Hap en Tap logo zonder streep

Jambalaya in de Slowcooker

17 mrt 2017 | Hoofdgerecht, Hoofdgerecht met vlees of gevogelte

Ik zit de laatste tijd constant met mijn neus in recepten. Da’s altijd al zo geweest, maar nu nog meer dan anders, want ik moet voor 2 van mijn klanten, Elvea en I Love Cheese, (video)recepten ontwikkelen. En dus surf ik het wereldwijde net af op zoek naar inspiratie. Zo kwam ik bij deze Jambalaya terecht. In de Slowcooker. Ineens besefte ik: de winter is gedaan begot en ik had mijn Slowcooker geen enkele keer gebruikt… Shame on me! Nu ja, een Slowcooker komt eigenlijk heel het jaar door van pas. Ook wanneer je een hele namiddag op je terras in het zonnetje van een goed boek geniet om dan binnen te komen en van deze zuiderse Jambalaya te genieten.

Nu moet ik eerlijk toegeven dat ik niet wist wat Jambalaya was. Maar ik zag kip én scampi’s én worst op de foto’s en begon spontaan te watertanden. Google to the rescue dan maar: Jambalaya is de naam van een rijstschotel die ontstaan is in de Creoolse en Cajunse keuken in Louisiana (Verenigde Staten). Het zou een afgeleide van het Spaanse rijstgerecht paella kunnen zijn, dat mogelijk naar Louisiana is gebracht toen Spanje het gebied beheerste. Er bestaan echter ook andere theorieën. Jambalaya zou een samenstelling zijn tussen de woorden “jambon” (Frans voor ham), “à la” (Frans voor in de stijl van) en “ya-ya” (West-Afrikaans voor rijst)…

Whatever, Jambalaya is heerlijk! Een beetje pittig, bomvol smaak en die geur… Spijtig dat “tinternet” geen geurknop heeft. Dan was je zo overtuigd. Trouwens, je kan Jambalaya uiteraard ook maken zonder slowcooker, al is die best handig in dit geval. Bijna geen omzien naar!

 

Jambalaya in de Slowcooker

 

Ingrediënten voor 4 personen

1 pak andouille worst (ik kon deze niet vinden en kocht Toulouse worst in de plaats)
½ kg ongekookte scampi’s, gepeld en ontdaan van het darmkanaal
1 grote kippenfilet, in gelijke stukken gesneden
3 paprika’s (een gele, een groene en een rode), zaden en zaadlijsten verwijderd, in stukjes
1 witte of gele ui, in stukjes
2-3 jalapeños, zaden en zaadlijsten verwijderd
200 g ongekookte witte rijst
480 ml kippenbouillon
1 blik tomatenstukjes (bv. Cubetti Peperoni van Elvea)
1 el fijngesneden look
3 el cajun kruiden
½ tl peper en zout
Koriander of peterselie voor de afwerking (facultatief)

 

Werkwijze

Snijd de worsten in plakjes van ca. 2 cm dik. Verwijder de staarten van de scampi’s als die er nog aan zitten. Snijd de kippenfilet in gelijke hapklare stukken.

Doe de worst, de kip, de paprika’s, de jalapeños, de kippenbouillon, de tomatenstukjes, de fijngehakte look, de cajun kruiden en het zout en de peper in een ingevette slowcooker en roer om alles te mengen. Zet het deksel op de pot en programmeer op ‘low’ gedurende 3-4 uur. Roer er de rijst onder en programmeer nogmaals 1-2 uur of tot de rijst volledig gekookt is en zacht.

Neem zo’n 20 min voor de eindtijd het deksel van de slowcooker, roer er de scampi’s onder, zet het deksel er terug op en laat nog 15-20 min verder garen. Roer de inhoud van de slowcooker goed door, strooi er gehakte peterselie or koriander over en serveer meteen.

Tip:
Met 2 jalapeños is je gerecht pittig maar niet echt superpikant. Wil je een echte kick, voeg dan nog een derde jalapeño toe.

 

http://www.lecremedelacrumb.com/slow-cooker-jambalaya/

 

Bron: recept van de blog Le Crème de la Crumb.

Related Post

Dit recept printen? Print dit recept

MIS GEEN ENKEL RECEPT!

Schrijf je in en ontvang elk nieuw recept of blogartikel automatisch in je mailbox. Nu doen!

Voeg je bij 4.477 andere abonnees

ARCHIEF

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Insta inspiration

Jambalaya in de Slowcooker

by Myriam Minne time to read: 2 min
0