Hap en Tap logo zonder streep
Behind the scenes: Myriam in de Callebaut chocoladefabriek

Behind the scenes: Myriam in de Callebaut chocoladefabriek

6 mrt 2017 | Behind the scenes, Reviews

Soms moet een mens al eens geluk hebben. Wel, ik hàd geluk. Even een flashback naar vorig jaar. We noteren Porto, 2 november. Mijn gsm gaat af, terwijl ik op een plein met 2000 uitgelaten Club Brugge supporters een pintje aan het pakken ben. Het is Charlotte, de PR-dame van Callebaut, met de vraag of ik zin had om een namiddag in de huid van een chocolatier te kruipen…

“Belgische chocolademaker Callebaut organiseert op 29 november een Beanology-workshop en we zouden je daar graag voor uitnodigen. De topchocolatiers van Callebaut gidsen je dan een namiddag door de wondere wereld van de chocolade en laten je het hele proces van boon tot chocolade ontdekken, samen met andere bloggers.

Behind the scenes: Myriam in de Callebaut chocoladefabriek

 

Plaats van het gebeuren: de Callebaut Chocolate Academy in Wieze, exact gebouwd op de plaats waar Octaaf Callebaut meer dan 100 jaar geleden voor het eerst chocolade maakte. De Chocolate Academy in Wieze is het vlaggenschip van het huidige netwerk van 19 Chocolate Academy centres, verdeeld over de hele wereld. Jaarlijks komen er meer dan 2.000 professionals over de vloer om de geheimen van de Belgische chocolade te ontdekken.

Zin om in hun voetsporen te treden?” Wat een overbodige vraag! Ik had net een halve dag extra verlof uit de brand kunnen slepen doordat mijn vlucht van Porto naar Eindhoven, in eerste instantie voorzien voor 14u, vervroegd was naar 10u. Hierdoor kon ik in de namiddag nog gaan werken én mijn half dagje extra verlof ‘met graagte’ besteden aan de Beanology-workshop! Al moet ik eerlijk toegeven dat ik me verre van gelukkig voelde toen ik om 4u30 uit mijn bed moest na een véél te korte Champions League nacht…

 

Behind the scenes: Myriam in de Callebaut chocoladefabriek

 

Het programma zag er veelbelovend uit:

13:00 : Welcome & tasting session
14:00 : Cocoa fermentation
15:00 : Bean selection – cocoa sniffing
16:00 : The art of roasting, breaking & winnowing
17:00 : Chocolate making
18:00 : Beanology cocktails (by The Pharmacy)

Wel, menskes, het was ook helemaal TOP! Mijn collega bloggers en ik kregen van naaldje tot draadje, in geuren en kleuren uitgelegd hoe het edele vak van het chocolademaken in z’n werk gaat. Zeven stappen zijn er nodig om van de cacaoboon ergens op een plantage ‘aan de andere kant van de wereld’ te komen tot de Callebaut chocolade die – bij mij elke dag – op mijn tong smelt… Ik wil jullie evenwel niet vermoeien met al die info, daar heb je Wikipedia voor. Wat ik wel wil doen, is 10 leuke wist-je-datjes over (Callebaut) chocolade met jullie delen.

 

Behind the scenes: Myriam in de Callebaut chocoladefabriek

 

 1. Wieze op de wereldkaart
  Het begon allemaal met een brouwerij in Wieze in 1850, opgericht door ene Eugenius Callebaut. Pas in 1911 werd door August Callebaut overgeschakeld op chocolade en werden de eerste chocoladerepen geproduceerd… Al een chance, anders was ik alcoholverslaafde geworden! 😉 Ondertussen is Callebaut gefusioneerd met Cacao Barry en vormt het sinds 1996 de groep Barry Callebaut, de grootste producent van chocolade wereldwijd.
 2. Callets 811
  De callets 811 zijn de oudste soort Callebaut chocolade, ontstaan 100 jaar geleden. Deze evenwichtige, allround chocolade is dan ook dé referentie die je in je keukenkast moet hebben. De 811 kan gebruikt worden voor confiserie, ganaches, mousses, biscuits, sauzen, drankjes en heel wat andere toepassingen.
 3. Single Origin chocolade vs blend
  Net zoals bij koffie en wijn, worden ook voor chocolade blends gemaakt van cacaobonen uit verschillende regio’s/landen. Het voordeel van een blend is dat de kwaliteit van deze chocoladesoort altijd kan gegarandeerd worden in tegenstelling tot een single origin chocolade, die bv. door weersomstandigheden het ene jaar veel beter/slechter kan zijn dan het volgende jaar…
 4. Cocoa taste, roasted, bitter, sweet, vanilla, sour, fruity, woody
  Om een chocolade te kunnen categoriseren, wordt per soort een smaakprofiel opgesteld. Dat smaakprofiel staat ook op de verpakking. Zo zie je in 1 oogopslag of de chocolade bitter, fruitig, zuur, geroosterd,… smaakt.
 5. Chocolizer app
  Door al die verschillende soorten chocolade met al die verschillende smaakprofielen zie je misschien door het bos de (cacao)bomen niet meer. Geen nood! Callebaut ontwikkelde een app, de Chocolizer, waarmee je kan opzoeken welke chocolade het best geschikt is voor welke toepassing. Je vindt de app op iTunes voor je iPhone of op Google Play voor je Android gsm. Je vindt er niet alleen een overzicht van alle soorten Callebaut chocolade, je kan de verschillende soorten chocolade ook met elkaar vergelijken.Behind the scenes: Myriam in de Callebaut chocoladefabriek
 6. 1 op de 4 bonen wordt gekocht door de groep Barry Callebaut
  Chocolade is big business, maar dat had je al door. Doordat Barry Callebaut betrokken is bij het hele productieproces én doordat ze zo groot zijn, kunnen ze garant staan voor de kwaliteit: grote kopers krijgen nu eenmaal het beste, terwijl de kleine kopers het moeten stellen met de overschot.
 7. ‘Forever Chocolate’: Barry Callebaut streeft naar 100% duurzame chocolade tegen 2025
  Om dat ambitieuze doel te verwezenlijken heeft de groep zich 4 duurzaamheidsdoelstellingen gesteld:
  – kinderarbeid uit de toeleveringsketen bannen;
  – meer dan 500.000 cacaoboeren uit de armoede halen;
  – ‘positief’ zijn op het gebied van koolstof en bossen;
  – 100% duurzame ingrediënten in al zijn producten hebben.
 8. Callebaut Chocolate Academy
  Om iedereen de kans te geven om zich te verdiepen in de kunst van de chocoladebewerking, werd een aantal jaren geleden de Callebaut Chocolate Academy boven de doopvont gehouden. Dit is dé place to be voor wie ervan droomt om chocolatier te worden of dat al is en zich wil vervolmaken.
 9. Magnum
  Ben je benieuwd waarvoor Barry Callebaut chocolade zo allemaal gebruikt wordt? Ja, dat is moeilijk te achterhalen, maar een feit is dat het krokante chocoladelaagje rond een Magnum gemaakt is van Callebaut chocolade.
 10. B-2-B
  En dan wil ik graag nog een oproep doen. Wist je dat Callebaut zich bijna hoofdzakelijk richt tot professionals? Op een minuscuul aanbod bij Colruyt, Macro en online na, kan je als particulier nergens Callebaut chocolade kopen. Bij deze start ik dan ook een petitie/pleidooi om dit Belgische “fruit of the Gods” in de retail te krijgen. Jullie handtekening onder dit blogartikel plaatsen aub. 😉

 

Behind the scenes: Myriam in de Callebaut chocoladefabriek

 

Rest mij alleen nog maar Charlotte Herelixka van Finn én het voltallige team van Callebaut heel hartelijk te bedanken voor de leerrijke workshop! Ik zal nooit meer ‘zomaar’ mijn tanden zetten in een stukje chocolade, maar de lekkernij met de nodige égards behandelen. De weg van cacaoboon tot chocolade is lang, letterlijk en figuurlijk…

Meer weten over Callebaut? Neem een koffietje en een stukje chocolade, ga er rustig bij zitten en check out hun website.

 

Behind the scenes: Myriam in de Callebaut chocoladefabriek

Related Post

Dit recept printen? Print dit recept

MIS GEEN ENKEL RECEPT!

Schrijf je in en ontvang elk nieuw recept of blogartikel automatisch in je mailbox. Nu doen!

Voeg je bij 4.549 andere abonnees

ARCHIEF

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Insta inspiration

Behind the scenes: Myriam in de Callebaut chocoladefabriek

by Myriam Minne time to read: 4 min
0