Ik kwam op het idee toen ik van een PR-bureau een doos met de Winter Irresistibles Limited Edition van Neuhaus kreeg. In de Round Box 16 pralines die door de Maîtres Chocolatiers van het vooraanstaande chocolademerk werden samengesteld door drie wereldberoemde desserts opnieuw uit te vinden: heerlijke tiramisu, verwarmende apfelstrudel en smeuïge cheesecake. Nu kon ik die heerlijkheden natuurlijk stiekem in mijn eentje zitten opeten nadat ik er een paar Instagram stories aan gewijd had (zoals de meeste van mijn collega-bloggers deden), maar ik vond ze er te mooi uitzien om ze zomaar in mijn mond te moffelen. Ik wilde ze verwerken in een dessert.
Bijna gelijktijdig ontdekte ik de Instagram account van Zoe Bakes, goed voor 108.000 volgers! Zoë had net Triple Chocolate Mousse Cake gemaakt. De rest van het verhaal zie je hier. De meest heerlijke triple chocolademousse cake afgewerkt met 3 Winter Irresistibles van Neuhaus. Echt waar! Ik begin terug te kwijlen wanneer ik eraan terugdenk. Wat er met de rest van de Box gebeurd is? Die heb ik stiekem in mijn mond gemoffeld… Tjah, wat hadden jullie nu verwacht? ?
Recept voor triple chocolademousse cake
(Voor)bereidingstijd: 45 min
Baktijd: 20 min
Rusten: 2 à 8 uur
Moeilijkheidsgraad: gemiddeld
Ingrediënten voor 6/8 personen:
Voor de chocolade spongecake:
65 g patisseriebloem
2 el cacaopoeder
¼ tl zout
3 L eieren op kamertemperatuur
113 g fijne suiker
1 el olie
½ tl vanille-extract
Voor het besprenkelen van de gebakken cakebasis:
2 el sterke koffie gemengd met 2 el suikersiroop van gelijke delen suiker en water
Voor de chocolademousse:
200 g donkere chocolade, fijngehakt (ik gebruikte de Brazil Single Origin chocolade van Callebaut)
1 el boter
60 ml water (of gebruik koffie of een likeur met koffiesmaak zoals Kahlua of Tia Maria)
3 eieren, gescheiden
1 el fijne suiker
240 ml volle room (ik gebruik altijd de slagroom van Campina met 40% vet)
Voor de chocoladeganache:
100 g donkere chocolade, fijngehakt
80 ml volle room (ik gebruik altijd de slagroom van Campina met 40% vet)
1 el Kahlua of Tia Maria
Voor de afwerking:
Cacaopoeder
Chocolade krullen (ik koos voor de Winter Irresistibles Limited Edition van Neuhaus)
Werkwijze
Voor de chocolade spongecake:
Verwarm de oven voor bij 160° C. Bekleed een ongevette cakevorm van 20 diameter met bakpapier.
Zeef in een kom de bloem met het cacaopoeder en het zout.
Klop in een staande mixer de eieren met de suiker tot de massa bleek uitslaat. De massa moet als een lint van je klopper lopen wanneer je die uit het schuim haalt. Spatel de bloem voorzichtig onder het eierschuim.
Doe in een kleine kom ca. 1/3 van het beslag. Meng er de olie en vanille onder. Spatel deze mengeling onder de rest van het beslag.
Giet het beslag in de cakevorm die je voorbereid hebt en strijk de bovenkant glad. Bak de spongecake gedurende ca. 20-25 min of tot een mes er schoon uitkomt.
Haal de vorm uit de oven, laat de cake in de vorm afkoelen gedurende een 10-tal min. Passeer dan met een mes rond de rand van de vorm, haal de cake uit de vorm en laat volledig afkoelen.
Mocht je dat willen, dan kan je de cake middendoor snijden zodat je 2 schijven krijgt en dus een dunnere bodem. Ik deed dat niet.
Doe de cake in een springvorm van 20 cm. Breng rondom een rand rhodoid plastic in de vorm aan om het ontvormen te vergemakkelijken. Borstel de bovenkant van de cake in met koffiesiroop.
Voor de chocolademousse:
Meng de chocolade, boter en koffie in een kom boven een pan met sudderend water. De bodem van de kom mag het water niet raken. Zet het vuur uit en roer zachtjes tot de chocolade gesmolten is. Laat lichtjes afkoelen.
Klop in een staande mixer de eiwitten tot ze beginnen te schuimen. Voeg de suiker toe en blijf kloppen tot het eiwit pieken vormt. Breng over in een andere kom.
Klop in dezelfde kom de dooiers tot ze wit uitslaan. Dit duurt ca. 3 min. Voeg langzaam de chocolademengeling toe.
Spatel nu de opgeklopte eiwitten in 3 keer onder de chocolademengeling.
Klop de slagroom op tot er zich zachte pieken vormen. Spatel de slagroom onder de chocolademengeling.
Schenk de mousse op de cake in de springvorm. Schud even met de vorm zodat de mousse zich egaal verdeelt. Laat de chocolademousse cake meerdere uren of beter nog 1 nacht opstijven.
Voor de ganache:
Verwarm de room en Kahlua of Tia Maria in een pot, zet het vuur uit en voeg de chocolade toe. Draai de pot zodat de chocolade helemaal onder komt te staan en laat 3 min onaangeroerd staan.
Roer er zachtjes in tot je een gladde mengeling bekomt. Giet deze over de cake. Zet de cake minstens 10 min terug in de koelkast. Je kan deze stap ook al de dag voordien doen.
Zeef cacaopoeder over de triple chocolademousse cake en werk af met chocoladekrullen of Neuhaus pralines.
Bron: recept vertaald van de site van Zoë Bakes.
Goeiemorgen Myriam,
Waar is “rhodoid plastic” verkrijgbaar? Of denk je dat er een alternatief is?
Zou dit dessert graag willen uitproberen.
Dank,
Mieke
Dag Mieke
Ik kocht mijn rol ooit bij Horeca Totaal in Brugge, daar kan je als particulier ook binnen nl. En ze zijn open op zondagvoormiddag, ook altijd handig.
Ik vraag me wel af of je die niet bij Aveve zou kunnen vinden. Maar zeker ook online in gespecialiseerde webshops. Misschien ook bij Twinkelcake in Mariakerke.
Ik weet niet waar je woont, dus ik geef maar ideetjes. 😉
Succes!
PS Als je niet ver uit mijn buurt woont, mag je altijd een stuk plastic komen halen. Ik heb er voor de rest van mijn leven. 😉
Dag Myriam ,
Kan je de bodem spongecake invriezen ?
Mvg ,
Henk
Dag Henk
Ik zie geen enkele reden waarom je dat niet zou kunnen, dus go!
Groetjes
Myriam