Varkenshaasje met graanmosterdsaus en rucolastoemp

Varkenshaasje is het edelste stukje varkensvlees. Lekker mals en zalig zacht van smaak. Het mag dan ook gerust een beetje rosé gebakken zijn. Daarbij komt een heerlijk graanmosterdsausje en een mediterraans geïnspireerde stoemp met rucola en pijnboompitten. Genieten!

Bovenstaande tekst heb ik niet zelf verzonnen. Neen, dat is de tekst die op de receptenfiche staat die in de allereerste 15 gram Foodbox zal zitten. Al sinds de oprichting van het kookplatform 15 gram werk ik regelmatig mee en blog ik artikels voor de rubriek Keukenpraat. Nu start het 15 gram team met iets nieuws en als blogster van het eerste uur was ik dan ook uitgenodigd op de voorstelling ervan. Het bleek om een eigen Foodbox te gaan. De zoveelse in de rij, hoor ik u denken en eerlijk, dat dacht ik zelf ook. Tot Willy met veel enthousiasme over ‘zijn’ box begon te vertellen…

Hij had alle concollega’s getest en al zijn frustraties op een rijtje gezet om zelf beter te doen. Opzet geslaagd, als je ’t mij vraagt. Ik zet een paar USP’s van de 15 gram Foodbox op een rijtje (lees vooral verder, want dankzij mijn blog mag/kan je de 15 gram box zelf uitproberen met korting):

  • Je kan je eigen foodbox samenstellen, naar eigen smaak en goesting. Om te helpen kiezen, werden enkele labels aan de recepten toegevoegd, zoals Quick&Easy (klaar in 20 min), One Pot, Belgische klassieker, Goed Gevoel (minder dan 600 kcal, focus op groenten). Je kan dus bijv. voor een volledige Goed Gevoel foodbox gaan, met allemaal lichte gerechten, een volledige veggiebox selecteren, of een mix maken naar eigen smaak.
  • De gerechten worden apart verpakt geleverd: alle ingrediënten voor 1 gerecht zitten samen in 1 handig doosje, dat je zo in de koelkast kan schuiven bij leveren en er weer kan uithalen als je wilt beginnen koken.
  • De gerechten zelf zijn stuk voor stuk toppertjes die een aantal keer uitgeprobeerd en op punt gesteld werden in de 15 gram testkeuken. Hierbij wordt rekening gehouden met de smaak van de Vlamingen, maar ze worden ook af en toe uitgedaagd om nieuwe dingen te ontdekken.
  • De prijs: de 15 gram Foodbox is een stukje goedkoper dan de Belgische concurrenten (waar je bijv. niet zelf kan kiezen, de gerechten niet apart verpakt zitten…)

Op de avond van de voorstelling, die plaatsvond bij Basil & Time in Antwerpen, proefden we 5 recepten van de Foodbox en die konden mij àllemaal bekoren. We kregen de receptenfiches mee voor de boxen van de eerste 2 weken en daaruit koos ik dus dit varkenshaasje. (De andere recepten zagen er ook overheerlijk uit – wat maken die mannen (en vrouwen) van 15 gram toch mooie foto’s – maar waren iets te eenvoudig voor Hap & Tap). Reserveren kan vanaf nu en wel hier. Pssst, als je de code 15GHT10 gebruikt dan geniet je eenmalig van 10 EUR korting. Als dat niet leuk is!

En dan nog iets totaal anders. Ik presenteerde dit “ouderwets lekkere” gerecht op een “ouderwets mooi” bord dat ik ging lenen bij Maaike van Supervaat in Gent. Binnenkort meer over deze pittige jongedame en haar voorliefde voor vintage servies.

 

Varkenshaasje met graanmosterdsaus en rucolastoemp

 

Ingrediënten voor 2 personen

400 g aardappelen
125 g kerstomaten
300 g varkenshaasje
30 g pijnboompitten
1 kippenbouillonblokje
100 ml lichte room
1 el graanmosterd
50 g rucola

Uit je eigen keuken:
2 el boter
3 el melk
1 glas witte wijn
Peper en zout

 

Varkenshaasje met graanmosterdsaus en rucolastoemp

 

Bereidingswijze

Schil de aardappelen en snij ze in gelijke stukjes. Kook gaar in 20 min in gezouten water.

Snij de kerstomaten in kwartjes. Kruid het varkenshaasje met peper en zout.

Verhit een pan op het vuur zonder vetstof en kleur de pijnboompitten lichtjes aan. Schep uit de pan. Smelt nu de helft van de boter in de pan en bak het varkenshaase rondom aan gedurende 8 à 10 min. Schep het vlees uit de pan en laat het 15 min rusten onder aluminiumfolie.

Schenk het overtollige vet weg en schenk de wijn in de pan, laat bijna helemaal inkoken. Schenk er per persoon 50 ml heet water bij en verkruimel het kippenbouillonblokje erbij. Roer goed los en laat tot 1/3 inkoken. Doe er de room en mosterd bij en laat de saus rustig indikken. Kruid met peper en zout.

Giet de aardappelen af en stamp ze fijn. Voeg de rest van de boter, de melk, peper en zout toe. Schep er de kerstomaatjes en rucola door. Meng goed.

Snij het vlees in dikke plakken. Serveer de rucolastoemp met de plakjes varkenshaasje en de saus. Strooi er pijnboompitten over.

 

Varkenshaasje met graanmosterdsaus en rucolastoemp

 

Bron: recept van 15 gram.

Related Post

Tags: , , , , , , , , , ,

Varkenshaasje met graanmosterdsaus en rucolastoemp

by Myriam Minne time to read: 3 min
0
%d bloggers liken dit: