De zon laat het nog steeds afweten. Maar laat dat mij er niet van weerhouden om alvast een zomers voorgerecht te prepareren. ’t ideale voorafje voor een barbecue of buitenlunch: lekker & light!
Heb je héél veel tijd èn geduld? Dan kan je de sardientjes zelf reinigen. Heb je dat niet, vraag dan gewoon aan je visboer om dat te doen.
Nodig voor 8 personen
16 sardientjes
Olijfolie, tijm, laurier, look, rozemarijn, 1 chilipeper, peperkorrels, zout
1 rode paprika
2 bakjes kerstomaten
1 busseltje jonge ui
Werkwijze
Reinig de sardientjes zorgvuldig of vraag aan je visboer om dat te doen.
Strijk ze in met (zonnebloem)olie en grilleer ze goed in een grillpan op de velkant.
Kruid ze nu pas met peper en zout (anders gaan de kruiden verbranden).
Gaar ze verder in de oven op 70° C gedurende 15 minuten.
Giet een flinke hoeveelheid olijfolie in een pannetje.
Voeg er een doormidden gesneden chilipeper aan toe, evenals een halve bol ongepelde look, een paar takken tijm en rozemarijn, een laurierblaadje, gekneusde peperkorrels en zout.
Verwarm de olie tot 80° en laat trekken.
Verwijder ondertussen de voetjes van de beukenzwammetjes.
Zeef de olie na 10 minuten op de zwammetjes en houd warm bij een 50° à 60° C.
Schil de rode paprika en verwijder de zaadlijsten. Versnijd in fijne brunoise.
Doe de paprikabrunoise na 10 minuten bij de zwammetjes. Laat terug een 10-tal minuten garen.
Neem de olie van het vuur en voeg de in 4 gesneden kerstomaatjes en de jonge ui in ringetjes toe.
Giet de olie door een vergiet zodat je alleen de groentenmengeling overhoudt. Laat volledig afkoelen.
Afwerking
Schik de beukenzwammetjes mengeling in het midden op het bord.
Schik de sardientjes erop.
Bron: recept van Dhr. Frank Dehens, leraar aan hotelschool Spermalie in Brugge.
0 reacties