Sacha de Boer, Joie de Vivre

Als jullie van mijn blog en van mijn kookstijl houden (en daar ga ik gemakkelijkheidshalve maar vanuit), dan gaan jullie absoluut fan zijn van dit nieuwe kookboek Joie de Vivre. Tien topchefs gaan in Joie de Vivre aan de slag met een oud Frans klassiek kookboek uit 1873 (!) en geven hieraan een originele en moderne twist. Het resultaat? Zestig recepten waarmee ik – op enkele uitzonderingen na (voor kalfslever sta ik niet te springen) – direct aan de slag zou willen gaan.

 

Sacha de Boer, Joie de Vivre

 

En niet alleen de chefs, recepten en receptfoto’s zijn top, ook de sfeerfoto’s doen je echt wegdromen van een dagje leven als God in Frankrijk, meer bepaald in de Bourgogne. Sacha de Boer is, samen met Babs Ansink (journaliste) en Janine Smits (styliste), een van de drie initiatiefnemers van het boek en is fotografe ‘om den brode’ en dat is eraan te zien. Wat is Joie de Vivre prachtig vormgegeven: met foto’s van het eeuwenoude huis waar Janine op zolder het stokoude kookboek ontdekte, met foto’s van het platteland zoals je dat alleen nog in Frankrijk aantreft,… Sorry, ik word er zelfs lyrisch van (zeker nu ik in mijn kot moet blijven).

 

Sacha de Boer, Joie de Vivre

 

Maar over naar de essentie van het boek. Wie zijn die 10 topchefs? Seppe Nobels, Jonnie Boer, Jacob Jan Boerma, Wout Bru, Angélique Schmeinck, Jean Beddington, Ron Blaauw, Nicolas Misera, Margo Reuten en Erik Van Loo. Een paar nobele onbekenden, maar ook heel bekende namen voor mij. Bij Seppe, Wout en Ron ging ik al eten. Van Angélique heb ik een kookboek staan. Jonnie Boer van sterrenrestaurant Librije ken ik uiteraard ook (ter info, de man heeft heerlijke kruidenmixen te koop bij Albert Heijn). Maar de rest van de chefs (sorry dames en heren!) zijn mij dus onbekend.

 

Sacha de Boer, Joie de Vivre

 

Elke chef stelt dus twee 3-gangenmenu’s voor, gebaseerd op een recept uit het oude kookboek en dat zijn vaak pareltjes! Het eerste recept dat op mijn TO DO-lijst komt zijn de Moules aux fines herbes die Wout Bru omtoverde tot mosselen à la Wout Bru. (En het goede nieuws is, als ik een persbericht dat ik kreeg mag geloven, dat er vanaf deze week weer Zeeuwse mosselen zijn!). En verder dus zowat het hele boek. Zeg nu zelf: rivierkreeftensoep, mousse van patrijs met tapenade van cantharellen, stoverij van draadjesvlees met mosterdmayonaise-espuma en dan die desserts, jongens toch! Bavaroistaartjes met rood fruit en bramensaus, champagnesabayon met sereh-ijs, suikerwafeltjes en mandarijn, crème brûlée en macarons met bananenkaramel,… enz enz.

 

Sacha de Boer, Joie de Vivre

 

Let op: Joie de Vivre is géén kookboek waaruit je snel, snel even iets klaarmaakt. Het is een boek door en voor levensgenieters. Eten is een noodzaak en koken is een kunst, een leuze die dit boek 200% uitstraalt in al zijn facetten. Pst, ’t is bijna vaderdag. 😉

 

Sacha de Boer, Joie de Vivre

 

Titel: Joie de Vivre is te koop in de boekhandel of beter nog online.
Auteurs: Sacha de Boer, Janine Smits en Babs Assink
Uitgeverij: Terra
Formaat: 210 mm x 280 mm – hardcover
Aantal pagina’s: 207
Prijs: 29,99 euro
ISBN: 9789089898234

 

Sacha de Boer, Joie de Vivre

Related Post

Tags: , , , , ,

Sacha de Boer, Joie de Vivre

by Myriam Minne time to read: 2 min
7
%d bloggers liken dit: