Hap en Tap logo zonder streep
Komen eten in Oostende

Komen eten in Oostende

9 jan 2017 | Events, Hap & Tap op stap, Reviews

Oostende is goed bezig. En danΒ heb ik het niet over het weireldploegsje van Marc Coucke. Ja, dat is ook goed bezig met uitzondering van de laatste competitiewedstrijd waarin KVO ‘de boot inging’ thuisΒ tegen Eupen. πŸ˜‰ Neen, ik heb het over de dienst toerisme van Oostende. Die radiospotjes die ik steevast ’s morgens hoor wanneer ik naar mijn werk aan het rijden ben, doen mij op slag verlangen naar een vrije dag om in Oostende te gaan wandelen, winkelen, wafels eten,… Dus toen er een uitnodiging in mijn mailbox viel voor een culinaire Oostendse beleving, moest ik geen twee keer nadenken.

 

Komen eten in Oostende

 

Het opzet van de actie klonk me alvast als muziek in de oren: “Met “Op Oostendse Wijze” wil Oostende zijn chefs, restaurants en streekproducten in de kijker zetten. Gedurende 1 week in december, organseren we dagelijks een culinaire actie waarbij we een reeks bloggers uitnodigen voor een typisch Oostends etentje. Maar niet zomaar een etentje!Β WeΒ voorzien een exclusief appartement met zot zeezicht en een chef van een Oostends restaurant komt speciaal voor jullie zijn signature dish voorbereiden.Β Oostendse gezelligheid gegarandeerd dus! πŸ™‚

We zouden jou graag uitnodigen voor eenΒ diner voorbereid door de chef van biercafΓ© BotteltjeΒ waarbij we de Oostendse streekbieren in de spotlight zouden zetten.Β Het gerenommeerde biercafΓ© telt de grootste selectie van bieren & jenevers aan de Belgische kust.Β Alle gerechten zullen bereid worden op basis van (of alleszins met een touch) van regionale streekbieren.Β Enkele verschillende bieren zullen ook tijdens het diner geserveerd worden.Β Voor zij die nog willen, kan na het etentje ook nog een drankje aangeboden worden in het cafΓ© zelf.”

 

Komen eten in Oostende

 

Moar how seg! Het scheelde geen haar of een buikgriep kwam roet in het eten gooien, maar ik werkte ondanks mijn medisch attestΒ heel de dag van thuis zodat ik op D-day ’s avonds – zonder schuldgevoelens tegenover mijn baas – naar Oostende kon. Da’s een van de grote nadelen van de social media: iedereen, ook mijn baas, kijkt mee naar mijn Instagram stories. Heel de dag ziek in bed en ’s avonds de bloemetjes euh biertjes buitenzetten in Oostende zouΒ vraagtekens oproepen… Manlief kon (weeral eens) niet mee en foodie vriendin Ann was (weeral eens) een heel gewillig ‘slachtoffer’ om me te vergezellen.

Plaats van de afspraak was een poepchic appartement op de 33e verdieping van het Europacentrum, op een boogscheut van de zeedijk.Β Het flatgebouw is met z’n hoogte van 103,9 meter niet alleen het hoogste van Oostende, maar zelfsΒ van heel West-Vlaanderen! Daar stond de tafel gedekt voor 8 gasten… die elkaar niet kenden. Het leek precies Komen Eten wel, maar dan zonder hetΒ venijnige competitie-element Γ©n zonder de ambetanteriken of buitenbeentjes die wel een constante lijken in het programma… Alleen de sfeerΒ enΒ gezelligheid en het lekkere eten bleven over en ik verklap de clou nuΒ al: zowel voor sfeer en gezelligheid als voor de kookkunsten van James geef ik een welverdiende 10/10!

 

Op Temptation Island… als verleidster!?

Aan tafel een bonte bende. Links van mij zat Adeline ofteΒ Mrs. Esperanza, een 23-jarige studente journalistiek dieΒ blogt over alles wat op haar pad komt: fashion, travel, interior,… Een fijne dame met het hart op de tong, zoals later op de avond zou blijken. Naast Adeline had Karin plaatsgenomen die het op haar blog Mom Runs The CityΒ vooral heeft over haar loopmicrobe, haar zoontje, food, lifestyle,… DezeΒ bezige bij speelde een thuismatch want ze is van Oostende. Naast Karin zat GaΓ«tane, de dame van het PR-bureau AmbassyΒ dat de organisatie van de culinaire week voor z’n rekening nam. Op de kop van de tafel heeft James, de chef vanΒ biercafé BotteltjeΒ (speciaalΒ voor de foto) plaatsgenomen. Naast hem vinden weΒ Marc Strubbe, eigenaarΒ vanΒ brouwerij StrubbeΒ en een ‘vat’ vol ervaring als het op bierbrouwen aankomt. Naast Marc zat Bart van de blog Roeckie’s World (de familienaam van Bart is Deroeck, vandaar de naam van zijn blog). Bart is al heel lang heel actief op Instagram en ontdekte nog maar het afgelopen jaar het plezier van het bloggen over food, travel, coffee,… in het Engels! Karel, de vriend van Adeline en my foodie friend Ann maakten het gezelschap compleet.

 

Komen eten in Oostende

 

Naarmate de avond vorderde en de biertjes van brouwerij StrubbeΒ rijkelijk vloeiden, ging het er alsmaar vrolijker aan toe. De tongen werden (nog) losser en de lachsalvo’s waren niet uit de lucht. Om beurten vertelden we over onze dagelijkse bezigheden tot KarinΒ haar ‘boekje’ opendeed: ze had nog meegewerkt aan Temptation Island… Alleen, hetΒ woord ‘werken’ had niemand opgevangen en iedereen had begrepen dat ze nog ‘meegedaan’ had aan het beruchte programma. Onze fantasie sloeg danig op hol tot Adeline – gelukkig – dΓ© vraag stelde die op ieders lippen brandde: “Als verleidster?”. Hilariteit alom, natuurlijk, toen bleek dat KarinΒ alleen maar voor het productiehuis gewerkt had dat de uitzending maakte. Tot zover het geestige gezelschap, maar waarvoor we eigenlijk gekomen waren, was de gastronomische keuken van James Desimpelaere vanΒ biercafé BotteltjeΒ bereid met de biertjes vanΒ brouwerij Strubbe

 

Op Oostendse wijze

Cafe Botteltje is heinde en ver gekend in Oostende en omstreken. De Oostendse Karin van Mom Runs The City kende de bruine kroeg alvast uit haar jeugdjaren waar ze in ’t foefelkotje, zoals het op z’n Oostends zo plastisch omschreven wordt, haar eerste pintjes dronk. Nu, aan pintjes geen gebrek inΒ CafΓ© Botteltje: het cafΓ© heeft de grootste selectie bieren van de hele Belgische kust metΒ maar liefst 16 van de tap. Ben je een beerlover, dan is dit jouw place-to-be. Maar je kan er niet alleen bier drinken, ook voor jenever ben je er aan het juiste adres. Een hongertje gekregen van al dat drinken? Je kan er ook heerlijk dineren. Een klopke van de hamer daarna? Geen nood! Je kan ook blijven slapen in hun hotel (Marion) dat ze momenteel helemaal aan het renoveren zijn.

James had voor ons een bijzonder lekker menu in petto. Als hapje serveerde hij een crème van erwtjes, kwarteleitje, ingelegde witte kool, Coppa di Parma en gehakte walnoten. Bij deze amuse dronken we een G&T gemaakt met Lindemans gin, de eerste gin die op basis van distillaat van oude kriek gemaakt is. De toon was meteen gezet!

 

Komen eten in Oostende

 

Het voorgerecht dan: St. Jacques, dressing van Cantillon Kriek, linzen, sherrytomaat, blette rouge, erwtasperges en haringeitjes. In het glas kwam deΒ Dikke Mathile van brouwerij Strubbe, een amberkleurig ‘Ostens’ bier van hoge gisting. Verfijnd en smaakvol, het gerecht Γ©n het bier!

En ook voor het hoofdgerecht koos James voor producten uit de zee, nogal wiedes: zeewolf uit de oven met kruidenkorst, wilde boschampignons en sausje van Keyte Dobbel-Tripel. In het glas hetzelfde biertje.Β Een fenomenaal gerecht en het hoogtepunt van het menu! Nu ja,Β eerlijk is eerlijk, in de namiddag had JamesΒ voor dit gerecht wel assistentie gekregen van niemand minder danΒ Dagny Ros, de sympathieke Ijslandse. πŸ˜‰ Ontdek het filmpje Γ©n het recept hier.

Het dessert was een mini crΓ¨me brΓ»lΓ©e Sint-Bernardus Prior met een whiskeypeertje Gouden Carolus en verschillende toppings. In het glas een Ichtegem’s Grand Cru CuvΓ©e 2013,Β gebrouwen met 3 mouttypes en 4 hopsoorten. Een typisch zurige oud bruin, meer dan 2 jaar spontaan gegist op eikenhouten vat. Mijn favoriet!

 

Komen eten in Oostende

 

Met dit dessert kwam een einde aan wat een bijzonder fijne avond was: toffe nieuwe mensen leren kennen, heerlijke gerechten geproefd, lekkere biertjes gedronken,… Thanks, Oostende, for having me!

Related Post

Dit recept printen? Print dit recept

MIS GEEN ENKEL RECEPT!

Schrijf je in en ontvang elk nieuw recept of blogartikel automatisch in je mailbox. Nu doen!

Voeg je bij 4.485 andere abonnees

ARCHIEF

2 Reacties

  1. Claudine Bailly

    “Print dit recept”
    Je regrette, c’est l’article qui revient!
    Est-il possible d’avoir les recettes du menu?

    Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Insta inspiration

Komen eten in Oostende

by Myriam Minne time to read: 5 min
2