Hap en Tap logo zonder streep

Messy Chef Jelle Beeckman, Lekker Normaal Abnormaal Lekker

15 jun 2020 | Kookboeken, Reviews

De recepten van het laatste kookboek dat ik hier reviewde (Joie de Vivre) sloten helemaal aan bij mijn eigen kookstijl. De recepten van Messy Chef Jelle Beeckman doen dat niet. Toch niet bij wat hier op de blog verschijnt. Maar bij het eten dat ik tijdens de week graag op tafel zet des te meer: comfortfood om duimen en vingers bij af te likken! Mijn mening? Ik vind Jelle een grotere chef. Ik kopieer, maak recepten van kooklessen, maar ik creëer zelf niet(s). Jelle doet dat wel: hij gooit wat dingen samen en slaagt erin om de meest fantastisch ogende gerechten  te voorschijn te toveren. “Goei eten” zoals hij dat zelf noemt. Tot nu toe deed de jongeman dat op z’n succesvolle blog The Messy Chef en in zijn foodtruck, maar vanaf nu ook in een fantastisch kookboek. Zijn goeie humor krijg je er gratis bij!

 

Messy Chef Jelle Beeckman, Lekker Normaal Abnormaal Lekker

 

Het boek is onderverdeeld in 4 hoofdstukken: vlees, vegetarisch, vis én jawel dessert, al nemen de vleesrecepten toch wel de grootste hap van het boek in. Wel altijd met vegetarisch alternatief. Bij Jelle blijft er niemand op z’n honger zitten. Dat die vleesgerechten van Jelle helemaal top zijn, kan ik trouwens persoonlijk getuigen. Ik schoof vorig jaar aan aan zijn foodtruck en proefde van zijn balletjes. Abnormaal lekker waren die!

 

Messy Chef Jelle Beeckman, Lekker Normaal Abnormaal Lekker

 

Maar voor ik meer in detail treed over de recepten, wil ik graag eens de visie die Jelle erop nahoudt over eten met jullie delen. Jelle houdt dus, zoals de titel van het boek al aangeeft, van lekker normaal. Het is een kookboek voor iedereen die behoefte heeft aan een lekkere, comfortabele maaltijd tijdens een drukke werkweek. Alles kan, alles mag. Zijn gerechten hebben altijd een verhaal, een verhaal dat hij vertelt met de nodige dosis humor en zelfspot. Voor zijn recepten hoef je niet op safaritocht te gaan om de ingrediënten te vinden. Hij probeert in alles het evenwicht te zoeken. In het boek vind je dan ook serieuze comfortfoodklassiekers als gezondere gerechtjes en zowel vegetarische als minder vegetarische recepten. Tot slot zweert Jelle bij no foodverspilling en no vuile dishes. Hij probeert steeds zo weinig mogelijk potten en pannen te gebruiken. Hoe meer je in één pan kan klaarmaken, hoe liever. Er bestaat geen betere relatietherapie dan een lege pompbak. Zijn woorden! ?

 

Messy Chef Jelle Beeckman, Lekker Normaal Abnormaal Lekker

 

En dan even een closer look op die recepten. Ik weet eigenlijk niet waar ik moet beginnen. Die zien er àllemaal om ter lekkerst uit, zelfs de linzen met spinazie, spek en eieren en ik lust niet eens linzen. Om maar te zeggen welk voortreffelijk werk Jelle én fotograaf Bram Debaenst én foodstyliste Els Sirejacob geleverd hebben. Het eerste dat ik wil maken, is ook het eerste recept in het boek: gehaktballetjes in bier met preistoemp, krokante ham en zilveruitjes omdat ik dus met veel nostalgie terugdenk aan mijn bezoek aan zijn foodtruck. En het tweede: de scampi in whiskey met geroosterde tomaat. Gek he? Geen dessert! Al zijn zijn aardbeien met cava, basilicummascarpone en pijnboompitten ook niet te versmaden!

 

Messy Chef Jelle Beeckman, Lekker Normaal Abnormaal Lekker

 

Jelle, je blogmama is trots op je! Voor wie dit nu niet snapt, in zijn uitgebreide dankwoord schrijft Jelle: “De vele collega-bloggers voor de dagelijkse inspiratie en feedback. Myriam, mijn blogmama, voor je raad en je altijd eerlijke mening.” Hoe fijn is dat? Ik sta gewoon vermeld in Jelle zijn boek. Nog een goede reden om het te kopen, want die zijn er in overvloed: een fijn boek met dito recepten waar je heel veel uit zal koken. Eentje waarmee je direct aan de slag wil gaan. Geen salontafelboek, maar eentje dat gaat vuil worden omdat je er zo vaak gaat uit koken!

 

Messy Chef Jelle Beeckman, Lekker Normaal Abnormaal Lekker

 

Titel: Lekker normaal, abnormaal lekker is te koop in de boekhandel en online
Auteur: Jelle Beeckman
Uitgeverij: Borgerhoff & Lamberigts
Formaat: 190 mm x 245 mm
Aantal pagina’s: 192
Prijs: 24,99 euro
ISBN: 9789463931779

Related Post

Dit recept printen? Print dit recept

MIS GEEN ENKEL RECEPT!

Schrijf je in en ontvang elk nieuw recept of blogartikel automatisch in je mailbox. Nu doen!

Voeg je bij 4.531 andere abonnees

ARCHIEF

2 Reacties

 1. Liesbeth Buyse

  Bij mij werd de vol-au-vent aan ‘t spit al geserveerd, wat een smaakbom! Mooie familie zijn jullie ? groetjes v jullie foodie-dochter/zus, snappen wie snappen kan haha!

  Antwoord
 2. Ingrid De Maeyer

  De whiskey scampi’s staan hier ook al met stip op één om klaar te maken…hoewel ik bij iedere draai van een bladzijde in het boek wel een nieuwe favoriet heb! Hilarische bindteksten ook!

  Antwoord

Trackbacks/Pingbacks

 1. Scampi in whiskey met geroosterde tomaat - […] aan het maken. Hij heeft nog maar onlangs een boek uit én dat is al aan de tweede druk…

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Insta inspiration

Messy Chef Jelle Beeckman, Lekker Normaal Abnormaal Lekker

by Myriam Minne time to read: 3 min
3