Het mooiste bewijs dat een boek in mijn smaak valt? Wanneer ik er al een recept uit maak nog voor mijn review ervan verschenen is. Dat is dus het geval met het kookboek “Vis” van Gaël Orieux. Ik maakte al de ruban van wijting, die eerstdaags zal verschijnen. Die zag er zo lekker (en) fris uit dat ik niet kon wachten.
Ik ben een visliefhebber. Als je mijn blog volgt, weet je dat ondertussen wel, denk ik. Na taart en dessert, is de categorie recepten met vis de meest uitgebreide. Het kookboek “Vis” van Gaël Orieu was dan ook… euh… spek voor mijn bek! ? Het begint al met de cover. Wat. Een. Mooie. Cover! En dat is nog maar de aankondiging van veel meer moois.
Na een uitgebreide inleiding van 16 pagina’s gaat het boek verder met een uiteenzetting over de verschillende soorten “seafood“: de vissen en koppotigen, de schelpdieren, de schaaldieren om te eindigen met de smaakmakers en groenten uit de zee. Dit alles neemt 180 bladzijden in beslag. Om dus maar te zeggen dat je in dit boek alles terugvindt wat altijd al wilde weten over vis (maar nooit durfde te vragen): duurzame visserij, edele en populaire vissoorten, wild en gekweekt,… Het komt allemaal aan bod.
Daarna gaat het boek over naar mijn favoriete onderdeel: de recepten. Die worden onderverdeeld in volgende thema’s: Fine Dining, Chic, Bistro, Verfrissend, Exotisch, In water of zou, Gerookte vis en diversen. En die zijn helemaal zoals ik ze graag heb: ze zien er gastronomisch uit, maar zijn in feite heel haalbaar. En dat allemaal bijzonder knap gefotografeerd door Jean-Claude Amiel.
Recepten die me in het bijzonder aanspreken: de ceviche van horsmakreel met avocado, sinaasappel en passievrucht in de rubriek Verfrissend, de bonito met piquillos in de categorie Exotisch en de gegratineerde venusschelpen, een amuse ondergebracht in het hoofdstuk Chic. Maar dus meer nog dan al deze recepten werd mijn aandacht getrokken door een ruban van wijting die gemaakt wordt met soezendeeg. Ik beloof jullie op mijn plechtig communiezieltje dat ik het recept eerstdaags deel!
Titel: Vis, 70 soorten vis en zeevruchten in 90 recepten is te koop in de boekhandel en online
Auteur: Gaël Orieux
Uitgeverij: Terra
Formaat: 190 mm x 245 mm
Aantal pagina’s: 383
Prijs: 45 euro
ISBN: 9789089898289
Wordt er in het boek ook gebruik gemaakt van verschillende technieken, zoals sous vide?
Ik heb nog geen sous-vide recept ontdekt, moet ik zeggen.