- Hap en Tap - https://www.hap-en-tap.be -

Behind the scenes bij Bakkerij Burez

Het was al lang een droom van mij om eens achter de schermen mee te draaien bij een hardwerkende zelfstandige: een visboer, een chef, een bakker,… Al menig maal stelde ik de vraag, maar botste steeds op een njet. Maar niet zo bij bakker Kristoffel Burez. “Kom maar af, ik zal je met open armen ontvangen. Het is moederdag en er is dus veel werk. Kan je om middernacht starten?”

 

Behind the scenes bij Bakkerij Burez

 

Euh, ja zeker? Nu moeten jullie weten dat ik het grootste marmotje van het Westelijk halfrond ben: heel de dag een Duracell konijn, maar om 22u is mijn pijp uit… Ach, wat! No sweat, no glory en #bluvngoan gaan ook voor mij op. En dus kroop ik afgelopen vrijdag (op een verlofdag, begot!), om 15u in mijn bed om ‘uitgerust’ aan de nachtshift te beginnen. (Poging maar gedeeltelijk gelukt, want slapen lukte niet echt). Om 22u30 poetste ik mijn tanden, dronk mijn ‘ontbijtkoffie’ en sprong in mijn auto, richting Bakkerij Burez in Oudenaarde. Op de radio: Brood voor morgenvroeg van Bart Peeters. Toepasselijker kon niet.

 

Behind the scenes bij Bakkerij Burez

 

Ik had Kristoffel Burez niet gevonden, de man had mij ‘ontdekt’. Na mijn passage in de Tendens Reportage over nostalgische pateekes had hij mij spontaan een berichtje gestuurd: “Dag Myriam. … Het zou fijn zijn om eens buiten de grenzen van de grootsteden te willen kijken om te ontdekken dat ook daar vakmensen zitten die vaak reeds langer al kwalitatieve producten aan de man brengen zonder dat ze daarbij een pluim op de hoed krijgen voor hun niet aflatend doorzettingsvermogen. En een beetje extra aandacht zou ons allen deugd doen. … Ik schreef hierover al een open brief, te lezen op de site van June. Je kan hem hier lezen: http://www.june.be/june_blog/opinie-over-bakkers.

 

Behind the scenes bij Bakkerij Burez

 

Ik las de open brief en kon niet anders dan toegeven dat Kristoffel overschot van gelijk heeft: waarom gaat alle (pers)aandacht naar ‘marketingconcepten’ zoals Chez Claire en blijft de ambachtelijke bakker – die dag in, dag uit, nacht in, nacht uit – zich de naad uit het lijf werkt in de kou staan? We moeten een kat een kat durven noemen: de mannen van ex-Wasbar en initiatiefnemers van Chez Claire zijn goede/de beste marketeers, maar hebben waarschijnlijk nog nooit eigenhandig een soes gespoten of een crème patissière gemaakt…

 

Behind the scenes bij Bakkerij Burez

 

Ik antwoordde Kristoffel Burez dat ik zeker bereid was om zijn bakkerij en stiel (wat een zàlig woord!) de nodige aandacht te geven en de rest is geschiedenis… Wanneer ik om 23u45, samen met stagiaire Charlotte, binnenwaai in de bakkerij is Kristoffel al van 18u bezig met de praktische organisatie van het werk: de bestellingen voor Oudenaarde, voor Ronse (de geboorteplaats van Kristoffel, waar ook nog een winkel is), de bestellingen van het on-line platform,… het vergt veel werk. Ik krijg een hartelijke “Goedemorgen en welkom”. Nooit gedacht dat ik om 23u45 iemand een goedemorgen zou wensen… Nu ja, ook nooit gedacht dat ik een vrije dag – of moet ik zeggen nacht – zou opnemen om dit te doen. Zot zijn doet geen zeer. Alhoewel…

 

Behind the scenes bij Bakkerij Burez

 

Twee bakkers zijn al druk aan de slag met het bakken van de heerlijkste broden. Gemalen uit zuivere graansoorten, gekneed met liefde, langzaam rijzend in een warme ruimte om tot slot gebakken te worden in een traditionele steenoven. Elk brood geniet van de handen van de vakman die het met liefde behandelt. Zelf is Kristoffel in de patisserie-afdeling bezig. De biscuits voor de moederdagtaarten – een fraisier met fraises des bois vulling – zijn al gebakken en moeten nog op maat uitgestoken worden. Een kolfje naar mijn hand. Ik vlieg er meteen in.

 

Behind the scenes bij Bakkerij Burez

 

Kristoffel Burez is geen man van veel woorden, behalve wanneer hij over zijn beroep begint. De passie druipt eraf. Wanneer ik voorzichtig pols of hij ook dingen aankoopt bij Vandemoortele Professional (een klant van mij), dan zucht hij diep. “Neen, dat zou ik niet over mijn hart kunnen krijgen. Al is het aartsmoeilijk. Alles wat je artisanaal maakt, kost nu eenmaal meer: meer tijd, meer energie, meer mankracht en dus meer centen… Maar aan kwaliteit wil ik niet inboeten. Vandaar dat het soms steekt wanneer ik zie dat mensen brood en patisserie aankopen in de supermarkt, omwille van het gemak.

 

Behind the scenes bij Bakkerij Burez

 

Het komt niet op een aardbei of framboos meer

De hele nacht werkte ik – samen met Charlotte én de 2 patissières die om 2 uur gestart waren – vlijtig door en kreeg de kans niet om de vermoeidheid te voelen: de moederdagtaarten opbouwen en afwerken met mondjes in de nieuwe ruby chocolade van Callebaut, maar ook helemaal alleen gebakjes maken bestaande uit soesjes gevuld met crème patissière, slagroom, frambozenstukjes en -likeur, gedoopt in fondantsuiker. Het vertrouwen van Kristoffel Burez in mij was groot. ? Ook de frambozen- en aardbeientaarten nam ik voor mijn rekening. Opdracht: de aardbeien of frambozen zo dicht op elkaar stapelen dat de crème eronder niet meer zichtbaar is… Kristoffel is duidelijk geen man van woorden maar van daden: alleen het allerbeste is goed genoeg voor zijn klanten.

 

Behind the scenes bij Bakkerij Burez

 

Mijn conclusie na dit nachtje: hoe graag ik ook bak en hoe plezant ik het ook vond, de nachtelijke uren maken dat dit écht a hell of a job is. Ik denk dat ik er meteen het allerzwaarste beroep heb uitgekozen voor mijn vuurdoop Behind the Scenes. En ik had dan nog geluk dat ik ‘pas’ om middernacht moest starten, want op zaterdag wordt het startschot al om 20u gegeven… Nooit zal ik nog op dezelfde manier naar mijn pistoletjes of aardbeientaartje kijken, wanneer ik die op zondagochtend bij mijn bakker ga kopen. Mateloos respect voor alle bakkers die, zoals Kristoffel Burez, nog alles zelf doen. Jullie verdienen een standbeeld!

 

Behind the scenes bij Bakkerij Burez

 

Bakkerij Burez

Winkel Oudenaarde
Beverestraat 80
9700 Oudenaarde
Tel 055 31 27 28

Winkel Ronse
Wijnstraat 68
9600 Ronse
Tel 055 61 30 10
info@bakkerij-burez.be

Related Post