Zoete broodjes met chocolade

WAARSCHUWING: deze broodjes zijn verslàvend lekker! De hele keuken geurt naar warme chocolade en eens je eraan begint, dan weet je van geen ophouden meer. Zeg niet dat ik het niet gezegd heb.

Mijn bedoeling was om ze zondagmiddag te maken voor het ontbijt van ’s anderendaags, kwestie van de maandagmorgen een beetje draaglijker te maken, maar dat is dus niet gelukt. Toen ik ze uit de oven haalde, stonden ineens al mijn huisgenoten rond mij in de keuken (ja, ja, ze hebben een geoefend reukorgaan!) en ze gingen erin als zoete broodjes… Tjah, ze hebben hun naam niet gestolen, natuurlijk!

 

Nodig voor 10 à 12 broodjes

500 g bloem
80 g bloemsuiker
1 1/2 zakje droge gist
2 eieren op kamertemperatuur
200 ml lauwe melk
75 g boter (niet te hard, niet te zacht, haal hem een kwartiertje vooraf uit de koelkast)
1 zakje chocolade klompjes van Vahiné
1 kl zout (6 à 7 g)
Een paar druppels vanille-extract

Werkwijze

Kneed alle ingrediënten behalve de chocolade in de mengkom van je keukenrobot tot je een glad en homogeen deeg bekomt.

Dek het deeg af met plastic folie en laat het 1u 15min rijzen op een warme plaats. Je kan bvb. je oven gedurende 5 minuten voorverwarmen op 50° C, hem dan uitzetten en je deeg erin schuiven.

Wanneer het deeg verdubbeld is in volume, het met de hand kneden. Je strooit hiervoor best een beetje bloem op je aanrecht zodat het deeg niet blijft kleven. Meng er nu de chocolade klompjes onder. Doe dit snel, zodat de chocolade niet smelt. Verdeel het deeg in 10 à 12 porties van ongeveer 90 g en leg die in kleine cakevormpjes.

Verwarm de oven voor op 195° C en laat ondertussen het deeg nog 30-45 minuten rijzen. Bestrijk het nu met eierdooier, aangelengd met een beetje melk. Schuif in de oven en verlaag de temperatuur tot 170° C. Laat ongeveer 25 minuten bakken. De baktijd hangt af van de grootte van je broodjes. Ze moet er mooi goudbruin uitkomen!

Wanneer ze nog warm zijn, dan smelt de chocolade. Hiervoor bega je een MOORD! ’s Anderendaags kan je ze gerust terug even opwarmen door ze 30 seconden in de microgolfoven te schuiven. Maar wedden we dat ze de nacht niet overleven?

Bron: recept van MyMignardise.

 

Related Post

Tags: , , , ,

Zoete broodjes met chocolade

by Myriam time to read: 1 min
5
%d bloggers liken dit: