Hap en Tap logo zonder streep
Yasmine Marchal, Ongewoon zoet

Yasmine Marchal, Ongewoon zoet

25 jan 2021 | Kookboeken, Reviews

Ik herinner het me nog alsof het de dag van gisteren was: het bericht van mijn ex-collegaatje Yasmine Marchal die me stuurde dat haar zoontje Ilyas out of the blue de diagnose kreeg dat hij diabetes type 1 had. Dat was niet alleen een donderslag bij heldere hemel (diabetes type 1 is onomkeerbaar), maar ze vroeg me ook: hoe moet het nu verder met mijn bakblog? Mensen gaan denken dat Ilyas ziek is doordat ik teveel bak. Nu, voor alle duidelijkheid, diabetes type 1 is een auto-immuunziekte en heeft niets te maken met een ongezonde levensstijl of een teveel aan suiker. Het is pech hebben: de pancreas, die insuline aanmaakt om de suikers in je lijf te verwerken, stopt met werken.

 

Yasmine Marchal, Ongewoon zoet

 

Maar elk nadeel heb z’n voordeel (ook al willen/kunnen we dat op het moment zelf niet zien) en Yasmine maakte van de nood een deugd door gezonder te beginnen bakken. Ze verdiepte zich in de materie (voor mij is dit hogere wiskunde!) en deelde voortaan “diabetes proof” recepten op haar blog. Maar het kriebelde om een boek te maken en met Ongewoon zoet is dat een droom die uitkomt. En hoe! Ongewoon zoet is een prachtig boek geworden: mooie foto’s, lekkere recepten (ik weet niet wat eerst gemaakt), mooi lettertype (wat heb ik toch met lettertypes? Dat schreef hier onlangs ook al over het boek Pastry Crush),… kortom een aanrader. En niet alleen als je diabetes hebt!

 

Yasmine Marchal, Ongewoon zoet

 

Het boek is onderverdeeld in verschillende hoofdstukken: basics, what’s for breakfast, that’s the way the cookie crumbles, let them eat cake (and pie), high tea en last but not least party. Uiteraard start Yasmine pas met deze recepten nadat ze in een heel uitgebreide inleiding uitlegt hoe je het boek moet gebruiken, welke kitchen tools je moet hebben, wat je in je voorraadkast moet hebben staan, maar vooral hoe je slim kan omgaan met de combinatie van vetten, suikers en vezels, enz… Yasmine leert je hoe je eenvoudig rekening kan houden met de voedingswaarden van je ingrediënten en tegelijkertijd heerlijk gebak op tafel kan toveren waar iedereen van meegeniet. Ongewoon zoet is een bakboek met meer dan 50 heerlijke en haalbare recepten waarvan er meer dan 30 gluten- en/of lactosevrij zijn. Speciaal voor personen met diabetes vind je bij elk recept een handige berekening van het aantal koolhydraten per portie.

 

Yasmine Marchal, Ongewoon zoet

 

En dan even een woordje over de recepten. Die zien er dus allemaal even lekker uit. Mijn favoriet? Toch nog altijd haar luipaardbrood. Dat bijt nu al zo lang in mijn teen dat ik het nu maar eens moet maken. Alhoewel, haar gemarmerde pompoencake ziet er ook waanzinnig lekker uit. Of haar citroen-passievruchtentaart. En ook naar haar tahinkoekjes ben ik wel benieuwd en ik heb nog tahin staan. Of toch maar de marshmallow caramel bites? Die zijn to die for! Keuzestress! Kiezen is sowieso verliezen.

 

Yasmine Marchal, Ongewoon zoet

 

En na al dat moois volgt ook nog een dankwoord… en wie staat daarin vermeld? Just, ja, deze oma! “Bedankt Myriam van Hap & Tap, door jou is het allemaal begonnen en heb ik de bakkriebels helemaal te pakken gekregen. Jouw onuitputtelijke energie, perfectionisme en baktalent zijn een enorme inspiratie.” ?

 

Yasmine Marchal, Ongewoon zoet

 

Je vindt Ongewoon zoet online en in de boekhandel, maar voor een gesigneerd exemplaar kan je ook bij Yasmine zelf terecht via haar blog.

Titel: Ongewoon zoet
Auteur: Yasmine Marchal
Uitgeverij: Borgerhoff & Lamberigts
Formaat: 190 mm x 245 mm
Aantal pagina’s: 200
Prijs: 24,99 euro
ISBN: 9789463933711

 

Yasmine Marchal, Ongewoon zoet

Related Post

Dit recept printen? Print dit recept

MIS GEEN ENKEL RECEPT!

Schrijf je in en ontvang elk nieuw recept of blogartikel automatisch in je mailbox. Nu doen!

Voeg je bij 4.193 andere abonnees

ARCHIEF

2 Reacties

  1. Veerle

    Fijn dat dit in je blog uitgebreid aan bod komt.
    Voor iedereen goed om weten dat er degelijke bakboeken zijn voor personen met voedselbeperkingen. Dankjewel.

    Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Insta inspiration

Yasmine Marchal, Ongewoon zoet

by Myriam Minne time to read: 2 min
2
%d