathonloopvriendin was ook mee. Aan tafel, genietend van het meer dan uitgebreide buffet, kwam het onderwerp automatisch op Hap & Tap. Zij vond ten eerste dat er te weinig makkelijke recepten op staan en ten tweede te weinig gezonde gerechten.

Krista, speciaal voor jou, deze salade: makkelijk, gezond èn zonder koolhydraten. Dus helemaal jouw ding!

Nodig voor 8 personen

24 Mechelse asperges
800 g gerookte zalm
1/2 rode krulsla
Rucola & bieslook voor de afwerking

1 eierdooier
10 cl witte wijnazijn
20 cl slaolie
1 el honing
1 el graantjesmosterd
Peper van de molen
Zout

Bereiding

Schil de asperges grondig en kraak het uiteinde af. Er iets niks vervelender dan achterblijvende draden. Zet ze op in koud gezouten water, breng aan de kook, laat 1 minuut goed doorkoken en neem dan de kom van het vuur. Laat de asperges afkoelen in het water.
Versnijd de zalm fijn of koop reeds gesneden zalmplakjes.
Was de sla, droog en pluk kort.

Meng de mosterd, dooier, honing, witte wijnazijn, peper en zout en roer er druppelsgewijs de olie bij tot een gebonden vinaigrette.
Smaak af.

Afwerking

Versnijd de asperges schuin in 3 stukken.
Schik de zalmplakjes op het bord. Verdeel hierover 5 blaadjes rode krulsla. Leg op elk blaadje 2 aspergestukken gekruist. Schik hierop 1 blaadje rucola. Werk af met fijngesneden bieslook.
Lepel vinaigrette naar smaak over de zalm en asperges.

Bron: recept van Dhr. Ph. Gallin, leraar aan hotelschool Spermalie in Brugge.

Related Post

Tags: , , , , , , ,

Salade van gerookte zalm en Mechelse asperges met zoetzure mosterdvinaigrette

by Myriam time to read: 1 min
1
%d bloggers liken dit: