Hap en Tap logo zonder streep
Dineren in stijl op 't Scheld met DKZ sur L'O!

Dineren in stijl op ’t Scheld met DKZ sur L’O!

15 nov 2015 | Events, Reviews

Dineren op een boot, da’s iets wat een mens niet alle dagen doet… en dus is het iets dat bijblijft. Zo herinner ik me nog als de dag van gisteren een Thames Dinner Cruise in Londen, ook al dateert het van meer dan 10 jaar geleden. Misschien zit het feit dat mijn echtgenoot toen de serveerster van dienst serieus had geblameerd door haar leeftijd totaal verkeerd in te schatten er ook wel voor iets tussen… hilariteit alom.

Toen ik een uitnodiging voor een “culinaire topervaring op het water met DKZ sur L’O” in mijn mailbox kreeg, kon ik dan ook niet snel genoeg bevestigen. En ik was niet alleen. Er was heel wat beau bloggersmonde met zeebenen: Bart van Nullam Microwaveum, Caroline van Avocado van de Duivel, Stephanie van Koken op Hakken, Manon van Macaron Manon, Stephanie van Beetgraag en Yves aka Sid van Coolinary. Sid Frisjes, nooit om een frisse opmerking verlegen, drukte me op het hart om als ik viel dat naar de binnenkant van de boot te doen en als ik moest kotsen dat naar de buitenkant te doen. De toon was gezet. Het zou een fijne avond worden.

Voor we over gaan tot de orde van de dag, thé food, eerst een woordje uitleg over het project. De Kleine Zavel is haast legendarisch in Antwerpen. Het in brasseriestijl opgetrokken toprestaurant in de Stoofstraat scheerde enkele jaren geleden de hoogste culinaire toppen, was graag gezien door de restaurantgidsen en fungeerde lange tijd als favoriet bedevaartsoord voor gastronomen. Na het vertrek van de meesterchef, bleef de continuïteit echter uit… tot de ambitieuze Jeremie Landweer vorig jaar het restaurant overnam en er De Kleine Zavel 2.0 van maakte. De eerste taak was simpel: eindelijk weer voor stabiliteit zorgen. Nu dat is gebeurd, is het team vernieuwd en worden de neuzen verder de toekomst in gericht, met als eerste grote nieuws het oprichten van de DKZ Group en een verlenging van land naar zee.

Met VTM-gezicht Kenny Bernaerts

De Kleine Zavel heeft zich tijdens de afgelopen paar jaar weer geconsolideerd als Antwerpse place to be voor gastronomie in een gezellig kader – met elke dag live muziek. Het team werd vernieuwd om het culinaire niveau nog verder de hoogte te laten inschieten: met meesterchef Kenny Bernaerts (vroeger nog te vinden in de keuken van sterrenzaken als Gordon Ramsay at Royal Hospital Road, La Gavroche, Seagrill, Geranium en The Fat Duck, en samen met Wout Bru jurylid van MasterChef) werd ook nog eens ‘the best of the best’ binnengehaald als executive chef. Heel wat gerechten op de kaart zijn dus Bernaerts creaties!

Voor de diners op de boot worden geen compromissen gesloten, benadrukte Kenny Bernaerts. Ondanks de kleine ruimte waarop moet gekookt worden, wil hij dezelfde topkwaliteit serveren als op het land. En dat heb ik aan de lijve mogen ondervinden. Nadat de boot met een fles champagne gedoopt werd zoals het hoort, kon de eerste behouden vaart beginnen met een voorgerecht op basis van horsmakreel en koriander. Hoewel ik doorgaans niet zo’n fan ben van het kruid, smaakte dit bordje prima: de kwaliteit van de cheviche was helemaal top en de frisse kruiden maakten het plaatje af.

Als hoofdgerecht volgde er een heerlijk stukje filet mignon met een deskundig gemaakte choronsaus en artisjok. Helemaal niet evident om dit perfect warm, perfect gedresseerd en met de perfecte cuisson te serveren voor meer dan 100 man (schat ik, vergeef me als ik er flink naastzit, ik ben niet zo’n rekenwonder), maar Kenny slaagde voor de test met verve!

Afgesloten werd er met roomijs van gezouten karamel met warme chocolademousse en crumble van cacao. Mijn excuses voor de slechte kwaliteit van de foto. Het kan aan het schommelen van de boot gelegen hebben of aan teveel bijpassende glaasjes wijn of nog het meest voor de hand liggend: ik kon niet onbewogen blijven bij zo’n lekker dessert. Warme chocolademousse, can you imagine? Daar kan niks tegenop. Alleen een klinkende overwinning (zoals in 5-0) tegen Anderlecht misschien. 😉

Na het lezen van dit verslag ook zin gekregen om te gaan bootjevaren en vooral van een culinaire topervaring te genieten? Dat kan! De Flandria boot vaart vanaf nu elke zaterdag uit en voor 90 EUR mag je mee. Aperitief, 4-gangen menu incl. wijnen, water en koffie of thee inbegrepen.

Meer foto’s van deze fijne avond vind je op de Facebook pagina van de aanwezige fotografe, klik hier.

Voor alle info & reservaties: www.dkz-surlo.be

Oh ja, voor wie zich nog afvraagt of ik de tips van Sid nodig gehad heb? No worries, ik ben niet gevallen en heb niet gekotst. 😉

Related Post

Dit recept printen? Print dit recept

MIS GEEN ENKEL RECEPT!

Schrijf je in en ontvang elk nieuw recept of blogartikel automatisch in je mailbox. Nu doen!

Voeg je bij 4.591 andere abonnees

ARCHIEF

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Insta inspiration

Dineren in stijl op ’t Scheld met DKZ sur L’O!

by Myriam time to read: 3 min
0