Of ik eens een initiatie pottenbakken wilde komen volgen bij Claymates in Gent? Die vraag viel vorige week in mijn mailbox. Drie heen-en-weer mailtjes in amper 5 minuten later was de afspraak bevestigd. Om maar te zeggen hoe enthousiast ik was! (Al was ik dat veel minder toen zaterdagmorgen om 7 uur mijn wekker afging na slechts een dikke 4 uur slaap. De oorzaak: een etentje bij David Da Costa met onze vrienden uit Olen die hun laatste trein gemist hadden met taxi Eddy en Myriam heen en terug naar Olen als gevolg.) Pottenbakken is hip en stond al lang op mijn To Do-lijst. Weer iets dat ik kan afvinken! (Het wegvallen van mijn marathonschema voor Tokio heeft dan toch ook voordelen.)
Claymates is ondergebracht in een fabriekspand in St. Denijs Westrem, op een steenworp van het afrittencomplex van de E40, en beschikt over een ruime parking. Het is geen studio waar je een opleiding kan volgen om te leren pottenbakken. Wat is het dan wel? Een plek waar mensen (vooral dames) 7/7 dagen, 24/24 uur terechtkunnen om hun hobby te beoefenen. Ideaal dus voor wie geen zin of geld heeft om te investeren in een draaitafel en/of oven. Of voor wie de rompslomp van pottenbakken thuis niet ziet zitten. (Draai of keer het zoals je wil, die klei die kruipt overal). Of voor wie zich niet elke week op hetzelfde tijdstip kan vrijmaken voor een cursus. Een tof concept dat ik live ontdekte tijdens een initiatieles draaien.
Om klokslag 9 uur druppelden de 5 cursisten binnen: 4 jonge meisjes en 1 oude blogster. 😀 Een ding gemeenschappelijk: een beetje onzeker. Maar we werden snel op ons gemak gesteld door de lesgeefster van dienst Delphine Devos van het gelijknamige atelier: er heeft nog nooit iemand de initiatie gevolgd die er niet in geslaagd is om een kommetje te maken. “Het moet een keer de eerste keer zijn”, merkte een cursiste gevat op, met een zenuwachtig lachsalvo als gevolg.
We startten met het kneden van de klei. Een pak klei kan immers heel wat ongelijkheden bevatten en door je klei te kneden zorg je ervoor dat het vochtgehalte doorheen de klei gelijk is en eventuele luchtbellen verdwijnen. Bovendien zorg je ervoor dat de klei een stuk makkelijker is om mee te werken. So far, so good. Kneden, dat kan ik!
Maar toen kwam het echte werk: dat bolletje klei tot een kommetje draaien. Het is ongelooflijk aan hoeveel dingen je tegelijkertijd moet denken: de snelheid van je draaitafel, de houding en druk van je hand/vingers, je arm laten steunen in je heup (ik heb dus te korte armen!), voldoende water toevoegen,… Leren pottenbakken is precies zoals leren autorijden: je moet 100% gefocust zijn of je gaat de mist in. Maar in tegenstelling tot autorijden dat eerder stresserend is, is dit net rustgevend: je kan/moet je alleen maar focussen op je handwerk, waardoor je al je zorgen/stress (of vermoeidheid in mijn geval) vergeet. Na 2 kommetjes waarbij ik er niets van bakte (letterlijk!), slaagde ik er toch nog in om 2 min of meer acceptabele kommetjes te draaien. Het mooiste zal worden afgewerkt: drogen, trimmen, bakken, glazuren en nogmaals bakken, een proces van een paar weken. Ik kijk al uit naar het eindresultaat: mijn eigen Hap & Tap kommetje. Ik koos voor donkerblauw glazuur trouwens. Ah jaaaaa!
Zelf ook eens proeven van het pottenbakken? Dat kan! Voor 55 EUR kan je op dinsdagavond en zaterdagvoormiddag bij Claymates terecht voor een initiatie. Maar let op! Voor je het weet, heb je de smaak te pakken en ben je aan het pottenbakken in bijberoep, zoals Sylvie die ik tegenkwam bij Claymates. It’s a small world! Ik ken Sylvie van toen ik ambassadrice was van Neckermann. Ondertussen maakte Sylvie een carrièreswitch en ging ze dus aan het pottenbakken onder de naam Syl.fie Ceramics. Ik heb ondertussen twee van haar prachtige creaties in mijn bezit en die ga ik heel binnenkort eens gebruiken om een gerecht te presenteren.
Claymates
Twaalfapostelenstraat 6, 9051 Sint-Denijs-Westrem
Tel 0
Mail caroline@claymates.be
www.claymates.eu
0 reacties