Hap en Tap logo zonder streep
Sacha de Boer, Joie de Vivre

Sacha de Boer, Joie de Vivre

26 mei 2020 | Kookboeken, Reviews

Als jullie van mijn blog en van mijn kookstijl houden (en daar ga ik gemakkelijkheidshalve maar vanuit), dan gaan jullie absoluut fan zijn van dit nieuwe kookboek Joie de Vivre. Tien topchefs gaan in Joie de Vivre aan de slag met een oud Frans klassiek kookboek uit 1873 (!) en geven hieraan een originele en moderne twist. Het resultaat? Zestig recepten waarmee ik – op enkele uitzonderingen na (voor kalfslever sta ik niet te springen) – direct aan de slag zou willen gaan.

 

Sacha de Boer, Joie de Vivre

 

En niet alleen de chefs, recepten en receptfoto’s zijn top, ook de sfeerfoto’s doen je echt wegdromen van een dagje leven als God in Frankrijk, meer bepaald in de Bourgogne. Sacha de Boer is, samen met Babs Ansink (journaliste) en Janine Smits (styliste), een van de drie initiatiefnemers van het boek en is fotografe ‘om den brode’ en dat is eraan te zien. Wat is Joie de Vivre prachtig vormgegeven: met foto’s van het eeuwenoude huis waar Janine op zolder het stokoude kookboek ontdekte, met foto’s van het platteland zoals je dat alleen nog in Frankrijk aantreft,… Sorry, ik word er zelfs lyrisch van (zeker nu ik in mijn kot moet blijven).

 

Sacha de Boer, Joie de Vivre

 

Maar over naar de essentie van het boek. Wie zijn die 10 topchefs? Seppe Nobels, Jonnie Boer, Jacob Jan Boerma, Wout Bru, Angélique Schmeinck, Jean Beddington, Ron Blaauw, Nicolas Misera, Margo Reuten en Erik Van Loo. Een paar nobele onbekenden, maar ook heel bekende namen voor mij. Bij Seppe, Wout en Ron ging ik al eten. Van Angélique heb ik een kookboek staan. Jonnie Boer van sterrenrestaurant Librije ken ik uiteraard ook (ter info, de man heeft heerlijke kruidenmixen te koop bij Albert Heijn). Maar de rest van de chefs (sorry dames en heren!) zijn mij dus onbekend.

 

Sacha de Boer, Joie de Vivre

 

Elke chef stelt dus twee 3-gangenmenu’s voor, gebaseerd op een recept uit het oude kookboek en dat zijn vaak pareltjes! Het eerste recept dat op mijn TO DO-lijst komt zijn de Moules aux fines herbes die Wout Bru omtoverde tot mosselen à la Wout Bru. (En het goede nieuws is, als ik een persbericht dat ik kreeg mag geloven, dat er vanaf deze week weer Zeeuwse mosselen zijn!). En verder dus zowat het hele boek. Zeg nu zelf: rivierkreeftensoep, mousse van patrijs met tapenade van cantharellen, stoverij van draadjesvlees met mosterdmayonaise-espuma en dan die desserts, jongens toch! Bavaroistaartjes met rood fruit en bramensaus, champagnesabayon met sereh-ijs, suikerwafeltjes en mandarijn, crème brûlée en macarons met bananenkaramel,… enz enz.

 

Sacha de Boer, Joie de Vivre

 

Let op: Joie de Vivre is géén kookboek waaruit je snel, snel even iets klaarmaakt. Het is een boek door en voor levensgenieters. Eten is een noodzaak en koken is een kunst, een leuze die dit boek 200% uitstraalt in al zijn facetten. Pst, ’t is bijna vaderdag. 😉

 

Sacha de Boer, Joie de Vivre

 

Titel: Joie de Vivre is te koop in de boekhandel of beter nog online.
Auteurs: Sacha de Boer, Janine Smits en Babs Assink
Uitgeverij: Terra
Formaat: 210 mm x 280 mm – hardcover
Aantal pagina’s: 207
Prijs: 29,99 euro
ISBN: 9789089898234

 

Sacha de Boer, Joie de Vivre

Related Post

Dit recept printen? Print dit recept

MIS GEEN ENKEL RECEPT!

Schrijf je in en ontvang elk nieuw recept of blogartikel automatisch in je mailbox. Nu doen!

Voeg je bij 4.434 andere abonnees

ARCHIEF

This error message is only visible to WordPress admins
There has been a problem with your Instagram Feed.

7 Reacties

  1. Christine

    Het boek is te koop in de boekhandel met de opmerking “beter nog online” is mij in het verkeerde keelgat geschoten. Klik je op online dan kom je op de website van De Standaardboekhandel die daarna reclame voor kookboeken doorstuurt. Koop lokaal geldt ook voor boekhandels die het in deze tijden ook moeilijk hebben.

    Antwoord
    • Myriam Minne

      Dag Christine,
      Ik heb speciaal ‘beter nog online’ gebruikt om te vermijden dat mensen ‘uit hun kot’ moeten komen. Bij het kiezen van de link heb ik erop toegezien om voor Standaard Boekhandel te kiezen, een Belgische boekhandel en niet een Bol.com bvb.
      Groetjes,
      Myriam

      Antwoord
  2. Hennie van Heerden

    Heb het boek gelijk aangeschaft en wat had je gelijk!! Ik heb honderden kookboeken maar deze springt er echt uit. Prachtige gerechten, hele mooie styling en fotografie. En in dat huis zou ik zo willen wonen!! Dank voor de tip!

    Antwoord
    • Myriam Minne

      Je reactie doet me oprecht plezier! Geniet van het boek en van het koken of bakken eruit! ?

      Antwoord
  3. Frans

    Schitterend boek met mooie gerechten. Wordt genieten. De foto’s zijn prachtig maar minder mag ook. Zou graag i.p.v. enkele foto’s een paar originele recepten willen zien.
    Maar boek is absoluut een aanrader.

    Antwoord
  4. Janssens Kristel

    Dit kon ik niet laten voorbij gaan, heb het boek besteld 🙂
    Alles klopt gewoon…. zelf hobbykok (trouwens net zoals jij in Spermalie heel wat opgestoken) , j’adore la France en ja …onze Chambre d’hôtes in la douce France heet ‘La joie de vivre’.

    Antwoord
    • Myriam Minne

      Oooh chancarde ! Een chambre d’hôtes in la douce France. Le bonheur !

      Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Insta inspiration

We are on Instagram
This error message is only visible to WordPress admins
There has been a problem with your Instagram Feed.

Sacha de Boer, Joie de Vivre

by Myriam Minne time to read: 2 min
7