Hap en Tap logo zonder streep
Proef de Goesting

Proef de Goesting: 12 Njam!-chefs, 120 lekkere, eenvoudige recepten

15 feb 2016 | Kookboeken, Reviews

Njam! dé kookzender van Vlaanderen vierde onlangs zijn vijfde verjaardag en dat lieten ze daar niet ongemerkt voorbijgaan. Er werd een serieus feestje gebouwd én er verscheen een kanjer van een kookboek: Proef de Goesting, met de beste recepten van het afgelopen lustrum. Hierin delen de 12 Njam!-chefs niet minder dan 120 lekkere en eenvoudige recepten. Er is echt voor elk wat wils, van groentje tot topchef!

 

Proef de Goesting

Na een kort voorwoord, worden eerst de 12 Njam!-chefs voorgesteld die de revue passeren in het boek. Het zijn dezelfde chefs die ook al sinds jaar en dag kleur geven aan de zender: Peter Goossens, Roger van Damme, Dominique Persoone, Peppe Giacomazza, Jan Buytaert, Dagny Ros Asmundsdottir, Quyên Truong Thi, Johan Segers, Manuel Wouters, Philippe Van den Bulck, Michaël Vrijmoed en Jan Tournier.

 

Proef de Goesting

 

Daarna wordt overgegaan naar de orde van de dag, de 4 verschillende hoofdstukken: apero, voorgerecht, hoofdgerecht en dessert, telkens van mekaar gescheiden met een pracht van een foto en telkens met een andere kleur op de rand zodat je in een oogwenk makkelijk het hoofdstuk vindt dat je zoekt.

 

Proef de Goesting

In het 1e hoofdstuk, apero, komen alle cocktailrecepten van Manuel Wouters, meester-mixoloog van cocktailbar Sips. Het leuke aan het boek is dat bij het favoriete recept van de chef, dat ook aangeduid staat. Zo weet ik nu dat de Lazy Red Cheeks met wodka en violetsiroop de Chef’s Favoriet is.

 

Proef de Goesting

Naast de klassieke en verrassende cocktails komen er in dit eerste hoofdstuk ook nog een paar leuke hapjes aan bod, zoals Zuiderse bruschetta met tonijn en rucolapesto, pekelharing of nog tempura van broccoli met citroen-cashewdip,… stuk voor stuk heel haalbaar. No stress is bij het aperitief duidelijk het motto.

 

Proef de Goesting

In het volgend hoofdstuk, de voorgerechten, komen niet minder dan 23 gerechten aan bod, waaronder 6 soepen. De recepten zijn bijzonder gevarieerd: vis, vlees en veggie zijn evenredig gespreid en ze hebben allemaal een ding gemeenschappelijk: ze zijn zo mooi in beeld gebracht, dat je meteen zin krijgt om ermee aan de slag te gaan.

 

Proef de Goesting

Bij de hoofdgerechten komen de meeste recepten, maar liefst 63 stuks! Van heel eenvoudig en klassiek, zoals stoemp van bij ons van Jan Buytaert of nog mosselen natuur van Johan Segers tot origineler en (iets) uitdagender, zoals Mole Poblano van Dominique Persoone of nog gelakt buikspek met zomersla van Michaël Vrijmoed.

 

Proef de Goesting

Het is niet zo dat een recept van een sterrenchef daarom per se rijmt met aartsmoeilijk. Zeker niet. Zo zijn volgende klassiekers van niemand minder dan 3-sterrenchef Peter Goossens: balletjes in tomatensaus, Vlaamse stoverij met trappistenbier, steak met frieten en peperroomsaus, kalfsblanquette met champignons, witloofrolletjes met hesp en kaassaus en gehaktbrood met warme kriekjes. Echte must-makes dus!

 

Proef de Goesting

In het laatste hoofdstuk van Proef de Goesting, dessert, zijn het vooral Roger van Damme en Dominique Persoone die hun duivels ontbinden. Och, och, och, wat ziet alles er toch mouthwatering lekker uit! Zelfs een ‘eenvoudige’ rijstetaart van Roger van Damme ziet eruit om duimen en vingers bij af te likken. Ik zei het al en zeg het nog eens: wat een prachtige fotografie! Al wil ik uiteraard geen afbreuk doen aan de inspanningen van de chefs. Dat die lekker gekookt hebben, staat buiten kijf, maar toch… dikke pluim voor de fotografen. Mag ook wel eens he? Van deze foto’s krijg je goesting! En da’s toch de bedoeling, niet?

 

Proef de Goesting

Titel: Proef de Goesting
Uitgeverij: Njam NV
Formaat: 200 x 270 mm – hardcover
Aantal pagina’s: 300
Prijs: 24,95 euro
ISBN: 978-94-6277-126-0

 

 

Related Post

Dit recept printen? Print dit recept

MIS GEEN ENKEL RECEPT!

Schrijf je in en ontvang elk nieuw recept of blogartikel automatisch in je mailbox. Nu doen!

Voeg je bij 4.527 andere abonnees

ARCHIEF

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Insta inspiration

Proef de Goesting: 12 Njam!-chefs, 120 lekkere, eenvoudige recepten

by Myriam Minne time to read: 2 min
0