Whatever. Dit is een superdessertje: heel eenvoudig te maken en de rabarbercoulis smaakt hemels (ik moest mij inhouden of ik dronk ‘m zo van het flesje)!
Op de bovenste foto wordt het dessert gepresenteerd op tableware van Serax.
Nodig voor 4 personen
4 dikke rabarberstelen
Het sap van een halve limoen
4 el gries- of rietsuiker
2 dl water
4 flinke eetlepels suiker
2 dl room
Poedersuiker
500 g kleine aardbeien
Verse muntblaadjes
Bereidingswijze
Schil de rabarberstelen en houd de schillen bij. Doe een paar mooie, krullende schillen in een kommetje met ijswater. Zo zullen ze mooi blijven krullen.
Snijd de rabarber in kleine blokjes van 5 mm en marineer ze gedurende 30 minuten in het sap van een halve limoen en de gries- of rietsuiker.
Maak ondertussen een dikke suikersiroop met 2 dl water en 4 el suiker. Doe er de rabarberschillen bij en laat flink inkoken, zodat de siroop rood kleurt. Zorg er wel voor dat hij niet te zoet wordt. Zeef nadien de siroop en laat afkoelen.
Klop de room goed stijf en zoet met wat poedersuiker.
Verdeel de gemarineerde rabarber onderaan in een ring op vier borden.
Doe er een dun laagje slagroom op en werk af met hele kleine aardbeien. Bestrooi met poedersuiker en lepel er de rabarbercoulis rond.
Versier met blaadjes verse munt en enkele gekrulde rabarberschillen.
Bron: recept van Knack Weekend.
Myriam, is dit heerlijk dessertje nu gemaakt? Kan men nog rabarber eten na de langste dag 21 juni? Wegens het oxaalzuur, wat giftig is.
Ja hoor, Cecile, ik maakte dit dessert deze week, at het helemaal op en lig nog niet dood. 😉 Ik kocht mijn rabarber bij Carrefour en ik ga ervan uit dat die geen giftige producten gaan/mogen verkopen. Ik ken die regel van dat oxaalzuur, maar vermoed dat die enkel van toepassing is op rabarber uit je eigen moestuin?
Groetjes
Myriam
PS Er staat nog een rabarberrecept op de planning… 🙂
Jammer, heb dan eens een moestuin vol mooie rabarber? .Zal mij naar de winkel begeven want het ziet er té verleidelijk uit om dit niet op mijn bakzondag te maken.
Als je niet elke dag rabarber eet kan je er nog gerust gebruiken uit eigen tuin. Hij zal wat zuurder zijn maar je kan best nog oogsten. De 21 juniregel is voornamelijk om de plant krachten te laten opdoen voor volgend jaar maar de mooiste en jongste stengels gebruik ik gewoon nog.
Bedankt voor deze reactie, Monique.
Bij mij is het geen probleem. Ik heb nog maar heel recent rabarber in mijn moestuintje staan en de oogst was onvoldoende groot om alle recepten te maken die ik wilde maken. Maar het is goed om weten voor Cecile, die blijkbaar meer succes heeft.
Groetjes
Myriam