Hap en Tap logo zonder streep
Pop-up Sali- gastronomie in Zwevezeelse pastorie

Pop-up Sali: gastronomie in Zwevezeelse pastorie

5 jul 2021 | Restokes, speciaalzaken & kookwinkels, Reviews

De tijd dat Jo Nelissen, mijn vroegere chef aan Spermalie, zijn eigen restaurant had in Brugge ligt al even achter hem, maar hij is het absoluut nog niet verleerd. Integendeel. Wat hij uit de mobiele keuken te voorschijn tovert in Pop-up Sali in Zwevezele is van topniveau! Jo roert er nog in de potten tot en met 11 juli, daarna is het achtereenvolgens de beurt aan andere gastchefs en dat zijn ook niet van de minste: Steven Devriendt van Cuisine Kwizien volgt Jo op van 13/07 t/m 25/07. Sam Van Houcke van restaurant Maste is aan de beurt van 27/07 t/m 15/08 en Ignace Wattenberge van restaurant Lys d’Or sluit het rijtje af van 17/08 – 29/08.

Vorige week donderdag, 2 dagen na de opening van Sali, reden mijn man en ik naar Zwevezele in hartje West-Vlaanderen, waar onze roots liggen. De zon kwam door de wolken piepen waardoor we het aperitief konden nuttigen in de prachttuin van de pastorie. Die is bijzonder gezellig aangekleed met lampionnen, gigantische vazen, lounge zetels met kleurrijke kussens,… Ibiza style. Je waant je meteen met vakantie. En al helemaal wanneer de cocktails geserveerd worden. Ik koos voor een whisky sour (raar, maar waar, I love all things sour!), terwijl mijn man zich liet verleiden door een mocktail op basis van framboos.

Bij het aperitief komen 2 pareltjes van hapjes, letterlijk en figuurlijk: een met ganzenlever, rode biet en chocolade en een met een mossel Boemboe bali, kalamansie, selder en lavas. Echte smaakbommetjes én een lust voor het oog! Na het aperitiefmoment nemen we binnen plaats. Ook hier getuigt de inrichting van bijzonder veel smaak: stijlvol en hedendaags met extra punten voor de comfortabele kuipzetels.

De kookstijl van Jo zoals ik me die herinner is smaakvol op basis van de beste verse seizoensingrediënten met veel verfijning. Een keuken met als essentie de techniek, evenwicht, productkwaliteit en diepgang. Dat was vroeger zo en is nog steeds zo. Hij had donderdagavond trouwens een ‘souschef’ van jewelste: Sam Van Houcke van restaurant Maste.

Starten doet hij met een mooi stukje schol met tomatencompote, dragon, daslookolie, een emulsie van bieslook, schuimige kaaswei en fregola. In het glas een zeer interessante pairing met een witte wijn van Domaine Goisot uit de Bourgogne.

Voor 15 EUR kan je het standaard 3-gangenmenu nog uitbreiden met een tussengerecht: gebakken langoustines worden gecombineerd met gebakken venkel, linzen, harissa olie, gepofte wortel en sesam. In het glas komt een passende Castro Martin uit het noord-westen van Spanje.

Als hoofdgerecht van chef Nelissen komt een bereiding van kalfsvlees. Hierbij aubergine, Corazon tomaat, kalfsjus, pickles en aardappel. De XB 2018, een 100% syrah van jonge stokken van producent La Terrasse d’Elise uit de Languedoc zorgt voor extra body.

Het dessert is een verrassende combinatie van gebakken ardbeien, koffie crunch, bailey’s schuim en een sorbet van aardbei. Delicieus!

Wie liever een avond in de garden spendeert, komt aan z’n trekken met een selectie urban food en fingerfood op de kaart.

Pop-Up Sali praktisch:
Kerkstraat 3
8750 Wingene

info@bistrosali.be
0471 98 85 22
www.bistrosali.be

Elke twee weken wordt er gewisseld van chef zodat je de hele zomer lang kan nagenieten van unieke culinaire gerechten. Tijdens je etentje proef je van 2 amuses en 3 gangen en dat voor 59 euro (exclusief drankjes).

De pop-up blijft nog open t/m 29 augustus.
Van dinsdag t/m zondag van 11u30 tot 23u30.

Ik werd uitgenodigd, maar mijn verslag geeft helemaal weer zoals ik het beleefd heb. Aanrader dus!

Related Post

Dit recept printen? Print dit recept

MIS GEEN ENKEL RECEPT!

Schrijf je in en ontvang elk nieuw recept of blogartikel automatisch in je mailbox. Nu doen!

Voeg je bij 4.472 andere abonnees

ARCHIEF

2 Reacties

  1. Liesbeth

    Dat ziet er daar heerlijk uit!

    Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Insta inspiration

Pop-up Sali: gastronomie in Zwevezeelse pastorie

by Myriam Minne time to read: 2 min
2