De beste belgetarische BBB-puree (bintjes, broccoli, Breydelspek)

Carrefour heeft al heel lang een campagne lopen waarbij ze lokale producten promoten onder de naam “Word Belgetariër“. Aangezien die actie mij genegen is, maakte ik ooit al deze witloof-Breydelham-kaaskroketten. En toen ik de uitnodiging kreeg om een recept voor Belgetarische stoemp te bedenken (waarbij het winnende recept in de winkelrekken zal komen te liggen!), twijfelde ik niet. Ik hoefde zelfs helemaal niet lang na te denken: het zou BBB-puree worden. Neen, geen puree waarvan je een strakke buik en dito benen en borsten krijgt. Alhoewel? 😉 De 3 B’s staan voor bintjes (de Belgische bloemige aardappelsoort bij uitstek voor het maken van stoemp!), broccoli en Breydelspek, 3 topproducten van eigen bodem.

OK, OK. Ik geef het toe: de broccoli die ik kocht, kwam niet uit België. Belgische broccoli is verkrijgbaar van juni tot en met november. Maar tegen dat mijn recept als winnaar (ahum!) wordt aangeduid en het hele productieproces is opgestart, zijn we juni en beantwoordt mijn stoemp dus wel aan de voorwaarden. Alle gekheid op een stokje, ik geloof nooit dat mijn puree het kan halen tegen de honderden inzendingen die Carrefour zal binnenkrijgen (de prijs is immers niet min: je eigen puree in de winkelrekken én een jaar lang boodschappen doen!), ook al is hij zeer, zeer lekker!

Bovendien is deze BBB-puree perfect met… euh… alles. Je kan er vis (zalm, kabeljauw,…) bij serveren, of vlees (worst, balletjes, een kotelet, varkenshaasje,…). Wil je een vegetarische variant, dan laat je het Breydelspek weg en vervang je dat door Brugge Kaas (kwestie van de BBB te behouden) ;). Serveer er dan bv. een gepocheerd eitje bij (van een Belgische legkip of course). Vegetariërs ook happy! De Dagen Zonder Vlees zijn ten slotte volop bezig.

Zelf ook je eigen recept insturen? Dat kan! Lees er hier alles over.

 

De beste belgetarische BBB-puree (bintjes, broccoli, Breydelspek)

 

Nodig voor een pot Belgetarische BBB-puree voor 6 personen

600 g bintjes
2 broccoli’s
1 dikke pak Breydelspek
1 ui, fijngesnipperd
2 teentjes look, geperst
Een goeie klont Belgische boter
Versgemalen zwarte peper van de molen
Zout (facultatief, het spek is al zout)

 

Werkwijze

Schil de bintjes en kook ze gaar in lichtgezouten water.

Pel de ui en snipper deze niet al te fijn. Pel ook de look en duw de teentjes door een lookpers.

Smelt een klontje boter in een ruime stoofpot, op een matig vuur. Stoof daarin de stukjes ui samen met de geperste look.

Spoel de broccoli’s en snijd de dikke steel eraf. Snijd de broccoli’s in roosjes. Doe de broccoliroosjes mee in de stoofpot en roer regelmatig. Schenk er na enkele minuten een scheut water bij en laat de groenten 10 min stoven op een zacht vuurtje. De broccoli moet gaar zijn, maar niet platgekookt.

Snijd de plak Breydelspek ondertussen in lardons en bak die zoals het hoort: in een goede anti-aanbakpan, op hoog vuur, zonder vetstof. Blijf ze keren tot ze bakken in hun eigen vet. Wanneer ze kleur hebben en krokant zijn haal je ze eruit. Laat de spekreepjes uitlekken op keukenpapier.

Passeer de gekookte aardappelen door een roerzeef en schep ze bij de broccoli. Plet nu alles tezamen met een pureestamper. Let wel: in stoemp horen nog stukjes te zitten. Voeg tot slot de gebakken Breydelspekreepjes toe.

 

Bron: me, myself and I voor Carrefour.

Related Post

Tags: , , , , , , ,

De beste belgetarische BBB-puree (bintjes, broccoli, Breydelspek)

by Myriam Minne time to read: 2 min
3
%d bloggers liken dit: