Hap en Tap logo zonder streep

Alleen maar lof voor restaurant Lof in Gent!

8 apr 2019 | Restokes, speciaalzaken & kookwinkels, Reviews

Ik stond voor een dilemma. Ik moest kiezen tussen ofwel een stresserend avondje voor tv, nagelbijtend (ah neen, just, daar was ik mee gestopt!) toekijkend hoe Club Brugge het er vanaf bracht op het veld van Anderlecht, ofwel gezellig gaan dineren in het nieuwe restaurant Lof in Gent. Ik wikte en woog en besloot dan toch maar om in te gaan op de uitnodiging van Lof. Ver weg van alle voetbalstress. (Al had ik daar wel een inschattingsfout gemaakt. Mijn apps, mijn vrienden via messenger, mijn dochter via sms hielden me constant op de hoogte van de stand van zaken in het Astridpark en het was toch weer bibberen tot het laatste fluitsignaal. Maar eind goed, al goed!)

 

Alleen maar lof voor restaurant Lof in Gent!

 

Restaurant Lof is ondergebracht in het Pillows Grand Hotel Reylof. Het herenhuis in Louis XIV-stijl ligt op een steenworp afstand van het historische centrum van Gent, maar aangezien ze over een valet service beschikken, heb je alleen maar de voordelen van de stad en niet de nadelen. Een van die voordelen mochten we direct aan den lijve ondervinden: we wandelden 5 minuten en kwamen aan bij het Design Museum waar een gids ons in een recordtempo de aanwezige food items liet zien. We kregen er ook meteen de 3 amuses van Lof te proeven: een tartelette met paling, crème van ei, ponzu en aubergine, een Zeeuwse platte oester met zoetzure komkommer, yoghurt emulsie en mierikswortel en tot slot een bijzonder originele, nl. een gebrande ui opgevuld met steak tartaar, beurre noisette en bieslook. (Die parkeer ik in mijn achterhoofd om thuis eens te proberen namaken!).

 

Alleen maar lof voor restaurant Lof in Gent!

 

De toon was gezet. De kookstijl van chef Jasper Maatman werd direct duidelijk: “Eenvoud is het sleutelwoord bij LOF.  Ik werk graag met lokale producten en vis uit de Noordzee en de Oosterschelde staan dan ook steevast op mijn menu. Lekker eten is mijn passie en ook in mijn vrije tijd ga ik steeds op zoek naar nieuwe trends in binnen- en buitenland. Bij LOF wil ik onze gasten laten genieten van frisse en lichte hoogstaande gerechten in een informele, no-nonsense setting.”.

 

Alleen maar lof voor restaurant Lof in Gent!

 

Ik keek al uit naar het vervolg van het diner in het recent vernieuwde en bijzonder smaakvol ingerichte restaurant. Daar werd ons een 4-gangen menu geserveerd van de hand van… Ron Blaauw. Hoezo? De chef was toch Jasper Maatman? Inderdaad, maar die kookt volgens het met een Michelin ster bekroonde gastrobar-concept van Ron Blaauw. Voor ons exclusieve gezelschap, bestaande uit vooraanstaande culinaire journalisten, was Ron zelf(s) speciaal naar Gent afgezakt. Hij roerde niet alleen mee in de potten, hij diende ook mee op.

 

Alleen maar lof voor restaurant Lof in Gent!

 

Wat er op tafel kwam, was effenaf van een bijzonder hoog niveau. Mijn tafelgenote, sales manager Christine Dierickx, stak de ambitie om op termijn ook een Michelin ster binnen te rijven met Lof dan ook niet onder stoelen of banken. Achtereenvolgens serveerden Ron en Jasper ons een tartaar van makreel met ramenas, crème van dille en zoetzuur mosterdzaad, gegrilde zeeduivel met gestoofde spinazie, rouille en Parmezaanse kaas, Lof’s Boneless Spare Ribs met een frisse salade van wortel en huisgemaakte sambal en als dessert Ron’s Surprise Egg. Zowel het hoofdgerecht als het dessert zijn signature dishes van Ron Blaauw die ook in zijn gastrobars geserveerd worden. Je hoeft dus niet meer helemaal naar Amsterdam of naar Ouderkerk aan de Amstel om deze zaligheden te proeven. Dat kan van dinsdag tot en met zaterdag gewoon bij Lof in Gent. Bij mooi weer kan je trouwens terecht op het heerlijke terras in de binnentuin. Private Dining Rooms zijn beschikbaar vanaf acht personen.

 

Alleen maar lof voor restaurant Lof in Gent!

 

Pssst, ook de wijntjes mogen er zijn trouwens. Sommelier Veerle Loontjes zorgt continu voor een zorgvuldig samengestelde wijnkaart. Veerle vertelt enthousiast: “Wijnen zijn mijn absolute passie en ik vind het elke dag opnieuw een fantastisch uitdaging om onze gasten te verrassen met een goed glas wijn dat perfect past bij hun gerecht en hun eigen smaak.”.

 

Alleen maar lof voor restaurant Lof in Gent!

 

Is in België de drempel om het restaurant van een hotel binnen te stappen nog steeds vrij hoog, dan is die er in het buitenland al lang niet meer. Parijs, Londen, Amsterdam,… de hotelrestaurants gooien er hoge ogen. De hoogste tijd dat ons landje dit voorbeeld volgt. Allen naar Lof, zou ik zeggen.

 

Alleen maar lof voor restaurant Lof in Gent!

 

Praktische details:
LOF Restaurant
Hoogstraat 36 – 9000 Gent
T +32 9 235 40 70
E info@lofrestaurant.com
www.lofrestaurant.com

Related Post

Dit recept printen? Print dit recept

MIS GEEN ENKEL RECEPT!

Schrijf je in en ontvang elk nieuw recept of blogartikel automatisch in je mailbox. Nu doen!

Voeg je bij 4.531 andere abonnees

ARCHIEF

6 Reacties

 1. fieke

  Wauw, prachtig interieur ook!

  Antwoord
 2. Berbiers

  Top chef 10/10

  Antwoord
   • Rita

    Wanneer komt er een nieuw menu ?

    Antwoord
    • Myriam Minne

     Welk menu bedoel je, Rita?
     Een nieuw menu bij Lof of mijn kerstmenu?

     Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Insta inspiration

Alleen maar lof voor restaurant Lof in Gent!

by Myriam Minne time to read: 3 min
6