Vorige week blogde ik de review van het Njam! kookboek Proef de Goesting. Om zo’n review te kunnen schrijven, zit ik toch wel een uur met mijn neus in het kookboek. En ja, meestal, als het een goed boek is zoals dat bij Proef de Goesting het geval is, dan belandt er binnen de kortste keren een recept op mijn TO DO-lijst. Deze scampi in Thaise curry is niet van Njam! chef Quyên zoals je zou verwachten, maar van Roger van Damme, de master of desserts himself!
Hoewel gebak en zoet zijn specialiteit zijn, zijn deze scampi in Thaise curry met appeltjes toch megalekker. Wat moeten zijn desserts dan wel niet zijn? Wel, dat ga ik binnenkort proefondervindelijk te weten komen, want ik heb op 23 maart een tafeltje geboekt samen met Cintjescookery. Ja, op een gewone doordeweekse woensdag, onszelf eens verwennen. Moet kunnen, niet? Trouwens over verwennerij gesproken, terwijl jullie dit lezen, vertoef ik als Neckermann ambassadeur in Marrakech. Ik ben me er aan het uitsloven om leuke adresjes voor jullie uit te zoeken. 😉 Wordt vervolgd!
Tableware van Roos Van De Velde voor Serax.
Nodig voor 4 personen
16 scampi’s
1 sjalot, fijngesnipperd
3 klontjes goeie boter
1 Granny Smith appel, in blokjes
1 Jonagold appel, in blokjes
1 stengel citroengras, fijngesneden
1 klein handje verse koriander
8 kerstomaatjes, gehalveerd
3 mespuntjes kerriepoeder
400 ml kippenbouillon
2 el sesamolie
1 el bieslook, fijngesnipperd
1 blik kokosmelk (ca. 400 ml)
250 ml volle room
Versgemalen peper – zout
Voor de afwerking:
Dille / koriander
Bereiding
Stoof de sjalot enkele minuten in een klontje boter en doe de blokjes appel erbij. Schil de appels niet. De meeste smaak zit in de schil!
Voeg het citroengras, de koriander, tomaten en curry toe. Breng op smaak met peper en zout. Giet de kippenbouillon erbij zodat alles net onder staat en laat 20 minuten sudderen.
Pel de scampi’s en verwijder het darmkanaal. Kruid de scampi’s met peper en bak op een hoog vuur in een scheutje sesamolie. Voeg op het einde nog een klein klontje boter toe voor de smaak en werk de scampi’s af met een beetje bieslook.
Blender de gestoofde appeltjes samen met de kokosmelk, room en een klontje boter en zeef de saus.
Afwerking
Verdeel de scampi’s over de borden, schep de saus ernaast en werk af met een takje koriander en dille.
Bron: recept van Roger van Damme voor Njam! (met video)
Kan ik de kokosmelk ook weglaten of door iets anders vervangen?
Je zou die deels door room en deels door een andere plantaardige melk kunnen vervangen.
Amai Myriam, weeral een topgerechtje dit!! Ik kan al niet meer zonder jouw receptjes, zoooo lekker en alles lukt altijd perfect! merci voor al de njam njam momentjes
Gr. Sofie
Haha, Sofie, als ik het zo lees, dan ga ik nooit met blogpensioen mogen gaan. 😉
Fijn dat je van mijn inspanningen geniet!
Liefs
Myriam
Hallo Myriam, ik wil je recept maken, maar begrijp ik het goed dat de saus koud wordt geserveerd, dus dat de room en kokosmelk niet verwarmd of meegekookt worden? Je eindigt dan wel denk ik met 1 litertje saus en dat lijkt me erg veel. Of is het de bedoeling dat je het als een soort soep eet? Vast ook heel lekker, maar dan zou ik het misschien toch liever warm hebben.
Dag Lucie
De saus wordt wel degelijk warm geserveerd hoor. Bah, koude saus. 😉
Je kan misschien best eens het originele videorecept bekijken:
https://njam.tv/recepten/scampi-thaise-curry-met-appeltjes
Succes en smakelijk!
Myriam
hallo myriam, bedankt voor dit mooie recept, mag van mij nog wel wat pittiger dus extra pepertje toegevoegd. de helft van de sauce is echt genoeg voor 4 tot 6 personen.
Ik heb dit gerechtje vandaag gemaakt en het smaakte voortreffelijk!
En ik kreeg een goede beoordeling!
Proficiat ,en zo mogen er nog komen..
Groetjes van chris
Dat doet me plezier, Chris!