Hap en Tap logo zonder streep

Behind the scenes bij Bakkerij Burez

14 mei 2018 | Behind the scenes, Reviews

Het was al lang een droom van mij om eens achter de schermen mee te draaien bij een hardwerkende zelfstandige: een visboer, een chef, een bakker,… Al menig maal stelde ik de vraag, maar botste steeds op een njet. Maar niet zo bij bakker Kristoffel Burez. “Kom maar af, ik zal je met open armen ontvangen. Het is moederdag en er is dus veel werk. Kan je om middernacht starten?”

 

Behind the scenes bij Bakkerij Burez

 

Euh, ja zeker? Nu moeten jullie weten dat ik het grootste marmotje van het Westelijk halfrond ben: heel de dag een Duracell konijn, maar om 22u is mijn pijp uit… Ach, wat! No sweat, no glory en #bluvngoan gaan ook voor mij op. En dus kroop ik afgelopen vrijdag (op een verlofdag, begot!), om 15u in mijn bed om ‘uitgerust’ aan de nachtshift te beginnen. (Poging maar gedeeltelijk gelukt, want slapen lukte niet echt). Om 22u30 poetste ik mijn tanden, dronk mijn ‘ontbijtkoffie’ en sprong in mijn auto, richting Bakkerij Burez in Oudenaarde. Op de radio: Brood voor morgenvroeg van Bart Peeters. Toepasselijker kon niet.

 

Behind the scenes bij Bakkerij Burez

 

Ik had Kristoffel Burez niet gevonden, de man had mij ‘ontdekt’. Na mijn passage in de Tendens Reportage over nostalgische pateekes had hij mij spontaan een berichtje gestuurd: “Dag Myriam. … Het zou fijn zijn om eens buiten de grenzen van de grootsteden te willen kijken om te ontdekken dat ook daar vakmensen zitten die vaak reeds langer al kwalitatieve producten aan de man brengen zonder dat ze daarbij een pluim op de hoed krijgen voor hun niet aflatend doorzettingsvermogen. En een beetje extra aandacht zou ons allen deugd doen. … Ik schreef hierover al een open brief, te lezen op de site van June. Je kan hem hier lezen: http://www.june.be/june_blog/opinie-over-bakkers.

 

Behind the scenes bij Bakkerij Burez

 

Ik las de open brief en kon niet anders dan toegeven dat Kristoffel overschot van gelijk heeft: waarom gaat alle (pers)aandacht naar ‘marketingconcepten’ zoals Chez Claire en blijft de ambachtelijke bakker – die dag in, dag uit, nacht in, nacht uit – zich de naad uit het lijf werkt in de kou staan? We moeten een kat een kat durven noemen: de mannen van ex-Wasbar en initiatiefnemers van Chez Claire zijn goede/de beste marketeers, maar hebben waarschijnlijk nog nooit eigenhandig een soes gespoten of een crème patissière gemaakt…

 

Behind the scenes bij Bakkerij Burez

 

Ik antwoordde Kristoffel Burez dat ik zeker bereid was om zijn bakkerij en stiel (wat een zàlig woord!) de nodige aandacht te geven en de rest is geschiedenis… Wanneer ik om 23u45, samen met stagiaire Charlotte, binnenwaai in de bakkerij is Kristoffel al van 18u bezig met de praktische organisatie van het werk: de bestellingen voor Oudenaarde, voor Ronse (de geboorteplaats van Kristoffel, waar ook nog een winkel is), de bestellingen van het on-line platform,… het vergt veel werk. Ik krijg een hartelijke “Goedemorgen en welkom”. Nooit gedacht dat ik om 23u45 iemand een goedemorgen zou wensen… Nu ja, ook nooit gedacht dat ik een vrije dag – of moet ik zeggen nacht – zou opnemen om dit te doen. Zot zijn doet geen zeer. Alhoewel…

 

Behind the scenes bij Bakkerij Burez

 

Twee bakkers zijn al druk aan de slag met het bakken van de heerlijkste broden. Gemalen uit zuivere graansoorten, gekneed met liefde, langzaam rijzend in een warme ruimte om tot slot gebakken te worden in een traditionele steenoven. Elk brood geniet van de handen van de vakman die het met liefde behandelt. Zelf is Kristoffel in de patisserie-afdeling bezig. De biscuits voor de moederdagtaarten – een fraisier met fraises des bois vulling – zijn al gebakken en moeten nog op maat uitgestoken worden. Een kolfje naar mijn hand. Ik vlieg er meteen in.

 

Behind the scenes bij Bakkerij Burez

 

Kristoffel Burez is geen man van veel woorden, behalve wanneer hij over zijn beroep begint. De passie druipt eraf. Wanneer ik voorzichtig pols of hij ook dingen aankoopt bij Vandemoortele Professional (een klant van mij), dan zucht hij diep. “Neen, dat zou ik niet over mijn hart kunnen krijgen. Al is het aartsmoeilijk. Alles wat je artisanaal maakt, kost nu eenmaal meer: meer tijd, meer energie, meer mankracht en dus meer centen… Maar aan kwaliteit wil ik niet inboeten. Vandaar dat het soms steekt wanneer ik zie dat mensen brood en patisserie aankopen in de supermarkt, omwille van het gemak.

 

Behind the scenes bij Bakkerij Burez

 

Het komt niet op een aardbei of framboos meer

De hele nacht werkte ik – samen met Charlotte én de 2 patissières die om 2 uur gestart waren – vlijtig door en kreeg de kans niet om de vermoeidheid te voelen: de moederdagtaarten opbouwen en afwerken met mondjes in de nieuwe ruby chocolade van Callebaut, maar ook helemaal alleen gebakjes maken bestaande uit soesjes gevuld met crème patissière, slagroom, frambozenstukjes en -likeur, gedoopt in fondantsuiker. Het vertrouwen van Kristoffel Burez in mij was groot. ? Ook de frambozen- en aardbeientaarten nam ik voor mijn rekening. Opdracht: de aardbeien of frambozen zo dicht op elkaar stapelen dat de crème eronder niet meer zichtbaar is… Kristoffel is duidelijk geen man van woorden maar van daden: alleen het allerbeste is goed genoeg voor zijn klanten.

 

Behind the scenes bij Bakkerij Burez

 

Mijn conclusie na dit nachtje: hoe graag ik ook bak en hoe plezant ik het ook vond, de nachtelijke uren maken dat dit écht a hell of a job is. Ik denk dat ik er meteen het allerzwaarste beroep heb uitgekozen voor mijn vuurdoop Behind the Scenes. En ik had dan nog geluk dat ik ‘pas’ om middernacht moest starten, want op zaterdag wordt het startschot al om 20u gegeven… Nooit zal ik nog op dezelfde manier naar mijn pistoletjes of aardbeientaartje kijken, wanneer ik die op zondagochtend bij mijn bakker ga kopen. Mateloos respect voor alle bakkers die, zoals Kristoffel Burez, nog alles zelf doen. Jullie verdienen een standbeeld!

 

Behind the scenes bij Bakkerij Burez

 

Bakkerij Burez

Winkel Oudenaarde
Beverestraat 80
9700 Oudenaarde
Tel 055 31 27 28

Winkel Ronse
Wijnstraat 68
9600 Ronse
Tel 055 61 30 10
info@bakkerij-burez.be

Related Post

Dit recept printen? Print dit recept

MIS GEEN ENKEL RECEPT!

Schrijf je in en ontvang elk nieuw recept of blogartikel automatisch in je mailbox. Nu doen!

Voeg je bij 4.474 andere abonnees

ARCHIEF

18 Reacties

 1. Cecile

  Zeer goed beschreven Myriam!!! Inderdaad, zware job voor iemand die alles ambachtelijk nog wil doen, met eerlijke produkten.
  Dikke pluim voor bakker Burez…..jammer dat Ronse iets uit de buurt ligt en tja….ik ook graag bak….?

  Antwoord
 2. Carol

  Heel mooi opiniestukje Myriam. Ik heb het met plezier gelezen 😉
  Groetjes, Carol

  Antwoord
  • Myriam Minne

   Dankjewel, Carol. Leuk om te zien dat mijn nachtelijke escapades geapprecieerd worden door mijn volgers. 🙂
   Zit nu met een slaapkop aan mijn bureau. Al zal dat ook wel deels door het kampioenenfeestje van gisteren komen… 😉

   Antwoord
 3. ohladybake

  heel dicht bij mij in de buurt dus ik ga zeker langs.
  blij te lezen dat er toch nog bakkers zijn die zo goed als alles zelf maken want dat is bijna onvindbaar geworden!
  wel een beetje jaloers hoor van je nachtelijke job die je gedaan hebt….zelf nog bij een bakker gewerkt en dat vond ik gewoon ongelooflijk heerlijk om te doen!

  Antwoord
  • Myriam Minne

   Inderdaad Annelies, ze zijn een zeldzaamheid de bakkers zoals Kristoffel!

   Antwoord
 4. Marinette

  als men het enthousiaste stukje leest, bekruipt je direct de drang om naar de winkel te gaan.
  En natuurlijk van alles te kopen.
  Is niet bij mijn voordeur maar wie weet, doe ik ook eens gek en ga er heen.

  Antwoord
  • Myriam Minne

   Oudenaarde is omringd door prachtige natuur en leent zich perfect voor een leuk fietstochtje. Je kan beide combineren, Marinette: eerst de calorieën verbranden op de fiets en die daarna terug aanvullen met lekkers van Bakkerij Burez. 😉
   Groetjes
   Myriam

   Antwoord
 5. Tonia Schuerman

  Wat een schitterende beschrijving van een ongelooflijk zwaar beroep.
  Om de 2 maanden ben ik in Oudenaarde, ik ga zeker langs deze bakkerij!
  Jammer dat ik er 60 km vandaan woon….

  Antwoord
  • Myriam Minne

   Ik denk inderdaad dat bakker een van de zwaarste beroepen is die er zijn. Ik ben 3 dagen later nog aan het bekomen. Al kan het blauw-zwart kampioenenfeestje van gisterenavond ook nog voor iets tussenzitten. ?
   Zeker eens langsgaan wanneer je in de buurt bent, Tonia.
   Groetjes
   Myriam

   Antwoord
 6. Esmeralda

  Super artikel Mimi?
  Laat je volgende n’est iets weten wanneer je in de regio bent? Dodooo lang geleden…
  Liefs, esmeralda

  Antwoord
  • Myriam Minne

   OMG, Esmeralda!!! Ik kom voor een weekendje naar Ronse in augustus. Wil heel graag eentje gaan drinken.
   Hoe heb je dit artikel/mij teruggevonden?
   Liefs
   Myriam
   PS mail je me op Myriam.minne@yahoo.com? Dan spreken we af!

   Antwoord
 7. Georgette

  Leuk om te lezen dat ge u weer geamuseerd hebt !
  Dikke pluim (ook voor de bakkers) !

  Antwoord
  • Myriam Minne

   Ik amuseer me snel, Georgette. Alleen op maandagmorgen was ‘t minder plezant… ?

   Antwoord
 8. Anniek Chiau

  Dit was geweldig om te lezen. Ik kijk al uit naar de volgende in de reeks.

  Antwoord
  • Myriam Minne

   Dankjewel, Anniek. Eerst nog even bekomen van deze. 😉

   Antwoord
 9. Regine

  Leuk om dit eens te lezen en eigenlijk een beetje beschaamd dat ik als rasechte Oudenaardist nog nooit bij deze bakker ben langs geweest.

  Antwoord
  • Myriam Minne

   Daar moet je dan dringend verandering in brengen, Regine. Topbakker die alles nog zelf doet. Uiteindelijk de dag van vandaag.
   Grtjes
   Myriam

   Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Insta inspiration

Behind the scenes bij Bakkerij Burez

by Myriam Minne time to read: 4 min
18