Hap en Tap logo zonder streep
Honderdjarige KitchenAid viert verjaardag met Roger Vandamme... én met mij!

Honderdjarige KitchenAid viert verjaardag met Roger van Damme… én met mij!

1 apr 2019 | Events, Reviews

Soms gaan er weken voorbij zonder dat er iets noemenswaardigs gebeurt en dan krijg je ineens 2 Uitnodigingen met grote U na elkaar: op donderdagavond gaan eten in een **-sterrenrestaurant voor Elvea en op vrijdag een event dat – voor mij als bakfanaat – zo mogelijk nog leuker is, nl. het verjaardagsfeestje van een eeuweling, KitchenAid.

 

Honderdjarige KitchenAid viert verjaardag met Roger Vandamme... én met mij!

 

De invite luidde als volgt: “How are you? We hope you are having a wonderful day! We noticed your love for food and baking and we thought you might like to know about our little celebration…
KitchenAid would like to invite you to our blogger event on Friday, the 15th of March to celebrate our birthday: 100 years of KitchenAid. The event will take place in Antwerp at Chocolate Nation (2 min walk from the Antwerp Central Station).

Come join us for a day of cooking, eating and hanging out with pastry chef Roger Van Damme and others who love cooking just as much as you do!…

The KitchenAid team

How we plan the day
10:30 – 11:00 Breakfast and coffee moment
11:00 – 13:00 Workshop with Roger Van Damme
13:00 – 13:30 Apéro at Criollo Bar
13:30 – 14:30 Lunch at Octave
14:30 Start “The Belgian Chocolate Experience”
We end the day with a drink and a fun chat (possibly about food).

Op het moment dat het mailtje in mijn mailbox belandde, een vrijdagnamiddag om 16u, was ik net mijn wekelijkse boodschappen aan het doen, maar ik kon niet snel genoeg antwoorden dat ik erbij wilde zijn. Dat ik daarvoor een dag verlof moest ‘opofferen’ nam ik er graag bij.

En zo gebeurde het dat ik na een te korte nacht na het Elvea-event de trein nam richting Anwerpen voor hét verjaardagsfeestje van het jaar in Chocolate Nation. Ik kende Chocolate Nation nog niet en ging alvast eens piepen op de website. Blijkt dat dit het grootste Belgische chocolademuseum ter wereld is. Whoop, whoop, helemaal mijn ding dus!

 

Honderdjarige KitchenAid viert verjaardag met Roger Vandamme... én met mij!

 

Maar first things first, een workshop met Roger Van Damme. Uiteraard ben ik in mijn lange blogcarrière Roger al tegen het lijf gelopen (ik was ooit in zijn restaurant Het Gebaar uitgenodigd voor een foodpairing event met Parmaham), maar een workshop kreeg ik nog nooit. Hij leerde ons alle kneepjes i.v.m. het werken met chocolade, ondertussen strooiend met tips en recepten:

– werk nooit met gelatineblaadjes maar met gelatinepoeder. Gelatineblaadjes moeten 24 uur wellen in koud water, terwijl dat met poeder slechts 10 minuten duurt. Bovendien heb je gelatineblaadjes in ‘duusd’ verschillende grammages, van 2 gram per blaadje tot 4 gram per blaadje. Dus wanneer een recept 1 gelatineblaadje vermeldt, weet je eigenlijk nooit hoeveel gram gelatine bedoeld wordt.

– wanneer je een hoge taart gebakken hebt en je wil die vullen met ganache, geef dan voor je ze horizontaal middendoor snijdt eerst een kleine vertikale inkeping aan de rand van de taart. Zo kan je de twee helften, nadat je een ervan ingestreken hebt met ganache, perfect terug op elkaar plaatsen. Zo eenvoudig kan het dus zijn.

Tot slot deelde hij ook nog zijn recept voor chocoladebiscuit en -ganache. Ik kan jullie verzekeren: dit is yummy for the tummy of om het in het West-Vlaams uit te drukken, ’t is van lek me liptje! Het recept voor de chocoladebiscuit rammelde hij zo snel af dat ik het niet kon noteren, maar dat staat gewoon op de site van Njam te lezen, verklapte hij. Hij toonde het recept ook voor, gebruik makend van het gloednieuwe accessoire dat op de KitchenAid staande mixer past: de zeef met weegschaal die maar liefst 3 functies combineert: wegen, zeven én de gezeefde ingrediënten “en pluie” aan de biscuit toevoegen. Ik weet weer waarvoor gespaard. ?

Het recept voor de chocoladeganache lukte dan weer wel om neer te pennen:
Week 7 g gelatinepoeder in 35 g water gedurende 10 min.
Verwarm 850 g room, 85 g melk en 110 g suiker tot 65° C. Voeg van het vuur 225 g pure chocolade (met 70% cacao) toe: mix de chocolade eronder in de KitchenAid blender gedurende 30 sec.
Roer er tot slot de gewelde gelatine onder.
Zet de chocoladeganache minimum 24 uur in de koelkast. Niet korter!
Klop de chocoladeganache na 24 uur heel traag op in de KitchenAid staande mixer.
Hierna kan je hem naar hartelust uitsmeren op de chocoladebiscuit. De ganache is lekker (en) stevig en loopt niet weg.

 

Honderdjarige KitchenAid viert verjaardag met Roger Vandamme... én met mij!

 

Na de heel plezante workshop waar we in groepjes elk onze chocoladebiscuit naar eigen fantasie mochten afwerken, was het tijd voor de lunch bij Octave. Maar niet voor we eerst een mocktail of cocktail geserveerd kregen door de hipster barmannen. Ik ging voor het laatste. Wat had je nu gedacht? ? Over de lunch kan ik kort zijn: de garnaalkroketten en het visje smaakten prima. Alles was supervers en met goede producten bereid. Octave, een adresje om nog eens terug te keren.

 

Honderdjarige KitchenAid viert verjaardag met Roger Vandamme... én met mij!

 

En wat er ook eentje is om nog eens terug te keren, dat is Chocolate Nation. Wat een fijn museum en dat terwijl ik eigenlijk totaal niet into musea ben. Nu ja, het onderwerp, chocolade, spreekt me natuurlijk wel aan. Het is een interactieve tentoonstelling waar je niet alleen je ogen de kost geeft, ook je smaakpapillen komen aan hun trekken, want er kan uitgebreid geproefd worden. I’ll be back! Al was het maar om in de shop de speciale chocoladesoorten te kopen waar je anders moeilijk aangeraakt. Ik heb alvast 1 zakje Callebaut Gold callets gekocht. Wordt vervolgd.

 

Honderdjarige KitchenAid viert verjaardag met Roger Vandamme... én met mij!

 

Het verjaardagsfeestje van KitchenAid was voor mij nu al dé party of the year. Bedankt dat ik erbij mocht zijn. Psssst, er volgt binnenkort een actie op mijn blog / social media kanalen waarbij ik zomaar eventjes een KitchenAid staande mixer mag weggeven. Hoe zot is dat! Blijf mij dus volgen.

Meegenieten van het KitchenAid verjaardagsfeestje? Bekijk dan even deze video:

 

Je herkent me aan het blauw-zwarte gsm-covertje. ?

Related Post

Dit recept printen? Print dit recept

MIS GEEN ENKEL RECEPT!

Schrijf je in en ontvang elk nieuw recept of blogartikel automatisch in je mailbox. Nu doen!

Voeg je bij 4.472 andere abonnees

ARCHIEF

4 Reacties

 1. Marinette

  Dat moet een hele fijne dag geweest zijn. Mijn speekselklieren werkten al bij het lezen van Uw blog.

  Antwoord
  • Myriam Minne

   Het was inderdaad een topdag, Marinette. Een bijzonder leuk event met toffe collega’s en een fijn merk! En Roger die was gewoon de kers op de taart. Letterlijk en figuurlijk.
   Liefs
   Myriam

   Antwoord
 2. decock monique

  Super tof voor jou ,dat te mogen meemaken !
  Grs,Monique.

  Antwoord
  • Myriam Minne

   Absoluut, Monique, heel tof om mee te maken. Ik krijg echt een boost van zo’n leuke dingen. Die doen me beseffen dat ik echt bevoorrecht ben!
   Liefs
   Myriam

   Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Insta inspiration

Honderdjarige KitchenAid viert verjaardag met Roger van Damme… én met mij!

by Myriam Minne time to read: 4 min
4